Ledecký chce k Marvelu a DC. Byrne mě naučil víc než škola, říká

ROZHOVOR > UKÁZKY > Málokdo si dnes asi vzpomene na soubor stripů Kiwi z roku 2009. Podepsaný pod ním byl tehdy patnáctiletý Jonáš Ledecký, který nejenže u komiksu vydržel, ale má taky dost velké ambice.

Přispělo k nim i osobní setkání s Johnem Byrnem, který výrazně ovlivnil kánon X-Menů a v 80. letech restartoval Supermana. Právě u superhrdinského komiksu vidí Ledecký svou budoucnost. Prozatím se objevuje hlavně v bulváru jako syn známého zpěváka. „To se brzy změní,“ říká sebevědomě.

S Byrnem a dalšími osobnostmi komiksu jako Alex Toth, Albert Uderzo, Tim Sale nebo Howard Chaykin má Ledecký společnou jednu spíš kuriózní věc – stejně jako oni je barvoslepý.

V pražské Galerii Le Court přesto nyní ukazuje nejen černobílé komiksové stránky, ale také ženské akty malované olejem nebo temperami. Ledeckého výstava Vivid Girls trvá do 19. října.

Tvým oblíbencem je John Byrne. Hraje v tom nějakou roli, že je taky barvoslepý?

Popravdě jsem to dosud netušil. A ani na to nepřišla řeč, když jsme se setkali v jeho ateliéru v Connecticutu. Jde o to, že první komiks, kterej mě dostal ke kreslení komiksů, byl Spider-Man právě od Johna. To je asi ten hlavní důvod, proč jsem si ho oblíbil.

Co se týče barvosleposti, nerozeznávám hnědou od zelený nebo fialovou od modrý. Moje první obrázky Spider-Mana nebo Supermana proto byly červeno-fialový. A taky mám někde schovanou kresbu zelenýho indiána…

Když ses s Byrnem setkal, dával ti rady?

Seznámili jsme se v roce 2009, to mi bylo patnáct, chvíli před vydáním první knížky stripů Kiwiho. Můj táta spolupracuje s americkým režisérem muzikálů Robertem Johansonem a ten se s Johnem Byrnem dobře zná. Když Robert zjistil, že je John můj idol, tak zařídil, abychom se potkali. John mi dal neuvěřitelnej výklad o komiksech. Prošel se mnou všechny moje práce a řekl mi, že by si přál v patnácti kreslit na takový úrovni. To mi fakt řekl. Nejdůležitější je nevzdávat to… Dostal jsem od něj plnou náruč jeho komiksů. Tolik jsem se toho nenaučil za celý čtyři roky studia na grafický škole. Nejzásadnější rada zní: „Kresli. Kresli. A pak kresli ještě o něco víc!“

Jak ses vůbec dostal k superhrdinům a komiksu? Předpokládám, že tě místo Čtyřlístku a Rychlých šípů vychoval spíš Batman a Spider-Man.

Rychlý šípy jsem měl rád, ale víc mě bavily právě animáky Batmana a komiksy Spider-Mana, který u nás vycházely kolem roku 2000. Ze Čtyřlístku mi bylo vždycky šoufl… Můj známý výtvarník Andrej Kostic mi dal video tutoriál How to Draw Comics the Marvel Way od Stana Leeho a Johna Buscemy. A na něm jsem se to naučil tak, jako to dělají Amíci.

Jednou bys chtěl kreslit právě pro velké nakladatele jako DC a Marvel. Co pro to děláš?

Právě dodělávám prezentační komiks, se kterým se tam předvedu. Díky tomu, že se znám s Johnem Byrnem, by to mohlo být snazší, ale nechci si dělat velký naděje. Je to dřina. Každopádně teď dělám vlastní projekty a chtěl bych se jim věnovat i nadále. Abych tam přišel a měl už nějaký jméno.

Jaké komiksy obecně sleduješ?

Jsou to hlavně komiksy o superhrdinech. Kupuju si převážně starý čísla svejch favoritů. Ale od mala mám rád třeba i Garfielda nebo Asterixe. Těšil jsem se na New 52, ale musim říct, že mě to zklamalo. Jim Lee je skvělej kreslíř, ale když už se dělá kompletní reboot Ligy spravedlnosti, tak bych čekal, že přijdou s lepšim příběhem. Doporučuju ságu Next Men od Johna Byrneho. Nevyšlo to v překladu, ale je to pecka. Taky mě zaujala série Před Strážci. Tu si budu muset pročíst.

Vyšel ti strip Kiwi, který jsi tvořil, když ti bylo patnáct. Proč jsi od té doby nezkoušel publikovat třeba v tuzemských fanzinech?

Komiksy nejsou jediná věc, kterou dělám. Jsem taky kytarista a skladatel, takže se věnuju i hudbě. A navíc jsem na střední neměl tolik času. Chtěl jsem se zdokonalit v kresbě, než začnu něco publikovat. Navíc americká stylizace komiksu u nás není košér. U nás tvoří komiksy převážně intouši, který říkaj, že se chtěj odprostit od komerce a mainstreamu a chtěj to dělat jinak. Ve skutečnosti to dělaj jinak, protože to prostě neuměj.

A kdyby nastala situace, že se budeš moct plně věnovat komiksům, ale hudba by musela stranou, co by dostalo přednost?

Komiksy a hudba je to, co mě nejvíc baví. A oběma se věnuju naplno. Přednost má vždycky to, na co mám zrovna náladu.

Pracuješ na nějakém dalším komiksu? Máš výhodu v tom, že o tobě klidně napíše i bulvár, to by asi prodejnosti neublížilo.

Teď pracuju hned na několika projektech. Před Vánocema vychází další knížka stripů Kiwi a už nějakou dobu pracuju na projektu Mythos, což budou staré řecké báje a pověsti. A ty komiksy se nebudou prodávat kvůli tomu, že o tom napíše bulvár. Budou se prodávat, protože je dělám poctivě.

Jak snášíš, že tě často titulují jenom jako „syn Janka Ledeckého“? Nedávno vyšel titulek „Takovéto nahotinky maluje syn známého zpěváka“…

To se změní. Moje malá ségra (snowboardistka Ester Ledecká – pozn. red.) už je ve světě daleko slavnější než táta. Její fanpage na Facebooku má pětkrát víc fanoušků. A kamkoli s ní Janek jede, tak je z něj jen „táta Ester“.

FOTO/REPRO: Jonáš Ledecký

Z prezentačního komiksu pro Marvel a DC Comics.





John Byrne si prohlíží Ledeckého portfolio.

Robert Johanson u pracovního stolu, u kterého má Byrne sedačku z bombardéru B52.



74 komentářů u „Ledecký chce k Marvelu a DC. Byrne mě naučil víc než škola, říká“

  1. Talent určitě má….přál bych mu aby se v USA uchytil….Marek sx

  2. bez určitého sebevědomí v umělecké branži nic nedokáže…

  3. hodně štěstí. hlavně ať to nevzdává, pokud na poprvé neuspěje.

  4. Áha… jasně. Takže nám teď budete pravidelně přinášet rozhovory s absolventy uměleckých škol nebo jak tomu mám rozumět? Osobně preferuji model „KOT“, případně „ČERNÝ“… nejdříve ukaž co umíš a pak si tahej triko ;)

  5. Nerad bych se unáhlil použitím označení „Nadutý protekční vošoust“, neboť jsem se o tomto klučinovi doslechl až dnes, ale přiznávám se, že mě pekelně svrbí jazyk. Jedna věc je nějaký ten nesporný výtvarný um, kterým očividně docela oplývá, ale na druhou stranu jeho sociální dovednosti dle mého skromného soudu balancují na hraně lehkého autismu, poněvadž vychrchlat ze sebe něco tak nestydatě arogantního na jednom z prvních interview může jen… To je fuk. Každopádně přeju taky hodně štěstí. A hlavně pokory…

  6. Ovšem vzhledem k jeho věku se ke Čtyřlístku dostal někdy kolem roku 2000, což by mnohé vysvětlovalo.

  7. To by mě zajímalo, kde je ta arogance – už to čtu podruhé a nemůžu nic najít :)

  8. Kcour: Zkus to potřetí a jestli pořád nic nenajdeš, tak je to jasný – všichni ostatní jsou retardi.

  9. Jonáš mi to vysvětlil, vlastně jsem intouš, kterej nic neumí.

  10. Ne ze by ty obrazky byly osklivy. Ale taky nic extra. Z rozhovoru je ale arogance opravdu citit. Nazor, ze vsichni chteji kreslit comics ve stylu Marvel ci DC -ale neumi to a tak jsou nuceni delat intouske veci- je hodne mimo. DRAK poznamenal, ze bez sebevedomi niceho nedosahne. Mam obavu, ze dnes je sebevedomi a lokty to hlavni.

  11. No je mladý v kresbě se ještě může zlepšit… ale to koleno (u toho hrdiny) ehm… no podle sebe ho rozhodně nekreslil. Trošku by to chtělo zvládnout realistickou kresbu, pak se ta zkratka zvládá líp.
    S velkým Egem dál dojdeš .

  12. „U nás tvoří komiksy převážně intouši, který říkaj, že se chtěj odprostit od komerce a mainstreamu a chtěj to dělat jinak. Ve skutečnosti to dělaj jinak, protože to prostě neuměj.“

    Krásná věta. Škoda, že ty, co to uměj, tady nemaj šanci :(

  13. Podle mě je to úplně dementní věta… myslím, že dost z nich to chce dělat jinak, protože to prostě chtějí dělat jinak. Pan Ledecký mi v tomhle směru přijde dost úzkoprsý a projektuje sebe do ostatních. Ale samozřejmě, že mu taky držím palce, ať dostane aspoň místo inkera v nějaké nevýznamené sérii. Na víc zatím podle mě nemá. Je ovšem mladý a jestli na sobě opravdu dře, jak říká, má velkou šanci se vykreslit.

  14. Je ještě malej. Jeho názory tomu odpovídají. Rozhodně nemá tolik zkušeností, aby mohl názorově pokrýt všechny komiskové kreslíře, které proti sobě dost pravděpodobně popudil, včetně mně.

  15. Chybí tomu větší osobitost, ale to je právě tím stylem, který dobře zapadá do DC a Marvel školy. Takhle bohužel kreslí stovky kreslířů a jejich rukopis je téměř nečitelný. Pak čtete x-tou knížku a zjistíte, že vás ta kresba prostě nudí, i když je technicky dobře zvládnutá. Raději tedy ten komiks od nějakého“intouše“:-)

  16. Ackoliv toho pan Ledecky napovidal hodne a vetsina jsou psouky, tak rozhodne s onou vetou souhlasim. Stav naseho tuzemskeho komiksu je otresny. Nicmene kresba pana Ledeckeho je tuctova a nudna, jeho sestru si nevybavuji a nemuzu se ani rozpomenout na text zadne pisne jeho papa. Asi tak.

  17. Kraken: Stav našeho komiksu za otřesný nepovažuju… není nic moc, prosím, ale otřesný? To ne… bylo hůř :-) A určitě nesouhlasím s tím, že by tu nebyli komiksoví autoři, kteří by nezvládli minimálně to, co pan Ledecký. Tuzemský fanziny jsou výtvarníků týhle úrovně plný. Osobně mám ale raději osobitější rukopis, než tuhle superhero uniformu, ale to je už otázka osobních preferencí a proto jsem rád, že je svět komiksu tak pestrej.

  18. Wacome: Opravdu by mě zajímalo, kdo jsou „ti, co to umějí, a nemají šanci“. Žeby svatá inťoušská inkvizice rovnou popravovala ty, kdo kreslí mainstrem? ;)

  19. Dan: Nevidim velky rozdil mezi nic moc a otresny. Take si nemyslim, ze bylo hur a doufam, ze neprijdes s tvrzenim, ze pred rokem 89 tu byl jediny komiks Ctyrlistek… Kdy tedy bylo hur? Jinak souhlasim s onou pestrosti, ale Ledecky ma pravdu v tom, ze spousta autoru schovava chybejici talen za jakousi pozu intelektuala a to plati i pro literaturu a cesky film, ktery je take otresny.

  20. Kraken: Bylo hůř! Protože tu nebyl Aargh!, nevycházely komiksový knížky našich autorů, nebyl KomiksFEST, nebyly pravidelný původní český seriály v některých časopisech. To tu teď je! A otřesný pro mě znamená horší, než žádný a nic moc chápu jako, že tu už něco je, není to kdo ví co, ale aspoň to tu je! :-) Ale chápu, že to může bejt o různým chápání významů těchhle slov. Takže abych to upřesnil: situace českýho komiksu u nás není extrovní, ale ujde, protože máme hromadu šikovných autorů a vydavatelé v českém komiksu už cítí potenciál, a tak ho vydávají. A i když je tu hromada podprůměru (ale to tak bývá), tak se tu objevují už i velmi pěkný kousky, co za přečtení stojí. A to nepovažuju za otřesný.

  21. Dan: Rozhodne nebylo hur. To o cem pises je na urovni samizdatu a ten tu vzdy byl. Byl tu i pravidelny a puvodni cesky serial a konaly se ruzne srazy a Cony. Pokud narazis na dobu pred rokem 89 bylo zde i spousty paradnich kresliru, kterym bohuzel generace 0, ke ktere se jiste pocitas, nesaha ani po kotniky. Je mi smutno, ze se tu tleska Cernemu, Koplovi a Jeriemu, protoze neni temer z ceho vybirat. A Podprocky, nebo Petrus nemuzou zachranit nasi otresnou scenu. Za 25 let je to skutecna bida.

  22. Kraken: Dobrá, asi nemá cenu tě přesvědčovat o opaku. Aspoň, že se shodneme, že spolu nesouhlasíme :-)

  23. Kraken: No ja bych se spis zeptal co ti (sorry, za tykani) v dnesni dobe chybi – jaky typ komiksu?

  24. Kraken: Když člověk píše o historii, měl by o ní aspoň trochu něco vědět. Komiksový samizdat tady byl vždycky? Opravdu? Jaký? A jaké komiksové cony tady byly před rokem 2000, když pominu dva pokusy z počátku 90. let? A jaký komiks pro dospělé čtenáře tady vycházel před rokem 1989, když nechám stranou Saudka? A není náhodou dětská nostalgie trochu zavádějící vodítko při hledání kvality?

  25. Prokupek: Ano, jiste jsem zapomnel, ze tu je jeste jeden „erudovany“ odbornik. Nostalgii bych sem netahal, proste je tezke pripustit, ze tuzemsky komiks stoji za prd. Nas komiks je jako pocasi v Anglii a to ted a i pred rokem 89. Proste zatazeno, oblacno a sem tam zablesk svetla a zase zatazeno. Tvrdit, ze Saudkuv komiks je pro dospele je smesne. Jinak drtvia vetsina conu se soustredila kolem mistnich fanklubu, spise lokalnich a to plati i o samizdatech. Je smutne vazeny pane, kdyz manipulujete s minulosti a vlastne se priklanite k onomu hloupemu nazoru, ze zde byl pouze Ctyrlistek.

  26. Josef: Opravdicky, puvodni cesky mainstream kvalitne remeslne ovedeny. Tim se vracim k one vete Ledeckeho a intousske poze, ktera casto zastira nedostatek talentu a bridilstvi. Vybirat si pouze z Jerieho, Kopla a Cerneho je malo, sakra malo.

  27. TP: Inkvizice nevim :) ale pokud nejúspěšnější autor u nás (asi) vychází v pidi formátu na hajzlpapíru, je něco špatně. Tím myslím Kopla (ať už jsou jeho kvality jakékoli). Ty lidi můžou umět kreslit jak páni bozi, ale musí se trefit i do poptávky, která tady je. Takže chápu, že někdo utíká do USA.

    Já bych si přál, aby u nás vznikal prachsprostej mainstream, to by byla paráda.

    Dan Černý: záleží na vkusu, no. Ale komiks u nás rozhodně nejede, těch pár stovek nás to nezachrání.

  28. No jo, ale co si predstavujete pod pojmem mainstream? Me z toho vychazi, ze je to neco co se libi nejsirsim masam. V US jsou to napr. odnoze superhrdinskeho komiksu – at pro deti nebo starsi. To v Cesku asi nikdy moc nebude fungovat, kdyz se tu horko tezko prodavaji i ty nejznamejsi veci z venku.

  29. Josef: neni podstatne co si predstavuji, ale co to slovo znamena, podivejte se do wiki. Napsal jsem zcela jasne: Opravdicky, puvodni cesky mainstream kvalitne remeslne ovedeny. Takze ty americke saskarny budou asi trocha mimo misu pokud se zde neprodavaji. Co treba takhle Dobry vojak Svejk, navleceny v elastacich s S na hrudi? Ne samozrejme si delam legraci.

  30. Pojďme do televizní debaty! Mně by se to děsně líbilo! A dáme to pak třeba na youtube…. Uděláme nějaký studio, budeme povídat o českým mainstreamu, o tom, co si pod tím představujeme a citovat z encyklopedií, co to znamená ve skutečnosti, bouchat pěstma do stolu, popíjet kávu, sundavat brýle a mnout si kořeny nosů a zaplétat se do argumentů… :-)

  31. Kraken: Co je kvalitně řemeslně odvedený mainstream? Tady to asi zase bude hodně subjektivní. Někdo bude považovat Nikkarina za mainstream, někdo ne, někdo bude považovat za dobrý řemeslo Kopla, někdo ne, někdo nebude považovat vůbec nic za vůbec nic… Takže možná by to chtělo sestavit tabulky, metry, váhy a spektrální komiksoměry a podle nich to objektivně poměřovat.

  32. :-) :-) :-) Dan: a koupime si tve komiksy a pak si je navzajem roztrhame. Taky roztrhame Kopla a Jerieho predtim cerstve podepsane. Natlucem si po hlave knihou Kaja Saudek a nafackujem jako Macek s Rathem. Jo a abych nezapomnel erudovanemu pristrihnem culik :-) :-) :-) Mozna by jsme pomalu, ale jiste vytvorili stredni proud… :-)

  33. Tak co by mel byt ten opravdicky cesky mainstream, ktery to tu spasi jsem se moc nedozvedel. Ale ta tv debata je dobry napad. Zabiram si sedy plnovous.

  34. Josef: Myslím, že v kostymérně a maskérně bychom se vyřádili :-D Já si zabírám dlouhý vlasy s pleší, krakonošovský plnovous v dolní polovině se zbytky původní barvy, která směrem ke kořínkům šedne a strašně tlustý normalizační brejle. Jo a panděro.

  35. No mě by třeba stačilo aby české komiksy mělý pořádný a zajímavý scénář a pěknou kresbu. To u nás zvládají pouze vyjímky…

  36. eliera: Nechceš trochu moc? To většinou nemají ani emerický!

  37. Ty vole, to zas rozvířilo vody :D A ano… arogantní ty jeho odpovědí opravdu jsou (znám Byrneho? je to tutovka!). Jen by si měl asi uvědomit, že pokud se nejmenuje Lee nebo Ross, tak se se svou kresbou (která má mimochodem hodně co dohánět) bude jednou rád, když bude dělat obálky pro sci-fi knihy. Ale chuj s tým, na ptáky jsme krátký… vlastně sorry, na ptáky jsme malý paky…

  38. Promiňte, ale byl by někdo schopen definovat, co je současný český mainstream? Myslím teoreticky, ne vyjmenováním autorů.

  39. Pokud je to něco, co se dobře prodává a většina veřejnosti si to vybaví, když se řekne český komiks, tak možná Němečkův Čtyřlístek?

  40. takže jinými slovy jsou český mainstreamem komiksy pro děti? protože to je Čtyřlístek je.

  41. Teď mam pocit, že sme se někam dostali! Neni náhodou drtivá většina americkýho ( a japonskýho) mainstreamu zaměřená když ne na děti, tak na ranné puberťáky?
    V tom je náš komiks skutečně ještě dost nezralý, když vezmu třeba ten Čtyřlístek.

  42. Já bych to viděl tak, že na českou komiksovou scénu slovo mainstream pasuje asi jako označení „ženijní prapor“ v rámci zaplivaného chlastacího vojenského stanu o 30ti metrech čtverečních. Jednoduše nevidím žádný český komiks napsaný v poslední dekádě, který by šel podle vzorce nějakého předchůdce či cokoli, co by spadalo do stejného rámce, a tudíž nevidím nic, co by splňovalo definici mainstreamu. Pointa je, že jediný komiksový mainstream, který je v dohlednu, je ten americký superhrdinský nebo nějaký ten rejžožroutský, o kterým vím úplné hovno. A jestli chce nějaké pitomé dvacetileté jelito zabřednout do diktátorské korporační mašinérie strýčka DC, tak ať. Upřímně bych si radši otevřel žíly, než abych ubíjel svou kreativitu v nekonečné, desítky let trvající recyklaci. Ano, radši budu Parkinsonem stižený intouš s ujetýma rozklepanýma mrdkama než vykastrovaný přicmrndávač pupkatých mocipánů, jehož hovnaření za slušný prachy bude odměněno jedním a půl interview na comic-conu a doživotním zapomněním.

  43. :-D hehehehe… Bóže…. Až s váma jednou otevřou hospodu, určitě tam musím zajít!

  44. Ty vole! Jeden hodně ambiciózní boreček tady fakt rozvířil zatuchlé vody! U třicátnika bych to taky bral jako aroganci, ve věku mistra Ledeckého je pouze puberta… Na ptáky jsme hold krátký, nicméně ani vzhledem k ukázkám si nemyslím, že se z něj někdo u DC či Marvelu posere. Tááákových už tady bylo, a třeba já si dám raději neotřelou a neotesanou kresbu, která příběh zvýrazní, mnohem raději než unifikované kresby Jima Leeho nebo fotosky Alexe Rosse, nic proti nim…

  45. Jinak osobně českou scénu moc nesleduji. A není to kvůli kresbě, ale námětu. Prostě ještě nikdo u nás neudělal komiks (myšleno vyloženě domácí tvorbu až po samotné vydání), který by mne svou tématikou nějak zaujal. Vím, možná je to ve mě, protože jsem zvyklý na anglo-americkou tvorbu. Ale zkuste někdo udělat noir krimi a jsem váš :D Zdraví zaujatě zaměřený Killingjoke…

  46. Ok, pro tupce a Obamožrouty, jebajíce Bushe a kouříce Reagana. Zde napíši definici českého středního proudu, který teče do kalhot puberťáka a dorostence, či seniora státem podvedeného. Český mainstream píše Kulhánek Jiří co nehorázností šíří, jsou to ryze česká jména a lokality. To vše může namalovat kterýkoliv osel jako je Černý, Jerie, Kopl, Holeček a podobní nedouci. Důležité je, aby se kreslený příběh odehrával v naší republice, třeba jako Rychlé šípy. Kdo to nechápe je planážník.

  47. U té tv debaty si ale musíme dát pozor, abychom nepřetekli do basketbalu.

  48. Walome: musely by tam být polstrovaný stěny a nábytek z dýhy.

  49. Chtěl bych, aby se českým mainstreamem staly porno komiksy. Byl by to největší český vývoz a na své by si přišly všechny věkové skupiny.
    #ihaveadream

  50. osoha: To by chtělo změnit zákon:D

    Vymezení Čtyřlístkem mi přijde poněkud úzké, ale zase se mu nedá upřít masového čtenáře, i když omezené věkové skupiny. Dan Černý někdy v minulosti zmiňoval, že český mainstream třeba hledat v časopisech. Alba nemají dostatečnou čtenářskou základnu a jak moc publikují časopisy pro dospělé komiks nemám moc tušení(ok, vzpomenu si tak na Bellmondo, který už je z trhu pryč, Nový prostor z čistě komiksových mě pak napadá Crew, která české tvorbě dává místo nárazově a fanziny nelze počítat minimálně kvůli nízké periodicitě a omezené čtenářské skupině). Tak mě napadá, vážně ještě nikdo neudělal výzkum na téma současný český mainstream?

  51. Ideální téma pro bakalářskou práci, nehlaste se všichni.

  52. Já bych začal tím, co to vlastně český mainstream je a jak ho definovat, eventuelně chápat. Myslím, že pak zjistíme, že tudy cesta nevede, protože každej si pod pojmem český mainstream představí něco jinýho a každej může mít svým způsobem pravdu. Asi skutečným neoddiskutovatelným mainstreamem u nás je Čtyřlístek – jedinej ryze komiksovej časopis, kde publikujou výhradně čeští autoři, kterej pravidelně vychází a ještě si na sebe vydělá. A co dál?

  53. Co si vzpomenu, tak dospělý český komiks, který jsem v poslední době četl, a který snese srovnání se západní produkcí je Pepík Střecha Od Pavla Čecha a Anna chce skočit a Divoši od L. Lomové. Kdyby se mě nějaký cizinec zeptal, jaké české komiksy, doporučil bych mu tyhle.

  54. Zmutovanou debatu absolutně nesouvisející s tématem a plnou vulgarit jsem vymazal. Podobné výlevy plné nesmyslných urážek budeme mazat i dál, nechceme odradit slušné čtenáře, kteří sem přijdou a v diskusi narazí na tohle. Díky za pochopení.

  55. Holečka na vás! Toho jste tu nechat mohli :)

    Podle mě by se ale komenty mazat neměly (vulgarismy jo, nesouvisející texty ne), ale to je na každém serveru, jak si to zařídí. Podle mě je na čtenářích, kam se diskuse vrtne. To, že Ledecký není očividně sám o sobě dost zajímavej na to, aby utáhl 60 komentů, není důvod k cenzuře :)

  56. Walome ty jsi mne rozesmal :) :) :) Ten by tady udelal takovou cenzuru, za by webova stranka vypadala jako ciste napadany snih. Do diskuse by bylo mozno prispet pouze bilym fontem :)

  57. Walome: Právě – je na každém serveru, jak si to zařídí. Nám záleží hlavně na slušných čtenářích, ať už mají jakýkoli názor. Bohužel nejde smazat jediný komentář, když se někdo neřídí jednoduchou poučkou „nekrmte trolla“.

  58. Jojo, však já nesouhlasím, ale respektuju. Já třeba trolly u nás nechávám, páč mazání je naopak podnítí k větší aktivitě, ale já tam nemám tak živo :)

    Každopádně abych navázal na téměř filosofickou otázku „co je český mainstream“… nevim :) jednou jsem chtěl článek, kde bych srovnal mainstreamový komiks a nemainstreamový komiks, narazil jsem na moment, kdy jsem vedle sebe posadil Supermana a Hellboye s tím, že Hellboy přece není mainstream. A čím déle jsem o tom přemýšlel, tím více mi došlo, že to vlastně není jak určit, takže jsem článek nenapsal a neudělal si tak mezi těmi sto komiksáky u nás ostudu.

    Ale co bych chtěl od českého komiksu? Přímočarost. Ten Dan Černý to dělá podle mě dobře, Kopl s Brokem taky, k Jeriemu jsem se ještě nedostal, ale tam taky čuju potenciál. Já nechci Divočiny a storky t první / druhý světový / protektorátu/ komunismu atd., já chci prachvobyčejne příběh, krásně nakreslenej, primitivní, v hezký vazbě, za 400-500,- a budu spokojenej!

  59. A nemyslíte tím mainstreamem prostě dobře udělanou žánrovku? Krimi, horor, komedie, western? Český film má taky dost problémy se žánrem, většinou se pohybuje na hranici dramatu a komedie a proto budí takový nemastný neslaný dojem.

  60. Michal: Ano, řekněme to takhle. S filmem naprostý souhlas. Je to tragédie. Ale zatímco u filmu se můžem schovávat za nedostatek financí, u komiksu nevidím překážku. Samozřejmě krom faktu, že tu není dost velká cílovka.

  61. Tato dnešní deus ex machina mi lehce zkazila večer. Zřejmě nemá smysl psát, že by ten pán nahoře nepoznal trolla, ani kdyby mu na verandě obcoval s babičkou. Zřejmě ani nemá smysl psát, že cenzura je větší nepřítel člověka než kapavka. Zřejmě nemá smysl psát nic, jelikož toto je slušná diskuze, ve které se kastruje za každý laškovný vulgarismus. Jak je libo. Jaksi jsem předpokládal, že příležitostné účelné zakletí nebude okamžitě redigováno kdejakým mravokárcem s přehršlí pravomocí, ale to je jedno. Halt držet hubu a krok… Proč taky ne?

  62. Zeebonk: Mozna si myslis, ze jde o svobodu slova, ale tady jde jen o to, ze admin nechce na komiksariu tolerovat sprostarny a osobni vypady. A je to jeho pravo. K cemu jsou vety typu „ani kdyby mu na verande obcoval s babickou“? Jestli se takhle bavis s nekym i normalne, tak musis byt denne inzultovany :)

  63. Zeebonk: jo! Obcování, to je takové fujky fujk slovíčko, snad tak nemluvíš na veřejnosti!? :o

  64. Walome: Nejde přeci o jedno slovo. Urazit se dá i nesprostými slovy poskládanými do sprosté věty.

  65. Josef: Běžně jsem za takové nehorázné sprosťárny mlácen po hlavě kabelkou od kdejaké obstarožní mravokárkyně či rovnou slušnomluvným gestapem kopán do ledvin. Až z toho močím krev. U nás na jihu to očividně funguje jinak. Ale vlastně to docela chápu. Odchovalo mě csfd a slušná diskuze je pro mě nezvyk. Jsme ale připraven stáhnout ocas a umravnit se, neboť za to ta fajnová komiksová komunita stojí, že jo.

  66. Hezká a podnětná polemika o českém komiksu to byla..Na závěr bych jako tvůrce podotkl,že není problém dobrý a štavnaty komiks vyrobit(tedy aspon pro mě ne),ale problém je ho zaplatit.Nejsme amerika a ten trh je tu opravdu minimální.Peníze to je vždy bohužel alfa a omega všeho,to si se slzou v oku přiznejme..

Komentáře nejsou povoleny.