Jak se ze seriálu České století stal komiks. Na úvod vyjde boxující Masaryk

UKÁZKY > Nejen kostýmní výtvarník Tomáš Chlud spojuje očekávaný televizní seriál České století se světem komiksu. Podle scénářů, které napsal historik a novinář Pavel Kosatík, vznikne komiksový cyklus Češi. Devět 80stránkových až 90stránkových dílů zpracuje devět různých výtvarníků. Po komerčně úspěšném sborníku Ještě jsme ve válce jsou tedy Češi ještě ambicióznějším projektem svázaným s vděčným tématem pohnutých dějin.

Ve čtvrtek vychází u nakladatelství Mladá fronta úvodní díl s názvem Češi 1918: Jak Masaryk vymyslel Československo v podání Petra Nováka (alias Ticho 762). Stejným tématem se zabývá nedělní epizoda Velké bourání, která na České televizi sériál odstartuje. Poté už se televize s komiksovým cyklem nebudou doplňovat, protože druhý komiks Češi 1952: Jak Gottwald zavraždil Slánského vyjde až příští rok. Jeho výtvarníkem je Vojtěch Mašek.

„Původně jsme si mysleli, že by komiks měl jít s těmi filmy ruku v ruce, ale pak jsme zjistili, že pro to vlastně není důvod. Jak Vojta Mašek, tak Petr Novák nakreslili první dva díly bez toho, aby viděli ‚své‘ filmy, které už byly v té době hotové. Takhle to asi nebude vždycky, televize odvysílá prvních pět dílů letos na podzim, takže pozdější kreslíři, pokud budou chtít, je předem uvidí. Nikdo od nich ale nechce a nebude chtít, aby se estetikou filmů řídili, pokud by jim to mělo brát svobodu,“ říká Kosatík.

Jeho slova potvrzuje i Petr Novák, který s kreslením Masaryka strávil tři měsíce. „Je potřeba zachovávat dobové reálie a fakta, takže tam není moc místa pro nadsázku. Naštěstí mi Pavel Kosatík dal absolutně volnou ruku v tom, jak jeho scénář pojmu. Většina děje se odehrává v dialogu a kreslit dialog na x stránek by byla pro čtenáře nuda.“ Novák si tak dovolil expresivnější stylizaci a scény, ve kterých se první československý prezident stává boxerem. Souboje v ringu symbolizují Masarykovo vyjednávání o vzniku Československa.

Zbylých sedm částí, u nichž ještě neznáme výtvarníky, nese názvy Jak Beneš ustoupil Hitlerovi, Jak v Londýně vymysleli atentát na Heydricha, Jak se KSČ chopila moci, Jak Dubček v Moskvě kapituloval, Jak z rock‘n‘rollu vznikla Charta 77, Jak se stal Havel prezidentem a Jak Mečiar s Klausem rozdělili stát. Od příštího roku by měly vycházet dva až tři díly ročně.

Více o komiksovém cyklu Češi ve čtvrtek přinášejí Hospodářské noviny a server IHNED.cz.





Maškovy stránky bez letteringu


14 komentářů u „Jak se ze seriálu České století stal komiks. Na úvod vyjde boxující Masaryk“

  1. Jsem to jenom ja nebo vam taky prijde Jeste jsme ve valce i tenhle nadchazejici projekt jako desna nuda… a to podotykam, ze jsem studoval historii a konkretne ta moderni ceska me rozhodne nenechava chladnym, ale to podani mi jako komiksovemu fandovi prijde desne nezajimavy… ikdyz klobouk dolu takovym projektum spojujici historii a komiks z nasich luhu a haju… jen tak dal a za me snad jen doufam, ze priste i trochu lepe… nebo jinak…

  2. tds: Nejsi sám… já to vnímám dost podobně… ale musíme po-ti-chu… pšššt!

  3. Přijde mi docela odvážné soudit České století ještě před tím, než vyšel jediný díl…

  4. Soudíme z trailerů a to se může! Krom toho pevně doufám, že se v našich předběžných úsudcích mýlíme…. co se ale ukázek týče, musím upřímně říct, že mě příliš k četbě nelákají.

  5. Ta kresba očekává hodně náročného komiksáka. :-) Podle mne to spoustě lidí nesedne.

  6. Slovní spojení „děsná nuda“, které zde přede mnou použil spolukomentující kolega, se dá ještě považovat za jemné označení dojmu z tohoto „komiksového projektu“. České století je další ryze UMĚLECKÝ počin tuzemských výtvarníků. Nikoliv kreslířů, ale VÝTVARNÍKŮ. A to je ten ošemetný problém, který s českým komiksem mám. Tady se to totiž hemží samými výtvarníky, ale pořádného scenáristu nebo kreslíře aby fanda do komiksů pohledal. Čest vyjímkám jako jsou Dan Černý nebo Nikkarin. To je samá galerie (Minutový komixxx), artová masturbace (Kix), katalogy, vernisáže a podobné (omlouvám se za pikantní výraz, vím, že si zde na Komiksáriu zakládáte na korektnosti) kokotiny. A nedostatek financí na vydání původního komiksového počinu v tom asi nebude (viz Podprockého úspěch na Startovači).

    A když už jsme u toho Českého století, v neděli jsem rozkoukal první epizodu stejnojmenného televizního cyklu a vydržel jsem necelých 40 minut. Nezáživná divadelní inscenace s mizivou produkční i výpovědní hodnotou. Masaryk prakticky neslezl z obrazovky, tvůrci nijak do hloubky nenastínili dobové souvislosti, politické rozložení sil ani nálady ve společnosti. Při nekonečném dialogu Huby s Barešem mi málem explodovala hlava (ano, mám na mysli to praskání v krbu a nonstop kníkajícího čokla), to byl čistý psychologický teror a mám za to, že diváci během scény páchali hromadné sebevraždy. Jediné, co alespoň trochu stálo za řeč, byly ty Chludovy kostýmy. Holt, tenkrát byli všichni jak ze škatulky a běda tomu, kdo neměl nažehleno. Každý měsíc poctivě posílám Kavkám příspěvek a oni zase vyprodukují takový humus. Tematicky spřízněná a také notně ukecaná minisérie John Adams s Paulem Giamattim v hlavní roli byla absolutní pecka. A HBO jsem přitom neposlal ani korunu. V ČT měli přiznat, že na to nejsou peníze a udělat z toho rovnou loutkové představení.

    Ten „Sienkiewiczův“ Masaryk vypadá docela úděsně…

    keporkak: Svět je plný odvážných lidí :)

  7. pre kaluž:
    Ak si odmyslíme všetky(bez pardónu) kokotiny, ktoré si zverejnil v predchádzajúcom komentári, ostane nám v texte jedno pravdivé tvrdenie: „České století je umelecký počin.“

  8. Ano, ale nechápejte mě zle. Mám jenom neodbytný pocit, že absolventi všemožných výtvarek a designů u nás nechápou (nebo možná chápou, ale nechtějí ztratit svou uměleckou tvář), že komiks, jakožto samostatné médium a spojovací článek mezi filmem a literaturou, funguje nejlépe v ucelené formě zábavního artiklu. Jistě, vedle finančně úspěšných děl existuje i čistě umělecká kinematografie a krásná „vysoká“ literatura, jen mi přijde, že ten komiksový „blockbuster“ nebo chcete-li „brak“ je zde dosti opomíjen.

  9. to Kaluž: Bohužel, ale musím s tebou souhlasit do poslední tečky. Ve mně to zanechalo stejný dojem.

  10. to Kaluz a Dan Cerny – nezbyva mi nez s urcitym politovanim vicemene souhlasit… nikomu neberu umelecke experimenty, maji urcite svoje misto… ale je to porad o tom samem… cesky komiksovy rybnicek je proste porad jeste zanrove dost melky… ale zase je zajimavy byt svedkem toho vyvoje… ma to sve kouzlo… a co se budoucnosti tyce jsem optimista – myslim ze to bude lepsi a lepsi… ze se bude zanrove rozsirovat

  11. Tak seriál je přínosný tím jak nastiňuje uvažování a motivy lidí jako byl Masaryk, nebo Beneš. Dneska to nikdo neví a nechápe. Od Masaryka v životě nečetli ani čárku, netuší co si myslel o vlezdoněmectví Rakouska. Vedou se pak o tom nablblé diskuse, tu ovlivněné komouši, tu zase slzavým oudolím monarchistickým. :) Takže s Kaluží v tom nemůžu souhlasit, dejiné souvislosti by měl znát každej prašivej odrodilec, ale proč vlastně to ti lidi dělali nikdo neví. Je jedno jestli se bavíme o husitech nebo Mnichovu, většina národa se v tom zmatku neorientuje a proto by ten rozhovor Masaryka s knížetem Františkem Thunem měl každý vidět. Mě osobně vadila absence jakékoliv zmíňky o Štefánikovi, sice je to slovák, ale to snad tehdy nehrálo roli… Nicméně výtvarně se mi ten komiks vůbec nelíbí a ejakulace kreativity jako je Kik mě taky moc netěší, to je pravda.

  12. Velmi dobře odvedená práce. Nikdy jsem si comics nekoupila, ale tenhle si asi koupím. Kéž by byl ke všem dílům Českého století….

Komentáře nejsou povoleny.