PRVNÍ SIGNÁLNÍ: Milovník Lega Justin Currie robotizuje superhrdiny

ROZHOVOR > GALERIE > Spider-Man jako agresivní robotický pavouk se čtyřmi pažemi, Hellboy coby pekelný Transformer s doutníkem v ocelové hubě, Joker zase v podobě fialové ozubené nestvůry, která jakoby vzešla z dieselpunkového Gothamu.

To jsou výjevy, které nabízí osobitá internetová galerie Chasing Artwork v režii kanadského grafika Justina Currieho. V e-mailovém pokecu jsme s ním zabrouzdali k samotnému zrodu superbotů i k faktu, že Lego je věčné.

Svojí tvorbu shrnuješ pod název Chasing Artwork. Co to přesně znamená?

Ten výraz se vztahuje k poznání, že aktivní umělec neustále zdokonaluje a piluje své schopnosti, učí se novým dovednostem a vůbec se celkově vyvíjí. Ať jsi jakkoliv dobrý, tvoje další dílo je vždycky lepší než to předchozí. Svým způsobem vždy svojí tvorbu „stíháš“, „pronásleduješ“. (Chase znamená anglicky pronásledovat – pozn. red.)

Bereš superhrdinské ikony Marvelu nebo DC Comics a přetváříš je do drsných robotických variací. Jak si na takový nápad přišel?

Jsem celkově velký fanoušek reimaginací postav, k vytvoření série Gotham Gears mě například inspiroval animovaný kraťas s Batmanem v hlavní roli, který se odehrává v Šanghaji. (Viz video ve sloupci vpravo – pozn. red.) Chtěl jsem jednoduše zkusit něco obdobně zábavného, a vzhledem k tomu, že mojí silnou stránkou jsou právě roboti, věci do sebe tak nějak zapadly. No a příznivé reakce z internetu mě pak přiměly v téhle robotické linii pokračovat.

Máš nějaké oblíbené příběhy o robotech? Ať už se bavíme o sci-fi filmech, nebo všeobecně o popkultuře?

Jako první mě hned napadá animák Železný obr, v dětství jsem si ale také dost ujížděl na filmu Robot Jox, seriálu Dino Riders a dopustit samozřejmě nedám ani na Transformery a především pak na Lego. Právě sci-fi Lego bylo ještě dávno před vektorovou grafikou mojí jedinou volbou (smích).

Proč zrovna Lego?

Lego na mě mělo obrovský vliv, naučilo mě, jakým způsobem přemýšlet o uměleckém dílu jako takovém. Je to médium, které ti umožňuje nahlížet na tvorbu v její syrové podobě. Lego musím dětem maximálně doporučit, je jako raketový palivo pro jejich kreativitu.

Mohl bys jmenovat nějaké další inspirační zdroje? Někde jsem četl, že jsi fanda Calvina a Hobbse, je to tak?

To tedy jsem! Jinak do seznamu určitě patří ještě Batman, Spider-Man, Želvy Ninja, dále výtvarníci Sean „Cheeks“ Galloway, Skottie Young, Ashley Wood, dvojice Talent Caldwell a Micheal Turner a vynechat nesmím filmového Vetřelce a filmovou hudbu Clinta Mansella.

Většinu svých věcí tvoříš digitálně. Proč? Jaké jsou největší plusy?

Ve chvíli, kdy se naučíš se všemi programy a vybuduješ si svůj styl, tak pochopíš, že míra svobody a potenciálu k jejich využití je zkrátka ohromující. Nemyslím, že jedno médium je lepší než to druhé, ale když se s jedním naučíš dobře operovat a začneš v tom být zběhlý, najednou se ti otevřou dveře k tomu, abys reálně vytvářel věci, které sis mnohdy jen představoval.

Co plány do budoucna? Nechystáš přímo knihu věnovanou komiksovým mecháčům?

Mám v plánu jak knihu se všemi superboty, tak i jednu zcela vlastní. Nicméně ještě nedávno jsem se hlavně snažil přežít sezónu plnou všemožných conů. Ale říkám ti, že příští rok to se mnou tiskárny nepřežijí! (smích)

Chasing Artwork najdete i na Facebooku nebo DeviantArtu.