Crew má podcast. Vydá politického Bilala a alternativního Batmana

UKÁZKY > Jedno se musí uznat – nakladatelství Crew se s novým podcastem odvážně pouští tam, kam se dosud nikdo v českém komiksovém prostředí nevydal. Jiří Pavlovský a Petr Litoš budou pravidelně mluvit o novinkách v Crwi a trochu méně rozebírat i tituly od konkurence nebo zahraniční komiksy. Kdo někdy navštívil panel s ústřední dvojkou na Crweconu, ten má dobrou představu o náplni i formě. Zkrátka klasická Crew, jen ve zvukové podobě.

Zásadním odhalením prvního dílu je vydání Enkiho Bilala v edici Mistrovská díla evropského komiksu, zatím to vypadá na osmý svazek. Crew vybrala dva špionážně politické příběhy Partie de chasse (The Hunting Party) a Les phalanges de l’ordre noir (The Black Order Brigade) z přelomu 70. a 80. let. U nakladatelství Humanoids vyšly oba komiksy v jedné knize pojmenované The Chaos Effect, Crew zvolí stejný způsob.

V obou příbězích se Bilal a scenárista Pierre Christin zabývají totalitním režimem, odbojem, terorismem, spiknutím nebo špionáží, v obou shodou okolností vystupují české postavy. V Partie de chasse se sjedou na lov bývalí představitelé zemí východního bloku, mezi nimi i československý sociální demokrat Pavel Havelka, přes kterého dostali autoři do příběhu i proces s Rudolfem Slánským nebo sovětskou invazi ze srpna 1968.

Les phalanges de l’ordre noir představuje tak trochu hanebné pancharty s artrózou. Když vesnici v Aragonii vyhladí fašistická skupina, britský novinář Pritchard svolává bývalé parťáky z 15. mezinárodní brigády, se kterými bojoval proti oněm teroristům ve španělské občanské válce. Od té ale uběhlo už 40 let a z vojáků jsou důchodci. Mezi nimi i bývalý komunista Stránský.

Podcast, jehož hostem byl Štepán Kopřiva, dále potvrdil vydání Batman: Earth One. Alternativní zrod temného rytíře vyšel v roce 2012 rovnou jako původní 140stránkový komiks. Například Alfréd je tady cynický, bývalý mariňák bez nohy a Gordon je zkorumpovaný polda, který mlátí lidi páčidlem. Geoff Johns a Gary Frank se obecně snažili vyzmizíkovat ze superhrdinského komiksu tu část „super“.

V dalších dílech podcastu by měli být slyšet Martin Buchal z BB/artu a Ondřej Müller z Albatrosu.






2 komentáře u „Crew má podcast. Vydá politického Bilala a alternativního Batmana“

Komentáře nejsou povoleny.