Konec mangy u Zoneru souvisí i s nástupem Crwe

Nakladatelství Zoner Press bylo první, které se soustavně věnovala manga titulům na českém trhu. V minulých dnech ale ohlásilo, že s asijskými komiksy končí kvůli slabým prodejům, a do konce července probíhá likvidace zásob za zlomky původní ceny.

„Prodeje kolem roku 2011 začaly povážlivě klesat přes veškeré aktivity, které jsme pro propagaci vynakládali. Jezdili jsme na cony a festivaly, pořádali jsme křty, besedy, dělali různé akce, spolupracovali jsme s řadou anime a manga sdružení,“ říká Květa Filipi ze Zoner Pressu.

Rok 2011 zároveň znamenal zlom pro nakladatelství Crew, které po letech vyjednávání s Japonci začalo vydávat slavné mangy jako Naruto a Deah Note – Zápisník smrti. Ty jsou podle Jiřího Pavlovského z Crwe dodnes nejprodávanější, přestože postupně přibyly série Gantz a Bleach.

Horor mezi dětskou nabídkou

„S mangou jsme začali v roce 2008 – v prvních letech byl o námi vydávanou mangu velký zájem, proto jsme zkrátili interval mezi vydáváním jednotlivých titulů, vydávali jsme každých 14 dní jednu mangu. Prakticky to byla v Česku novinka, která vyvolala velký ohlas,“ vzpomíná Filipi na začátky edice Zoner Manga. „Dokonce jsme museli knihkupcům vysvětlovat, co to manga je a jak se čte. Jen do poloviny roku 2010 jsme vydali více než deset ukončených či pokračujících sérií nejrůznějších žánrů – od mangy pro děti přes šódžó mangu pro dospívající dívky až po hororově laděné série.“

Právě horor Spirála, ačkoli je obecně nejoceňovanější i mezi dospělými čtenáři, měl nejhorší prodeje. U Crwe je zase komerčně nejslabší dospělá akční řada Crying Freeman – Plačící drak.

Mezi úspěšnější série Zoneru patřily Upíří polibky, Ve službách nuly, Temné metro, Dveře chaosu, první díly Hetalie a Gravitation, ze samostatných příběhů potom Hal a Padlý měsíc.

Kamarádka nebo stahování

Konec mangy u Zoneru samozřejmě nejde spojovat jen s nástupem Crwe. Už třeba proto, že Zoner chtěl podchytit hlavně dívky, zatímco Crew cílí spíše na chlapecké, případně mužské publikum.

„Byla pro mě důležitá zpětná vazba. Stále častěji jsem slyšela: ‚Nemám tolik peněz na každý díl, raději si ho půjčím v knihovně nebo od kamarádky. Nebo si ho stáhnu na internetu.‘ I proto jsme se rozhodli v sériích nepokračovat,“ uzavírá Filipi.

4 komentáře u „Konec mangy u Zoneru souvisí i s nástupem Crwe“

  1. shounen manga má tu výhodu, že pokud to zrovna není nějáký macho komiks plný testorenu, kde ženské postavy téměř neexitují(Hokuto no Ken, Sakigake!! Otokojuku), tak dokáže zaujmout i holky. obzvláště pokud tam je perfektní yaoi materiál. shoujo manga ale tohle naopak nedokáže. mladí kluci prostě nemají zájem o platonické romance. taky když už vydáváte shoujo u nás, tak musíte příjít jedinně s první ligou, pokud chcete mít úspěch. jinak to prostě nejde. to co zoner vydával…to jsou jen zbytky ze stolu. škoda, že zoner neměl větší ambice.

  2. Scaleo1: kdyby Naruta a Death Note nekupovaly i holky, tak jsou ty prodejnosti IMHO někde hodně jinde.

    Crew má výhodu pravidelnosti. Třeba frekvence a způsob vydávání Talpressu byla dost divná, navíc měli jako Zoner licence zprostředkované americkým Tokyopopem, což pak po jeho pádu všechno ještě zkomplikovalo…

  3. Nečtu mangu, ale tohle je prostě hrozně na hovno. Si pamatuju ty začátky, kdy se manga a anime začalo dostávat sem do mainstreamu a touha po něčem takovém v češtině byla hodně vysoko. A stačí pár let, a českej kupující si to prostě radši stáhne, nebo půjčí…

    Trh je tady malej a klobouk dolů Zoneru, že to zkusili, jen škoda, že se jim nedařilo víc :(

  4. Jen aby z toho nevnikl »Domino-efekt«. Napřed manga, pak další, pak další a další…

Komentáře nejsou povoleny.