POZVÁNKA: Hutný víkend na výstavě Káji Saudka

Nejhutnějšími dny doprovodného programu k výstavě Hommage ā Kája Saudek bude pátek a sobota 25./26. dubna. V sobotu proběhne celodenní kolokvium, které si „klade za cíl detailněji zmapovat a v rozličných dílčích exkursech analyzovat klíčovou etapu vývoje československého komiksu“.

Jednotliví přednášející, z nichž několik bude jistě povědomých čtenářům Komiksária, se zaměří i na Saudkovy přesahy do domácí vizuální a populární kultury. Program a anotace najdete na webu Muzea umění Olomouc.

Před akademickým nášupem bude možno uvolnit a provětrat závity v pátek na akci Na zádech superdraka, která proběhne u muzea. Deset komiksových kreslířů (TICHO 762, Vojta Šeda, Karel Jerie, Vojta Velický, Václav Šlajch, Dan Černý, Tomáš Kučerovský, David Kurňavka, Slizard a Jakub Cenkl) dotvoří plochu pokrytou bílým papírem s předtištěnými komiksovými bublinami z komiksů a filmů Káji Saudka.

Poté bude v olomouckém kině Metropol následovat Filmová noc komiksu se snímky Alois Nebel, Avengers a 300: Bitva u Thermopyl. Více info opět zde.

4 komentáře u „POZVÁNKA: Hutný víkend na výstavě Káji Saudka“

  1. Nejde mi ani tak o komentář, jako o Ondřeje Bláhu, který bude hovořit na téma Napsal @ Vlastislav Toman. Jak rád bych si poslechl, o čem bude o mně řeč. Nejsa pozván, žel ani bych to nezvládl přijet z několika důvodů, rád bych se s jeho povídáním seznámil. Škoda, že mi ho neposlal pro informaci, jak bývalo dobrým zvykem, když se něco takového připravovalo. Milý Ondřeji (nebo organizátoři) je nějaká cesta-možnost, jak si o sobě přečtu Vaše názory? Člověk se musí stále učit. A problematika komiksových scénářů by mě opravdu zajímala. Díky za porozumění i ochotu!
    V.Toman

  2. Mě by zase zajímal ten následný výklad Pavla Kořínka-Jak je důležité míti Barbánka.Paní Faltovou jsem znal osobně….Marek SX

  3. Vážený pane Tomane, děkuji za zájem o můj příspěvek. Co se týká jeho písemné podoby, organizátoři akce příspěvky shromažďují do konce června (mám ten dojem) za účelem vydání textů v nějaké reprezentativní podobě, tudíž předpokládám, že někdy v té době budu mít písemnou podobu přednášky dokončenou. Pokud jde o to, o čem jsem hovořil, pak se obávám, že nešlo o nic objevného či zvlášť zajímavého – komiksový scénář byl hodnocen jako velmi nejasný pojem, v závěru přednášky zazněly asi tři formální podobnosti mezi komiksy Ztracený svět, Příhody malého boha a Strážci.

  4. Děkuji, Ondřeji, za odpověď! Můj zájem je dán tím, že se psaní komiksových scénářů věnuji už přes padesát let a proto – pokud je to možné – shromažďuji názory, náměty, připomínky atd., které se tvorbou komiksů zabývají. Nejde tedy jen o to, co se týká mne. Už ta poznámka, že „komiksový scénář byl hodnocen jako velmi nejasný pojem“ je pro mne zajímavá. Pokud to půjde, bude rád, když mi text poskytnete. To, že by text mohl být vydán, neznamená, že se ke mně dostane. Díky za porozumění a ochotu! Pokud je to možné, nemusíme se kontaktovat přes Komiksarium. Mějte se!

Komentáře nejsou povoleny.