PRVNÍ SIGNÁLNÍ: Boneface to natřel kapele Queens of the Stone Age

GALERIE > VIDEO > Kytaroví velikáni Queens of the Stone Age vydali letos v červnu svou šestou studiovku – zlověstnou, hřmící, chirurgicky přesnou a vůbec půvabně zemitou operu s názvem …Like Clockwork. Krom toho, že jde o téměř 50 minut rockové radosti, se album může chlubit i prvotřídním artworkem, který obstaral liverpoolský agresor Boneface.

Obal sází na výraznou růžovou, nové, masivnější a do jisté míry punkovější logo kapely a, v případě ústředního výjevu, inspiraci klasickým Draculou od Universalu, což ostatně dokonale vystihuje atmosféru trýznivého i dojemného obsahu.

Coverem a bookletem to ale zdaleka nekončí, kapela se dle všeho rozhodla vsadit na jednotný komiksově laděný vizuál pro veškerou propagaci nového alba včetně merchandisingu, koncertních projekcí a především videoklipů. Boneface se tak chopil i kreseb pro animovaná videa k pětici písní a k jejich rozpohybování si přizval neméně zajímavou osobnost – britského kolegu, ilustrátora a animátora Liama Braziera, jehož portfolio nabízí průřez popkulturními ikonami ve famózním neokubistickém provedení.

Lídr kapely Josh Homme o Bonefacovi mluvil ve skvělém otevřeném rozhovoru pro časopis Rock&Pop: „Viděl jsem jeho věci v magazínu Juxtapoz, a tak jsem mu zavolal a požádal o spolupráci. (…). Ty jeho malby s divnými lidmi s krvavými nosy mě fakt fascinují. Někdy si pohrává se superhrdinskou tématikou, což mě úplně nebere. Ale přeložil jsem si to pro sebe tak, že když chceš udělat něco správného, neznamená to, že u toho nedostaneš přes hubu. Za ty roky jsem si prošel vším možným, takže se s tím můžu ztotožnit. I když jsme z jiného prostředí, tak si rozumíme – jako bychom se znali. Je to fajn pocit, že někdo takový existuje. Je mu teprve 23, akorát vyšel ze školy, tak jsme mu dali možnost začít. Použil nádherné barvy a originál je skoro metr veliký. Jo, tohle můžu, to mi mluví z duše: snažíš se jednat podle nejlepších pohnutek, ale vrátíš se domů zničený.“

Pohlednice z pekla

Výsledkem je dle Braziera, „něco mezi filmovým komiksem a jatkami ve stylu Tarantina“ a dle Boneface „drásající narativ naplněný násilím a zhýralostí“. S oběma výroky lze bez problému souhlasit – temná a groteskně brutální patnáctiminutovka nabízí pouť čtveřice tajemných, zbídačelých osamělých postav, které mají k člověku někdy blízko a někdy hodně daleko. Celé by se to dalo interpretovat jako důsledná, velmi zábavná a místy dost zneklidňující sonda do nefalšovaného pekla, do alternativní, mnohem děsivější a morbidnější apokalyptické podoby Země, na níž je smrt, hniloba, chaos a atmosféra konečného zániku na denním pořádku. Audiovizuální pohlednice z nihilistického ráje, kde pro něco pozitivního není nálada ani prostor a hlavním mottem je slogan Burn It All Down.

Vypravěčské trio Homme-Boneface-Brazier nám nejprve představuje nehostinnou poušť, po níž se vedle krys, vran a hyen plahočí zkrvavená skoro-mumie (I Appear Missing), vzápětí se přesouvá do města s atmosférou jak z gotického hororu, kde zase sleduje jakési pochroumané maskované monstrum masakrující omylem každého, s kým se pokouší navázat kontakt (Kalopsia).

Krvavá melancholie je následně krutě přerušena nabroušeným motorkářem s ostnatou helmou, který si k jatkám pouští hudbu z jukeboxu. Zastavit ho může jedině cosi jako přerostlé wrestlerské prase (Keep Your Eyes Peeled). Anebo ještě nejsympatičtější postava celé podívané – sebevražedná jezdkyně, které se na palubní desce kývá postavička Kurta Rusella z Carpenterova devadesátkového Útěku z L.A. a která ve jménu Carmageddonu likviduje cokoliv, co se jí připlete do cesty (If I Had A Tail).

Bestiální symfonii graduje obří lebka se zlatým zubem a černými ptačími křídly deroucí se z podzemí na oblohu (Homme zpívá, že „the view from hell is blue sky, so ominously blue“), aby následně ze chřtánu vypálila barvitý výboj magnetické energie přitahující všechny čtyři vyvrhele.

Úplný konec patří ironii, neboť hned poté, co město sežehne žár, se vše vrací zase na začátek (My God Is The Sun). Začarovaný kolotoč pokračuje bez přestávky dál… jako hodinky.

Queens of the Stone Age – …Like Clockwork