Co vychází v ABC a Čtyřlístku. Posilou je Šlajch, po dvaceti letech se vrací Fencl

UKÁZKY > ABC a Čtyřlístek, dvě komiksové bašty z dob socialismu, které přežily všechny turbulence po roce 1989, se kresleným příběhům důsledně věnují i dnes.

Aktuální komiksová koncepce ABC je ovšem poněkud rozpačitá. Ponecháme-li stranou tvorbu stabilně kvalitního Lukáše Fibricha, je mladší kreslířská generace povětšinou zastupována tvůrci druhé a třetí kategorie. Jako dobrý příklad může posloužit aktuální cyklus Tajuplný ostrůvek, jehož výtvarná úroveň je čistě fanzinová.

Jistý obrat ovšem nastává s aktuálním 19. číslem. Poté, co se scenárista Vlastislav Toman postupně vrátil ke Kruanovi, Strážcům i Ztracenému světu, se rozhodl oprášit také další ze svých klasických seriálů – Johna Cartera z Marsu.

Podle prvních čtyř stran jeho nového komiksu Dobrodružství s Cartrisem těžko soudit, nakolik bude tento návrat úspěšný po příběhové stránce, už dnes je ale zřejmé, že kresba Václava Šlajcha znamená pro časopis výrazný přínos. ABC by určitě prospěla i spolupráce s dalšími autory, kteří zvládají anatomii, rozumějí kompozici i letteringu a nemaskují svou neobratnost zbytečnými počítačovými efekty.

O hodný kus dál se pohybuje Čtyřlístek, který kolem sebe v poslední době koncentruje stále zajímavější autory. Po Tomáši Chludovi (Cyril a Mikuláš) přibyli mezi pravidelné přispěvatele také Dan Černý (Tryskošnek) nebo Filip Škoda (Pazourek a Zoubek).

Aktuálně se do sestavy po třech letech vrátil osvědčený Honza Smolík (Viktorka), ovšem nejpozoruhodnější comeback se chystá pro číslo 555, které má vyjít 26. září 2013. Po téměř dvaceti letech se do Čtyřlístku se seriálem Binky vrací Bohumil Fencl – jeden z nejvýraznějších tvůrců Generace 89, autor Mr. Sweeta nebo Sheily. Zdá se, že Jan Endrýs, jenž poměrně nedávno usedl na pozici šéfredaktora, Čtyřlístku opravdu svědčí.

Jiří Tesař – Tajuplný ostrůvek


Václav Šlajch – Dobrodružství s Cartrisem

Tomáš Chlud – Cyril a Mikuláš

Filip Škoda – Pazourek a Zoubek

Dan Černý – Tryskošnek

Honza Smolík – Viktorka

1 komentář u „Co vychází v ABC a Čtyřlístku. Posilou je Šlajch, po dvaceti letech se vrací Fencl“

Komentáře nejsou povoleny.