Bez crowdfundingu se neobejde ani Nikkarinův Čas hvězdoplavců

UKÁZKY > Možná se blíží doba, kdy se budeme divit, že nějaký český komiks vůbec vznikl i bez crowdfundingu… Finanční pomoc poprvé žádá nakladatelství Labyrint, aby v roce 2015 mohl vyjít třetí díl Nikkarinovy série 130. Kampaň k Času hvězdoplavců na novém crowdfundingovém serveru Katalyzátor zároveň odhalila vnitřnosti komiksu.

Přestože financování davem zatím pokaždé klaplo přes zavedený Startovač, majitel Labyrintu Joachim Dvořák dal přednost nedávno vzniklému Katalyzátoru, kde se na Čas hvězdoplavců vybírá 50 tisíc korun. „Rádi podporujeme nové projekty a za katalyzátorem stojí lidé, kteří nám jsou sympatičtí,“ říká Dvořák.

Volbu crowdfundingu zdůvodňuje finanční nejistotou, se kterou se nakladatelství potýká. „Posledních několik let se určitý typ knih – a původní autorské komiksy mezi ně rozhodně patří, stejně jako knihy pro děti nebo jiné edičně náročné projekty, které se obracejí k náročnějším čtenářům – ze samotného prodeje „neuživí“. Téměř 65 procent z ceny knihy odchází za distributorem a do státní kasy (DPH). Při relativně malých prodejích je řada titulů odsouzena k tomu, že buď nevyjdou, nebo je nakladatel (případně autor) podpoří z jiných zdrojů,“ vysvětluje.

A dodává, že ani budoucnost prý není přívětivá. „DPH na knihy se sice sníží od ledna 2015 na deset procent, ale ve chvíli, kdy nastoupí na náš trh v plné síle Amazon se svojí agresivní politikou vysokých marží, nebude dříve či později kde knihy, co stojí za to, prodávat…“

Nicméně samotný komiks vypadá podle zveřejněných ukázek docela hustě. Tedy aspoň z pohledu Nikkarinových šraf.




4 komentáře u „Bez crowdfundingu se neobejde ani Nikkarinův Čas hvězdoplavců“

  1. Great news. Nice, that it worked that fast. Is this also a slight possibility for a reprint of the first part? :)

  2. Požadováno 50, k dnešnímu dni vybráno 67 tisíc a zbývá 22 dní. Myslím, že dobrý :-)

Komentáře nejsou povoleny.