Simpsonovi v trafikách. Bartovu sérii pokřtili Lábus s Dejdarem

GALERIE > Téměř patnáct let po oznámení v magazínu Crew začala v Česku vycházet sešitová řada zasvěcená Simpsonům. Startovní číslo měsíčníku Bart Simpson v pondělí pokřtili kromě Jiřího Pavlovského a Petra Litoše také herci Martin Dejdar a Jiří Lábus, jejichž hlasy jsou spojené s Bartem a Marge od prvního uvedení seriálu Simpsonovi na tuzemských obrazovkách.

Časopis dostupný v trafikách a prodejnách Komiksového ráje se cenou 39 korun a rozsahem 32 stran přiřadí k dalším titulům v dětském segmentu: Kačeru Donaldovi (48 stran, 49 korun) nebo Čtyřlístku (36 stran, 35 korun). Jedná se však o klasický komiksový sešit bez křížovek a her, vnitřní strany obálky využije Crew k autoinzerci.

Především se tak budou prezentovat tituly jako Kid Paddle nebo Spider-Man a samozřejmě komiksy ze světa žluté rodinky, tedy knižní řada Simpsonů a Čarodějnické speciály. Dá se předpokládat, že i Bart Simpson bude z prodejního hlediska úspěšný. Může se opřít o kombinaci nízké ceny, slavné značky dlouhodobě propagované českými televizemi i dobrou technickou kvalitu sešitu. A také o reklamu na kanálu Prima Cool. Podle informací od Crwe se nemusí prodat ani polovina nákladu, aby byl Bart na nule.

První zpráva o sešitových Simpsonech se objevila v magazínu Crew #14 v roce 1999, konkrétně v úvodníku od Štěpána Kopřivy. V následujícím čísle redakce upřesnila, že půjde o 32 stran za 49 korun. Plány se nakonec nenaplnily, do komiksového Springfieldu čtenáři nahlédli až v roce 2007 v prvním souborném svazku s podtitulem Komiksové extrabuřty.

Komiksy s nezletilým sígrem se zaměřují hlavně na mladší čtenáře, ale stejně jako základní simpsonovská řada si postupně hledají cestu i k odrostlejším fanouškům televizního fenoménu. Scenáristé nejprve jen zlehka oťukávají Bartův svět, ale po pár číslech ho poměrně hravě rozšiřují. Ačkoliv se podle názvu zdá, že jsou autoři svázáni titulní postavou, ve skutečnosti mají volné ruce. Vedle nespočtu drobných odkazů na jednotlivé animované epizody, popkulturu či literární díla se tak na stránkách objevují samostatné příhody Itchyho a Scratchyho nebo divoce kostrbaté eskapády Táty pruďase.

Obdobná je situace u kresby. První sešit, který americké nakladatelství Bongo Comics vypustilo do světa v roce 2000, je ještě podobný úvodnímu sešitu klasické řady. Výtvarníci v něm jen přebírají podobu seriálu, postupně se ale do týmu zapojují nové tváře s osobitým výrazem, případně pravidelnou dávku simpsonovské bžundy ozvláštní silně stylizované příběhy jako zmiňovaný Táta pruďas. Mezi spolupracovníky se zařadí třeba legendární karikaturista Sergio Aragonés (Groo), jehož specialitou jsou příhody Maggie, do nichž často propašovává svoje charakteristické postavičky s extravagantními kníry.

Sešitový Bart Simpson nijak neovlivní ediční plán souborných svazků: klasická série Simpsonů nadále vychází dvakrát ročně, podzim patří Čarodějnickému speciálu. Pokud bude Bart úspěšný a zaznamená dobré prodeje, mohl by jako žlutý ledoborec prorazit cestu i dalším větším projektům nakladatelství.

S přispěním LR

Zleva: Petr Litoš, Jiří Pavlovský, Martin Dejdar a Jiří Lábus si na křtu ťukli „springfieldským“ pivem Duff.

Křest a představení komiksu pro novináře hostila pražská restaurace Kolkovna v Paláci Savarin.




Foto: Martin Čuřík/Komiksárium

3 komentáře u „Simpsonovi v trafikách. Bartovu sérii pokřtili Lábus s Dejdarem“

  1. Dobrej report, pěkný fotky… je fajn, že Lábus s Dejdarem dorazili.

  2. Vypadá to výborne a konečne to prišlo aj do týchto končín! :D Chcems a opýtať, bude sa to predávať aj na Slovensku?

Komentáře nejsou povoleny.