Česko navštíví Alex Maleev, který odmaskoval Daredevila

Na pražský KomiksFEST!, který se uskuteční mezi 29. říjnem a 2. listopadem, přijede bulharský výtvarník Alex Maleev, jedna ze stálic superhrdinského komiksu. V Česku je známý díky čtyřem svazkům Daredevila, kterého kreslil podle scénářů Briana Bendise.

Mezi zahraničními hosty se objeví také Igor Hofbauer z Chorvatska, francouzská výtvarnice Dominique Gobletová, jejíž komiks Faire semblant c’est mentir připravuje k českému vydání Meander, mladá švýcarská umělkyně Johanna Scheibleová, dále autoři z Finska, Itálie a Polska.

Od Vrány k Hellboyovi

V Maleevově podání jsou hrdinové zdrcení a zranitelní a jejich svět nezvykle depresivní, což ho předurčilo k pravidelné spolupráci s Brianem Bendisem, v jehož příbězích se superhdinský žánr mísí s noirem, drsnou školou a procedurální kriminálkou. Nejslavnější je jejich sága o Daredevilovi, který lhal a psychicky se hroutil, protože média vyzradila jeho pravou totožnost. S Bendisem se soustředili na ženské hrdinky v sériích Spider-Woman a Scarlet, starali se o schizofrenického Moon Knighta a zavítali i do vesmíru videoherní série Halo v minisérii Uprising.

Od raných děl jako Crow: Dead Time, kde černobílá kresba připomínala dřevořezy, se Maleevův projev postupně proměňoval až k dnešnímu „superhdinskému expresionismu“, který upomíná k Schielemu nebo Munchovi. Stejně jako oni Maleev deformuluje realitu a obličeje postav, aby jejich zoufalost zachytil už navenek. Typickým znakem Maleevova vyprávění je také napodobování fyzického poškození filmového pásu nebo fotografií, které přímo prolíná s kresbou – panely jsou zrnité nebo různě poškrábané.

Hned po svém vstupu na americký trh získal v roce 1996 Cenu Russe Manninga pro nadějného kreslíře, prestižní Cenu Willa Eisnera přidal v roce 2003 díky Daredevilovi. V poslední době spolupracoval s klasikem zombie žánru Georgem Romerem na příběhu Empire of the Dead a na pár sešitů oživil mdlou řadu Batman: The Dark Knight. V současnosti kreslí novou sérii Hellboy and the B.P.R.D., první sešit vychází v prosinci.

Muriel a benefice

KomiksFEST! představí i domácí produkci, například v rámci česko-polského projektu City Stories nebo programu zaměřeného na Branka Jelinka a Karla Jerieho. Vyvrcholením festivalu bude 1.listopadu Komiksová sobota v MeetFactory. Dopoledne bude patřit dětským dílnám, poté dojde na hlavní program a předávání výročních cen Muriel.

V rámci festivalu bude probíhat tradiční benefice, tentokrát ve prospěch organizace Lékaři bez hranic, jež poskytuje odbornou léčebnou a preventivní zdravotní péči lidem v nouzi. Partnerem benefice je studio DRAWetc. a R.A.W Art Battle, kreativní souboj domácích a zahraničních výtvarníků. Další podrobnosti o programu, festivalový vizuál a jména všech hostů organizátoři zveřejní do konce září.


3 komentáře u „Česko navštíví Alex Maleev, který odmaskoval Daredevila“

  1. Paráda, ale tak asi sobota, a to budu samozřejmě pryč… to mám za to, že jsem se hipsterFESTu vysmíval :( :D

Komentáře nejsou povoleny.