Rozhodněte o podobě benefičních limitovaných tisků

tisky

V nedávné anketě, která se týkala přispívání na provoz Komiksária, jste nejčastěji chtěli limitované série tisků od komiksových autorů. Osobně se mi ten nápad dost líbí, jen bych potřeboval s vámi, čtenáři, probrat jejich výslednou podobu, aby byla co nejvíce k vaší spokojenosti. Hlavními parametry, které tvoří výslednou cenu, jsou rozměr a kvalita tisku, potažmo papíru. U rozměru bych viděl jako základní volbu formát A3, ale je možné jít dál. Něco větší A3 nebo i A2?

U tisku rozhodují o kvalitě i výdrži tisku inkoust i papír. S gramáží a kvalitou papíru jde cena nahoru a třeba takový tisk na ruční papír je krásný a jedinečný, nicméně je ho potřeba zaplatit. Každopádně pro větší ujasnění tu rozjíždím malou anketu s týdenní platností, ale neváhejte psát připomínky a náměty do diskuze pod článek. Také budu rád za různé tipy a doporučení.



14 komentářů u „Rozhodněte o podobě benefičních limitovaných tisků“

  1. Formáty by mohly být různé, včetně menších. Ono se těch A3 na zeď vejde omezené množství. Dovedl bych si představit i nějaké vhodné drobnější kresby na formátu A6, například.

  2. No do menšího formátu bych šel nerad, prohlédnout si autory v knižním nebo časopiseckém formátu není až takový problém, ale větší plocha dá víc. Taky to budou série limitované a signované, tak bych na té átrojce trval. Menšího formátu by šly benefiční pohledy – časem snad i na ty dojde.

  3. Idea je to velmi zajimava a rozhodne bych se k ni priklanel. Naopak bych nerad omezoval aukce jak velikosti tak i cenou. Myslim si ze to je veci trhu a zajmem kupujicich. Jak se rika nekdo ma rad holky a jiny zase vdolky. A tak bych nechal volnou ruku volby redakci/Komiksariu.

  4. Co jsem zatím zahlédl za hranicemi, tak používají formát A4 a A3. Ale souhlas s Threadem, mít sic malý formát. ale podepsaný autorem udělá taky radost:).

    Co se týče technologie, tak mně by na kresby bez rastů udělal radost sítotisk. Ale chápu, že to je finančně mimo:).

  5. Dle mého je vhodnější větší variabilita velikostí (A3, A4) a to již z důvodu ceny. Ne každý bude ochoten (nebo mít finance) na větší formát. Již z toho důvodu by jsem dělal více velikostí, ale záleží také na obrázku.

  6. Co se týče velikosti, asi záleží na tom, co s výsledným tiskem zamýšlí kupující udělat. V případě „dalšího kousku do sbírky“ je variabilita formátů větší, pokud bych však kupoval tisk s vědomím toho, že z něj chci mít „obraz/obrázek“ na zdi, je A3 minimum. Taková A2 serigrafie na ručním papíře se signací autora se pak ale (zejména u známějších zahraničních komiksových autorů) může vyšplhat do tisíců.

  7. Hmmm, nevím, nevím, jestli se nechám ukecat na A4. Rozdíl mezi A3 a A4 je docela zásadní. Spíš mi přijdou myslitelné cca A5 pohlednice.

  8. Velikost A3 je pro danou záležitost optimální. Větší formáty se špatně skladují a u menších nevyniknou detaily. Rozhodně bych ovšem u limitovaných tisků vyžadoval pouze jednu velikost s pevně daným počtem tisků. Takové to „tržní“ od každé velikosti x kusů ať si každý vybere co mu vyhovuje………na to se můžu vykašlat.

  9. AZTeck: Je to tak. Toto je určitě důležité zdůraznit…limitovanost série! XX/199 (přecijen 200 nevypadá už tak „exkluzivně“;-) nemá s výjimečností tisku už příliš co do činění…


  10. AZTeck:

    Velikost A3 je pro danou záležitost optimální. Větší formáty se špatně skladují a u menších nevyniknou detaily. Rozhodně bych ovšem u limitovaných tisků vyžadoval pouze jednu velikost s pevně daným počtem tisků. Takové to „tržní“ od každé velikosti x kusů ať si každý vybere co mu vyhovuje………na to se můžu vykašlat.

    …nepochopil jsi mě nebo jsem se spíš špatně vyjádřil. Nemyslel jsem dělat jeden obrázek ve více velikostních variantách, ale dle obrázku se rozhodnout pro formát. A dle mého XX/199 je moc velký náklad do kterého bych určitě nešel. Mám doma dost tisků od H.R. GIGERa, O. KULHÁNKA aj. ale všechny náklady mám do 100ks (a i to se mě zdá dost).

  11. Doophy: Tak bylo myšleno, XX/199 (200 apod.) je fabrika nikoliv sběratelská zálěžitost.

  12. Nebojte, série 100 kusů nebo dokonce 200 kusů myslím opravdu nehrozí. Původně jsem odhadoval tak 20, ale odpovědí v anketě už je půl sta, tak to bude možná o něco víc.

  13. Vic jak 20 bych nedelal, pokud ti jde aspon o zakladni pocit exklusivity tech tisku. Nic ti nebrani nabizet vic ruznych obrazku.

Komentáře nejsou povoleny.