Saudkova klasika Muriel a andělé se bude dražit za šest milionů, celá vyjde v katalogu

UKÁZKY> Jeden z největších pokladů českého komiksu už není ztracený. Originály komiksu Muriel a andělé získala od soukromého sběratele aukční síň 1. Art Consulting, která je 16. února nabídne na dražbě v Topičově salonu. Vyvolávací cena za kompletní soubor 131 stran je šest milionů korun.

„Pokud se nenajde zájemce, soubor bude rozprodáván po jednotlivých listech,“ řekl Komiksáriu majitel 1. Art Consulting Jiří Rybář. Obálka se v tom případě bude vyvolávat za osmdesát až sto tisíc korun, ostatní strany budou začínat na částkách od dvanácti do padesáti tisíc korun.

K aukci vyjde barevný katalog, v němž půjde přečíst celý slavný komiks od Káji Saudka a Miloše Macourka.

Náklad katalogu bude tisíc kusů a jeho cena se má pohybovat kolem 300 korun. „Předpokládám, že bude k dostání v našich galeriích v Praze a Brně po 20. lednu. Na požádání jej budeme zájemcům i zasílat,“ řekl dále Rybář. Katalog tak zatím bude suplovat nové vydání počinu, který před lety z ankety na Komiksáriu vzešel coby nejlepší český komiks všech dob.

Jak je důležité míti Káju

Historie komiksu Muriel a andělé, který vznikal na konci 60. let, je složitá jako mnoho souvislostí kolem našeho nejslavnějšího komiksového autora. V souboru se nebude dražit strana, kterou odstranila komunistická cenzura. Lidé na ní totiž protestovali proti obsazení Země, což byla jen jedna z narážek na tehdejší sovětskou okupaci Československa. V roce 1969 vyšlo devětadvacet stran v černobílé verzi v časopise Mladý svět, celý příběh vyšel až v roce 1991 v nakladatelství Comet. Ovšem nemohl vycházet z originálů, které desítky let předtím zmizely. Bizarní detaily popsal Saudkův sběratel Pavel Nosek, díky němuž mohl Saudek na přelomu 70. a 80. let vydávat komiksy alespoň prostřednictvím České speleologické společnosti.

Originály tak veřejnost uvidí po více než čtyřiceti letech od vzniku komiksu. Jejich výstava proběhne od 7. do 16. února v Topičově salonu. Celý nabízený komiks se v druhé polovině ledna objeví i na webu aukční síně.

„Věříme, že aukce bude svátkem všech milovníků komiksu a důstojnou oslavou tvorby umělce, který se nesmazatelně zapsal do historie komiksové tvorby,“ říká Rybář. Na druhé straně pak stojí například známý saudkolog Filip Konečný. „Myslím, že celek se za šest milionů neprodá a s prodejem díla po stranách nesouhlasím. Nesouhlasím vlastně s prodejem do soukromých rukou obecně. Taková věc by měla být v Národní galerii ve sbírkách moderního umění 20. století a je strašnou ostudou této republiky, že se tak nestalo,“ myslí si Konečný. A dodává, že se obává, aby katalog na několik let nezablokoval klasické vydání třeba od nakladatelství Albatros, které v roce 2009 resuscitovalo komiks Muriel a oranžová smrt, tedy pokračování Muriel a andělů.

„Vůbec se nebráníme tomu, aby soubor zakoupila Národní galerie, nebo jakákoliv jiná státní, či soukromá galerie. Jelikož tento soubor není v režimu kulturních památek, není naší zákonnou povinností upřednostit předkupní právo státu. Pokud bude mít nějaká státní, či jiná instituce zájem, rádi jim vyhovíme. Mohou se aukce zúčastnit jako každý jiný subjekt splňující podmínky aukčního řádu,“ vysvětluje Rybář.

Saudek mizí i na aukcích

1. Art Consulting nabízí Saudkova díla pravidelně od roku 2011. Dražbu v prosinci 2011 označil Jan Skřivánek ze specializovaného serveru Art+, který se zabývá trhem s uměním, za „nejživější dražbu“ roku. Osmdesát položek se tenkrát prodalo za čtyři miliony korun, nejdráže se prodal komiks Pepík Hipík v rukách extrémních sil z roku 1969. Devět listů stálo 264 tisíc korun včetně aukční provize. Například strana z komiksu Muriel a oranžová smrt se prodala za 192 tisíc korun včetně provize, vyvolávací cenu tak překročila dvacetinásobně. Saudkův rekord zatím drží olejomalba Černoška, ta se v říjnu 2012 vydražila za 324 tisíc korun včetně provize.

„Kdybychom cenu 192 tisíc korun za list z Muriel a oranžové smrti vynásobili počtem stran, které budou nabízeny teď, dostaneme se na 25 milionů… Takhle jednoduše to samozřejmě nefunguje, ale myslím, že těch šest milionů je celkem příznivá cena. Včetně provize by to vycházelo na nějakých 55 tisíc korun za stránku, což by bylo celkem terno,“ říká Skřivánek. „Jistý problém může být v tom, že sběratelé komiksů jsou jiné publikum než kupci mnohamilionových obrazů. To, že jsou ochotní platit za jednotlivé listy statisíce, nemusí znamenat, že si mohou dovolit platit miliony za celý soubor. Ale Muriel je tak výjimečná věc, že by mohla být pro někoho zajímavá i jen jako investice.“ Grafy znázorňující aukce Saudkových děl najdete na Art+.

Částky za díla Káji Saudka však představují jen zlomek toho, co za komiksové umění platí sběratelé ve světě. Rekordní jednostránkovou položkou je Hergého kresba Tintina z roku 1932, kterou si loni neznámý majitel pořídil na pařížské aukci za 1,3 milionu eur (v přepočtu přes 30 milionů korun). Nejdražším sešitem světa se na konci roku 2011 stal exemplář Action Comics #1, v němž se poprvé objevil Superman. Téměř bezchybný výtisk ze sbírky herce Nicolase Cage stál 2,16 milionu dolarů (tedy více než 40 milionů korun). Mezi výrazné letošní položky komiksových aukcí patří například originál obálky ke druhému sešitu Návratu temného rytíře – potrhaný, krvácející Batman v podání Franka Millera vyšel na 478 tisíc dolarů (téměř deset milionů korun).

Saudkománii chce před Vánoci zažehnout i dotisk monografie, příští rok by pak měla pokračovat díky dosud největší retrospektivě, kterou na únor plánuje Muzeum umění Olomouc. Proto také hledá sběratele, kteří by mohli zapůjčit originály.

Sám Kája Saudek je od roku 2006 v kómatu po nehodě, při které mu zaskočilo sousto. Leží v motolské nemocnici.

FOTO: 1. Art Consulting/Komiksárium

Pepík Hipík v rukách extrémních sil

Muriel a oranžová smrt

Muriel a andělé




16 komentářů u „Saudkova klasika Muriel a andělé se bude dražit za šest milionů, celá vyjde v katalogu“

  1. Lukáši, takhle si představuju skutečnou žurnalistiku – díky za výborně zpracovaný text (takový už se pomalu nevidí ani ve „velkých“ médiích).

  2. Skvělá práce, Lukáši. A velké díky nejen tobě za Komiksárium. Mít tak deset miliónů na útratu, hned bych do toho šel :-)

  3. UFF, to jsou dobré pálky….normálních smrtelníků se to opravdu netýká;-)

  4. Vladimir: To Tě v ČR takové věci ještě překvapují?

  5. Tisková zpráva z Albatrosu, kterou jsem dnes dostal emailem. Pokud už se to ví, tak se omlouvám :)

    Praha, 14. ledna 2013 – Nakladatelství Plus uvede 22. ledna na knižní pulty bezpochyby nejdůležitější komiks české historie – album Muriel a andělé autorské dvojice Kája Saudek a Miloš Macourek. Dílo, které dodnes vzbuzuje údiv svou velkorysostí a profesionalitou, vyjde v limitovaném nákladu ve vázané úpravě. Nakladatelství Plus tak navazuje na úspěšné vydání alba Muriel a oranžová smrt z roku 2009, kdy byl celý náklad rozprodán během jednoho týdne, a alba Lips Tulian z roku 2010.

    „Příběh Muriel a andělé zanechal na české komiksové scéně viditelnou stopu. Nikdy předtím ani potom u nás nevzniklo dílo, které by bylo svou progresivitou, ambiciózností a výtvarnou kvalitou zcela srovnatelné s tím nejzajímavějším, co se dělo v komiksově vyspělých zemích,“ říká Tomáš Prokůpek, přední odborník na dějiny českého komiksu a autor doslovu v knize.

    Poprvé byla krátká část z knihy Muriel a andělé otištěna jako upoutávka 1. srpna 1969 v Mladém světě a vyvolala mimořádný ohlas. Díky normalizaci celé album nakonec nevyšlo. V té době již dokončoval Saudek i druhý díl z plánované řady, album Muriel a oranžová smrt, k dalšímu pokračování se bohužel již nikdy nedostal. I dnes, pětačtyřicet let od svého vzniku, si Macourkův a Saudkův příběh uchoval mimořádnou živost a sdělnost. Výtvarníkova dychtivost je cítit z každé stránky a nabíjí komiks mimořádnou energií. Saudek projekt obohatil o jemnou (sebe)ironii, prošpikoval ho řadou odkazů a děj vykreslil na netypický čtvercový formát, který mu nabízel řadu nových kompozičních možností.

    Nová vlna zájmu o Saudkovu klíčovou ságu se zvedla v roce 2009 po vydání knihy Muriel a oranžová smrt v nakladatelství Plus, které nyní připravilo nové, kompletní a technicky kvalitně zpracované vydání prvního Murielina dobrodružství tak, jak o tom snil sám Kája Saudek.

  6. Někde jsem slyšel 4.000 a podmínka nevydání dotisků 5let.

  7. Mám jen dotaz, Albatros asi nezměnil datum, že? 14.1.2013 již bylo. Nebo mi něco uniká?:-) díky

  8. DOBRÝ DEN CHTĚLA JSEM SE ZEPTAT KDE BY ŠEL SEHNAT KOMIX MURIEL A ANDĚLÉ CO VYŠEL V ČASOPISE MLADÝ SVĚT.A KOLIK BY STÁL.DĚKUJI MOC.

  9. Monika: No popravdě jestli se vůbec dá sehnat. Já teda vůbec nevím.

  10. Monika:

    MURIEL A ANDĚL RÓ

    MURIEL A ANDĚLÉ

    barevný

    scénář: Miloš Macourek Knihu s barevným kresleným seriálem (která měla být prvním svazkem připravovaného comicsového cyklu MURIEL A ANDĚL RÓ) připravovalo v roce 1969 k vydání nakladatelství Mladá fronta. Hlavními protagonisty příběhu jsou lékařka Muriel a anděl Ró z budoucnosti a jejich protivníkem je zákeřný generál Xeron, toužící po získání moci. (Modelem pro Muriel byla Kájova přítelkyně filmová herečka Olga Schoberová, pro druhou ženskou hlavní roli pozdější Kájova manželka Hana a pro generála Xerona Kájův bratr fotograf Jan Saudek. V knize se objevuje také postava Honzy Hroma z jiného Saudkova seriálu otiskovaného v té době v časopise Pop music expres.) Z knihy byla při korekturách odstraněna stránka, na níž obyvatelé Země demonstrují svůj odpor k okupaci Země, a byla nahrazena stránkou se stejným textem, ale pouze s vyobrazením střelných zbraní. Nicméně tyto kosmetické úpravy nemohly v období nastupující normalizace zadržet neodvratný zákaz. Kniha, jako nevhodná reakce na sovětskou okupaci, nebyla vytištěna a zachovalo se pouze několik z otisků korektur sestavených výtisků (známy jsou dva), které jsou dnes velmi vzácné. Jediným dobovým dokladem tohoto neobvyklého projektu (nepočítaje výstavní katalogy, kde byly reprodukovány některé strany z tohoto comicsu) zůstal časopis MLADÝ SVĚT, který v roce 1969 černobíle reprodukoval z této připravované knihy sekvenci o 29 stranách.

    Během následujícího dlouhého období zmizely originály všech listů neznámo kam, a jen to, že nakladatelství uchovalo diafany s barevnými výtažky všech stran, umožnilo rychle a levně vydat tuto knihu po roce 1989. Protože se však nezachovala obálka, jen v silně poškozeném nátisku, nakreslil ji KS v roce 1991 znova (přední i zadní stranu obálky), zároveň s plakátem k propagaci této knihy (plakát však na rozdíl od nově nakreslené obálky nezachovává původní styl). Při tisku se ale v nakladatelství Comet nově nakreslená obálka ztratila a proto byla z nouze použita na přední obálce zmenšenina plakátu (který ovšem neodpovídal ani formátu knihy, ani Saudkovu stylu s konce šedesátých let) a na zadní obálce potom náhodně vybraná kresba „kočičí ženy“ z devadesátých let. Při tisku bylo rovněž vypuštěno několik úvodních stran a tak byl z neznámých důvodů zkrácen výtvarný úvod ke knize.

    Mladý svět, 1969, č.31, str.13-20: Comics je tu [čb. reprodukuje ucelený úryvek – 29 stran z připravovaného comicsového alba „Muriel & andělé“;

    Muriel a andělé (nakladatelství Comet, Praha 1991);

    MURIEL A ORANŽOVÁ SMRT

    barevný tiskem nerealizovaný

    scénář: Miloš Macourek Pokračování knihy MURIEL A ANDĚLÉ bylo připravováno rovněž v nakladatelství Mladá fronta, ale nedostalo se ani do stadia korektur.

    Filmoví diváci měli možnost se s několika stranami z této chystané publikace setkat ve skutečné velikosti ve filmu „Čtyři vraždy stačí, drahoušku!“ (v roce 1971). Jedna strana seriálu byla také později otištěna v miniaturní barevné reprodukci v časopise UMĚNĺ A ŘEMESLA (1986, č.4, str.3: Ale která je která?).

    Jestli Ti jde tedy skutečně o Muriel a andělé z Mladého světa, tak tam vyšla pouze 29stránková ukázka, viz text výše. Prohlédnout si to můžeš zde:

    http://www.daildeca.cz/saudekms.html

    Objevuje se to občas na Aukru od 200-500 Kč.

  11. No,sehnat ukázku komiksu Muriel a andělé z Mladého světa za částku 200 až 500 nemožné.Po několikaměsíčním shánění jsem narazil na ukázku ve skvělém stavu a zaplatil 1500 kč. Nechám zarámovat všechny strany a pověsím na zeď.Ono ta cena nikdy už dolů nepůjde ,,i když se jedná pouze o ukázku z mladého světa,“ ba právě proto!!!

Komentáře nejsou povoleny.