Kniha Made in Japan přichází s čerstvým pohledem na mangu či anime

Kniha Jak rozpoznat odpadkový koš před dvěma lety u nakladatelství Labyrint zahájila edici Fresh Eye, jejíž svazky by se měly čerstvým okem dívat na to, na co se díváme – edice se zabývá vizuální kulturou kolem nás. Do ní patří i japonské motivy a popkulturní fenomény, které v Česku už nemají tak silnou auru čehosi exotického a cizího jako před lety, třeba i díky nárůstu manga titulů na tuzemském trhu.

V docela příhodnou dobu tak Labyrint vydává druhý díl edice Fresh Eye, který má svůj záběr vetknutý už v názvu: Made in Japan – Eseje o současné japonské popkultuře. Knihu, pro níž je zásadní i grafická úprava, tvoří kapitoly o anime, manze, videohrách, filmu nebo fanouškovské komunitě otaku.

V knize jsou texty odbornice na japonský komiks a překladatelky Anny Křivánkové, hudebního publicisty Karla Veselého (který přispívá i na Komiksárium), filmového kritika Antonína Tesaře, jenž také vytvořil dva manga pastiše (Gymnázium příšer, Versus), Jana Miškova z akademického webu o videohrách gamestudies.cz nebo dramaturga České televize Jiřího Flígla, který se také podílí na přehlídkách FilmAsia a Festival otrlého diváka

Manga o normálních lidech

Komiksovou část psala Anna Křivánková, která pro Crew překládá fantasy a sci-fi série Death Note, Bleach a Gantz. V knize ale vyzdvihuje žánrovou pestrost mangy. „Demografický profil komiksových čtenářů na Západě se sice v posledních letech poněkud změnil a komiks už není automaticky považován za pouhé zábavné čtení pro děti či infantilní dospělé, avšak situace v Japonsku je výrazně jiná, i proto, že manga je žánrově velmi bohatá a nabízí čtenářům širokou škálu protagonistů, s nimiž se mnozí dokáží identifikovat snáze než s ansámblem marvelovských superhrdinů,“ přibližuje Křivánková.

„Manga často sleduje i osudy obyčejných lidí – tito hrdinové bez trikotu žijí v reálném světě a potýkají se s docela všedními problémy, podobně jako jejich čtenáři, kterým tyto příběhy přináší kromě pobavení i inspiraci či útěchu,“ říká. Křivánková o japonském komiksu přednáší na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, pro edici Fresh Eye ale není stěžejní akademický výklad.

Asociálové měli být cool

Kapitola Otaku: Děti konzumního ráje od Karla Veselého představuje historii subkultury otaku, tedy obsedantních fanoušků japonské popkultury. „Začíná procházkou konzumní Mekkou otaku – čtvrtí Akihabara, věnuje se historii „hnutí“ i jejímu střetu s japonskou normalitou až po začátek tisíciletí, kdy marketingová strategie Cool Japan chtěla z uhrovitých asociálů udělat bezmála oficiální kulturu určenou na export. Text hlavně ukazuje, že být otaku neznamená jen nakupovat, ale také svoji kulturu kreativně dotvářet – od cosplay přes organizování conu po tvorbu fanzinů,“ popisuje Veselý.

Kniha Made in Japan má výraznou úpravu od grafika s pseudonymem FunkFu. Pestré barvy, celostránkové ilustrace, dvě autorské abecedy. Pokud z ní čtenáře přechází oči, splnila záměr. FunkFu o designu říká: „Čím víc jsem se nořil do světa otaku, tím jasnější představu o vzhledu knihy jsem měl. Má to být odraz japonského popu v zrcadle, složený je z drobných detailů, které mi přišly zásadní při prohlížení manga časopisů nebo sledování anime. Divná písma a barvy, vizualní přeplácanost, znepokojující odlišnost. Abych umocnil dojem cukrkandlového popu, použil jsem falešný potisk ořízky.“

Křest knihy Made in Japan proběhne ve čtvrtek večer v pražském Café Neustadt.

FOTO: Labyrint






2 komentáře u „Kniha Made in Japan přichází s čerstvým pohledem na mangu či anime“

  1. Škoda, právě kvůli té vizuální stránce si knihu asi nekoupím…
    Jestliže chci knihu o popkultuře Japonska, chtěl bych aby zejména vizuální stránka byla autentická. Japonská!
    Ve vší úctě k českému autorovi ilustrací.
    Jsem toho názoru, že jiné kultury by měly být představovány čistě díly umělců z těchto zemí a nikoli místními jakkoli „inspirovanými“ grafiky (atp). Ale asi jde i o záležitost nedostaku financí (?)…

Komentáře nejsou povoleny.