PÁTEČNÍ ZÁPISNÍK: Tajné životy malonákladových komiksů

* Soukromě a jen zde na Komiksáriu vyhlašuji letošní rok za Rok Roberta Crumba – mimo jiné proto, že se 30. srpna 1943 narodil. Tu a tam bych rád přihodil nějakou drobnost o klasikovi undergroundu. A možná by mohlo dojít i po letech k otištění celého rozhovoru, který jsme s ním – a v některých případech hlavně s jeho manželkou Aline – dělali při jejich návštěvě Prahy. Dnes jen pár drobností z let s trojkou na konci: v roce 1963 je v časopisu Help! otištěn Crumbův fanouškovský dopis redakci. V roce 1983 vystavuje Crumb v sanfranciské Modernism Gallery. V roce 1993 vychází Kafka od Davida Z. Mairowitze s Crumbovými ilustracemi a komiksy (česky 2002).

* I když by se to mohlo zdát trochu mimo nerdí zájmy, přesto je dobré kouknout se někdy kolem sebe: v Národním filmovém archivu vydali první svazek soupisu všech „zjištěných dochovaných i nedochovaných animovaných a trikových filmů, které vznikly na území dnešní České republiky v období první a druhé republiky a Protektorátu Čechy a Morava.“ Kniha má název Český animovaný film I. 1920–1945 a je zajímavá proto, že vychází se třemi DVD jako přílohou. Na nich je 76 snímků, které se dochovaly ve sbírkách Národního filmového archivu. No a kdybyste měli dojem, že sedm hodin animáků (převážně reklamní tvorba) je moc, lze si koupit samostatné DVD, na kterém je jich vybraných 30 nejzajímavějších. Zjistíte, že třeba takový kocour Felix vítězně pobíhal nejen v reklamních komiksech – to ostatně můžete vidět i na výstavě Signály z neznáma – ale i v reklamních filmech české provenience.

* Když už byly naťuknuty Signály z neznáma – výstava skončila v Brně a od 8. 3. ji budete moci navštívit v pražském DOXu.

* Jak se dozvědět o komiksech, které vyšly v minimálním nákladu? Nebo dokonce se k nim dostat? Špatně. Budeme ještě dlouho a dlouho tápat ve tmě. Hlavně pokud se označuje někdo za sběratele (což je samozřejmě psychická nemoc srovnatelná se sexuální deviací). Věděli jste například, že v nákladu dvaceti kusů vydala Kateřina Kamrádková Co-mix aneb příběh o snu…? Vydalo „domácí nakladatelství Strojobopis“ v roce 2012, ale původně tento filozofický komiks pro děti vznikl v roce 2007.

* Ve slovenském nakladatelství Premedia vyšel sborník věnovaný mladému slovenskému komiksu, nazvaný Okomix (web). Je to spíš katalog toho, co vzniká u sousedů, takže uvidíte náhledy do nejrůznějších dílen. Zajímaví jsou mimo už známějších jmen, jako jsou třeba Martin Groch, Dano Majling, Martin Shooty Šútovec, Viliam Slaminka nebo Patrik Pašš, například Juliana Chomová, Martin Krkošek, Matúš Vizár & Michal Löwy (na titulce) či Andrej Wsól. A jako doplněk – vyšel další slovenský komiksový sborník BB komiks (web), už čtvrté číslo. Fanzin změnil dost výrazně formát. A autor Amorfos je čím dál tím lepší.

* V PM press vyšel v edici Jay Kinneye kompletní Anarchy comics (původně čtyři sešity v letech 1978–1987). Z něj ostatně přebírali tu a tam i místní anarchistické komiksové časopisy (třeba ve sborníku Anarchix, který vydala Československá anarchistická federace).

* Nakladatelství Netopejr vydalo komiks scenáristů Maxe Bubakoffa a Adama Kubíka Space Trashers s kresbami Martiny Tomalové. Zprávy o něm jsou zatím poněkud rozpačité, ale ještě jsem ho neviděl, tak snad časem… Jinak k novinkám ze světa jen drobně: Baggeho Reset (čtyři sešity) vychází pohromadě jako book u Dark Horse. Je třeba podotknout, že už jsem se u Baggeho pobavil víc. V Drawn & Quarterly už mají pohromadě Marble Season od Gilberta Hernandeze, takže každou chvíli to bude venku. Dýchejte zhluboka, hodně horké vody a až řeknu, tak tlačte.

1 komentář u „PÁTEČNÍ ZÁPISNÍK: Tajné životy malonákladových komiksů“

Komentáře nejsou povoleny.