Tieň na hranici času dojde do své druhé poloviny

Loni v červnu jsme vás informovali o vydání první části Saudkova komiksu Tieň na hranici času z roku 1971. Nyní saudkolog a saudkorestaurátor Filip Konečný dokončuje část druhou. Sběratelé si budou moci dokončení příběhu, čítajícího dohromady 33 stran, objednat v průběhu února.

A co plánuje Konečný dál? „Chtěl bych vydat pár krátkých komiksů v jednom souboru. Začnu pěkně od začátku. Od roku 1966, Jessie, Agent Nr.-00-WC, Svědomitý cenzor Svoboda, Konec budoucnosti, V zámku a nadzámčí a tak dále.“


21 komentářů u „Tieň na hranici času dojde do své druhé poloviny“

  1. držím palce filipu konečnému a jeho snahám. jakožto hardcore fanda káji saudka, dlouho uvažuju o koupi něco z řady exkluzivně vydávaných komiksů, ale mám trošku problém s tím, že je komiks rozdělen na jednotlivé listy … neuvažuje restaurátor o vydání i ve formě sešitu nebo brožury? samozřejmě, nejde mi nějaký masový tisk, líbil by se mi „formát“ typu publikací, co vydává VŠUP, třeba výborně vypadá „sisk town“ od františky lachmanové … jinak, moc nechápu, proč fanoušci nekupujou lipse tulliana, který se v neoluxoru prodává za 300 kč, tedy za babku, samozřejmě každý má jiný vkus, ale tohle je prostě klasika, národní poklad, atd.

  2. Brakowicz: Děkuji moc za přízeň! Důvod volných listů byl na prapočátku ten, že jsem chtěl evokovat návštěvu atelieru Káji a prohlížení jednotlivých originálů. Když jsem ke Kájovi chodil, žádné už tam totiž z různých důvodů neměl… Bylo mi z toho smutno… Tak jsem mu začal nosit alespoň vytištěné věci, jejichž skeny jsem získal, např. Sylterellu z knihovny v Syltu v Německu, nebo osamělou stranu z Muriel a oranžová smrt, z té měl tak velkou radost, že mi nabídl, ať si vyberu jakýkoli originál, který visel u něj v atelieru na zdi. Samozřejmě jsem odmítl a udělal bych to i dnes. Kája je jeden z nejhodnějších lidí, které jsem v životě potkal, a zaslouží si, aby jeho dílo neupadlo v zapomnění. Doufám, že jednou nastane doba, kdy vyjde jeho dílo jako ucelená kniha. Do té doby se budu snažit hledat a vydávat tímto způsobem, aby ta kniha vůbec mohla vzniknout. P.S. Zrovna u Tieně jsem o brožuře už uvažoval:), ale zase jsem se vrátil k původnímu záměru. Díky všem, kdo tuto činnost vidí jako pozitivní.

  3. Ahoj chtela by jsem vedet kdy a kde se bude dat komix sehnat dekuji moc

  4. Filipe děláš výtečnou práci a doufám že vše někdy vyjde uceleně v knize. Ke Kájovi jsem chodil pravidelně taky takže přesně vím o čem píšeš. Měl jsem to štěstí že nakreslil pro mou kapelu logo…originály mám stále u sebe včetně průvodních dopisů.


  5. arthur brakowicz:
    … jinak, moc nechápu, proč fanoušci nekupujou lipse tulliana, který se v neoluxoru prodává za 300 kč, tedy za babku, samozřejmě každý má jiný vkus, ale tohle je prostě klasika, národní poklad, atd.

    Tak fanoušci toho Lipse už doma nejspíš mají, teď je otázka, zda oslovuje i masy… Karel Gott je také obecně považován za „klasika, národní poklad, atd.“, ale mě osobně jeho tvorba ani v nejmenším neoslovuje. Podobně to mám u Saudka. Pravda, v tuzemské sféře se kreslířů jeho formátu nevyskytovalo mnoho, to však pro skupování jeho děl ještě není směrodatné. Pořád je tady to nejnižší pudové měřítko líbí/nelíbí. Když stovka kritiků napíše, že je to bomba a že nad Saudka není, něco na tom bude, ale do obchodu hned nepoletím :)


  6. Kaluž:


    arthur brakowicz:
    … jinak, moc nechápu, proč fanoušci nekupujou lipse tulliana, který se v neoluxoru prodává za 300 kč, tedy za babku, samozřejmě každý má jiný vkus, ale tohle je prostě klasika, národní poklad, atd.

    Tak fanoušci toho Lipse už doma nejspíš mají, teď je otázka, zda oslovuje i masy… Karel Gott je také obecně považován za „klasika, národní poklad, atd.“, ale mě osobně jeho tvorba ani v nejmenším neoslovuje. Podobně to mám u Saudka. Pravda, v tuzemské sféře se kreslířů jeho formátu nevyskytovalo mnoho, to však pro skupování jeho děl ještě není směrodatné. Pořád je tady to nejnižší pudové měřítko líbí/nelíbí. Když stovka kritiků napíše, že je to bomba a že nad Saudka není, něco na tom bude, ale do obchodu hned nepoletím :)

    No, asi po Muriel nesmyslně přepálili náklad.

  7. Taky si myslím, že všichni, co Lipse chtěli, už ho doma mají. Náklad byl opravdu přemrštěný. Na druhou stranu, možnost si ještě dva roky po vydání knihu koupit není také k zahození, zvlášť když je za cenu papíru, na kterém je vytištěna. Takže pro chudáky fanoušky, kteří kupují na Aukru za tisíce obě Muriel (původně 26! Kč a 499 Kč) či monografii, je to vlastně požehnání… Osobně jsem rád, že Kája není a už nikdy nebude masovou záležitostí.

  8. Však on se jednou i tento náklad rozprodá a o pár let později to bude žádané sběratelské zboží. Vždyť publikace je to opravdu krásná. Dokonce tu moji první jsem ani nechtěl číst, abych ji nezničil (a to nejsem jeden z těch podivínů co věci buď čtou v rukavičkách, nebo nečtou vůbec), pouze občas opatrně prolistoval. Až tu druhou (zlevněnou) se chystám přečíst:)

    Tuší někdo jaký byl náklad?

  9. Je to zvláštní, vždycky jsem po něm pokukoval, ale za 600,- si vždycky koupil něco, co se mi víc na první pohled líbilo. Ale za 269,- jim ho tam nemůžu nechat a moc se na něj těším. :)

  10. Náklad se z nějakých mně neznámých důvodů přbližně od sametové revoluce v knihách neuvádí…

  11. Lipse Tuliana jsem si konečně koupil, za pěkných 299 Kč. Před dvěma lety tu někdo vykřikoval, že se vyprodá do Vánoc. A vida, třetí vánoce jsou za námi a pořád se prodává, a dokonce za méně než polovinu původní ceny. Že to běžní čtenáři nekupovali, není divu. 600 Kč za pár černobílých stránek jednoduše není žádné terno, navíc ta kniha prostě nepůsobí jako normální komiks. Má nepraktický formát a hlavně: je uměle nafouknutá, každá druhá stránka je prázdná (slibované „bonusy“ jsou asi na třech z nich). Bibliofilové nad tím doma zjevně onanují, ale v téhle podobě to prostě rekordy trhat nebude.

  12. pane bože … no to je právě to, že takové skvostně provedené knihy nejsou, s prominutím, pro každého burana viz. výše. to je všeobecně problém této země a tak se nelze divit, že vítězí poměr množství/cena a ne kvalita. mě to mrzí jako fanouška, protože většinu takových perel musím „lovit“ v sousedním německu nebo ve francii, kde je čtenářská obec kultivovanější.

  13. No já bych to s tou naší kultivovaností tak zle neviděl. V DE i FR také určitě celý náklad zaplatí verze pro masu a těch párset kousků ve „sběratelské“ edici je už jenom takový bonus (jak pro sběratele tak vydavatele). ……. Tady u Lipse jsem ochoten chápat běžného konzumenta, kterému hned nedojde, proč je každá stránka na vlastnim listu(to mě chtěj okrást?), proč je to tak „blbej“ formát (vždyť se mi to nikam nevejde!) a proč je to tak drahý (když je to jenom černobílý). ……. Prostě takovýhle krásný věci nejsou pro masu, který se nad tim v Luxoru protočej panenky a zaklepou si na čelo. …… Kdyby to bylo na nějakym recyklu jako příloha k reflexu, tak jsou všichni spokojení;-)

  14. To je přesně ten elitářský přístup, který udělal z komiksu v naší republice artikl pro rádoby intelektuály, kteří hned každému nadávají do buranů. Komiks je primárně spotřební čtivo, s tím je třeba se smířit. Normální člověk si koupí něco jiného, pokud se mu ten Saudek zdá moc drahý. Pokud to někdo bere jako umění, tak je to v pořádku, ale většina lidí to tak prostě nikdy brát nebude a to je také v pořádku.

  15. Já myslím, že kvalitu knihy ocenila spousta čtenářů a že neprodání knihy skutečně způsobila nadměrná poptávka knihkupců, kteří po úspěchu Muriel a oranžová smrt očekávali obdobnou reakci fanoušků Káji Saudka a absolutně neodhadli jejich počet u nás. Vyvinuli tlak na vydavatele (Albatros) a ten se jako obchodník samozřejmě nijak nebránil. Všechny knihy okamžitě těmto knihkupcům prodal. Kombinace neznalosti knihkupců, ale také spousty čtenářů, z nichž možná někteří doteď nezaregistrovali skutečnost, že Lipse Tulliana existuje celkem pět příběhů a že tyto první dva vychází knižně poprvé, způsobila současnou situaci, která je však výhrou právě pro ně…

    Jako vysvětlení toho, proč kniha nakonec vypadá tak, jak vypadá, připojuji mou recenzi pro jiný komiksový server:

    „Lips Tullian poprvé v HD!

    Lips Tullian – nejobávanější náčelník lupičů – ruku v ruce s Černým Filipem – je druhý zásadní počin nakladatelství Plus, odnože giganta československé, resp. české knihy – nakladatelství Albatros.
    A to hned po legendárním díle Muriel a oranžová smrt. Lips je v případě Káji Saudka po Muriel jeho druhým komiksovým dítětem a jako správný otec si ho velmi hýčkal a utvářel více než dvacet let. První dva příběhy, jenž obsahuje zmiňovaná kniha a které vycházely v letech 1972-1974, následovaly další tři dobrodružství. Stříbrný poklad (1982), Konec Sahrbergovy bandy (1985), a labutí písní byl příběh z roku 1994 – Dobrodružství neohroženého náčelníka Černé roty, Filipa z Mengštejnu zvaného Lips Tullian, který se marně snažil navázat na legendární příběhy z let sedmdesátých. Pět let po revoluci byl však k nepoznání Mladý svět i Lips…
    Aktuální vydání prvních dvou příběhů, jež doslova zaplavilo knihkupectví již 14. října oproti oficiálnímu termínu 18. října, jako by předznamenalo, jakou roli sehraje všemocná ruka trhu, která si rozhodně neláme hlavu (konec anatomických příměrů:) s následky svých činů.
    Přehnaně velká očekávání mají totiž za následek, že kniha nezmizela z pultů takovým mžikem, jako Oranžová smrt nebo autorova monografie. Na druhou stranu pozitivní na této skutečnosti je reálná a současná přítomnost Káji Saudka na pultech knihkupců. A o to přeci všem zúčastněným na této knize – tedy kromě obchodníků, jejichž snem je vše prodat pokud možno okamžitě – šlo!
    Kniha je luxusně vypravena na 150g retro papíru munken pure, evokujícím dobové vydání Mladého světa. Hlavním úskalím byla skutečnost, že šestina originálů (osm Lips + dva Černý Filip) z 59 celkových je v rukou neznámých sběratelů. Připočteme-li pak hrůzostrašný stav československého polygrafického průmyslu tehdejší doby na počátku 70. let, máme tu oříšek, který rozlousknout nebylo vždy jednoduché, na barevný stranách je rozdíl mezi použitými podklady bohužel znát. I když snaha byla veliká, jako celá Afrika…
    Druhá a bohužel neovlivnitelná skutečnost byla při přípravě knihy také indispozice Jaroslava Weigela, který původně měl, ale bohužel nemohl, vypravit levé strany knihy svými postřehy, skicami a příběhy, pojícími se k jednotlivým stranám. Atmosféra kolem smutného skonu (v neděli 6. června 2010) a pohřbu Ladislava Smoljaka k rozpoložení scenáristy a Smoljakova souputníka z Divadla Járy Cimrmana také rozhodně nepřispěla. Rozlícené reakce několika neinformovaných čtenářů na webových diskuzích podezírajících nakladatele ze snah uměle navýšit počet stran a tím i cenu knihy, působí v tomto kontextu nepatřičně.
    Ale zpět ke knize samotné. Vlastnit knihu Lips Tullian znamená hýčkat klenot jak výtvarný, tak polygrafický. Jedná se rozhodně o nejkrásnější publikaci, která kdy od Káji Saudka vyšla. Kvalitní retuš spolu se skeny vysokého rozlišení, které poskytl nakladatelství (zdarma!) archivář Káji Saudka, byly výbornými podklady pro neméně vynikající DTP. Výsledná nekomprimovaná PDF nalezla v rukou tiskárny pravé zhodnocení. Prostě, co se mohlo povést na poli polygrafie, to vyšlo na výtečnou a na knize je to více než patrné. Trumfnout tuto publikaci může už jen v budoucnu její dotisk se všemi dohledanými a v současnosti bohužel chybějícími – originály, doplněné materiály scenáristy Jaroslava Weigela. Toto je však zatím pouze v oblasti snů. Snad se jednou vyplní…

    +/-

    + skvělé rozlišení tisku, kvalitou několikanásobně převyšující ten z let 1972-1974 a tedy možnost fakticky poprvé spatřit – téměř po 40 letech – toto veledílo Káji Saudka v jeho celé kráse
    + několik skvostných bonusů, např. fiktivní erotická obálka MS a další zmínky o Lipsovi v autorově tvorbě
    + kniha celkově působí krásně a také krásně voní:)
    + v neposlední řadě je zásadním počinem z hlediska československého resp. českého výtvarného umění

    – chybějící doprovodné materiály scenáristy Jaroslava Weigela

  16. Tak to o tom Weigelovi jsem nevědel a je to veliká škoda, že jsme o ty bonusy přišli. Konečně někdo rozumně vysvětlil, co vedlo k těm bílým stranám. V takovém případě tam ale prostě být neměly, kniha se měla předělat a vydat bez nich. Není možné chtít po běžných čtenářích, aby hodnotili knihu na základně nějakého zákulisního kontextu a na prodejnosti se to prostě podepsalo.

  17. :) To bylo jen info, samozřejmě všude jinde je a na netu je ho mraky, já jen že nic netrvá věčně, ani láska k jedné slečně a ani Lips za 269,- … o kterém tu byla řeč…

Komentáře nejsou povoleny.