POZVÁNKA: Na Lustru svítí mladé talenty ilustrace

Mezi mladými českými a slovenskými ilustrátory a ilustrátorkami je dost těch, kteří koketují s komiksovými prvky nebo nějaký komiks mají za sebou. Na jejich práci si posvítí festival Lustr, který do neděle probíhá v Art Salonu Microna v pražských Modřanech. Navazující výstava skončí až 30. června.

Originální instalaci připravila Toy_Box, její kout nespoléhá jen na vyvěšené ukázky z tvorby, ale je zpracovaný jako komiksový dialog s návštěvníkem. Osvětluje vznik rozsáhlého komiksu Moje kniha Vinnetou a vzbuzuje pocit, že by na tuzemské scéně skoro mohlo jít o „game-changing“ grafický román ze současnosti. Komiks letos vyjde u Labyrintu.

Mile morbidní je videoukázka z pop-up knihy Horror, jejímž autorem je Marek Cina. S každým otočením stránky čtenář sesílá na bezejmenného protagonistu smrtelné karamboly (sekera v zádech, rozmáčknutí přepravní bednou, zásah kotoučem z cirkulárky).

Sympaticky svěží akci, která (jen) atmosférou a výstavními prostory připomíná KomiksFEST!, organizuje obchod Page Five, který je „trendy“ a „hip“, jak si dnešní doba žádá. V nabídce má mimo jiné zahraniční časopisy o designu a ilustraci, autorské tisky a knihy, ale také komiksy studentů z VŠUP nebo od britského nakladatelství Nobrow.

Na Lustru dále visí třeba Alžběta Skálová, Daniel Špaček, David Böhm a Jiří Franta, David Kurňavka, Eva Maceková, Honza Bažant, Jan slakinglizard Gruml, Jan Šrámek a Veronika Vlková, Kateřina Sechovcová, Vojtěch Lazybastard Velický, Magdalena Rutová, Tomski&Polanski, Vladimír 518 nebo Vladimír Strejček.

Další informace jsou na oficiálním webu.

Vojtěch Velický

David Kurňavka

Marek Cina

Kateřina Sechovcová

Eva Maceková