Muriel 2014: Plichta Čechů a Candida. Poprvé vyhrál strip z webu, podruhé Komiksárium

SEZNAM VÍTĚZŮ > Výroční komiksové ceny Muriel za sebou mají další poprvé. Do Síně slávy poprvé od roku 2003, kdy se pocta začala vyhlašovat ještě na Comiczconu, vstoupila žena. Stala se jí scenáristka Kocoura Vavřince Dagmar Lhotová.

V kategorii Nejlepší strip poprvé získalo cenu dílo publikované na internetu, opět jsou v tom dámské prsty – oceněným stripem je Kustodka Květa od Tomáše Končinského a Františky Lachmanové.

Poprvé se ale nestalo, že jednu z cen získalo i Komiksárium. Kromě nové sošky s letopočtem 2014 máme ještě jednu s rokem 2011.

Po nominačním kole výročních cen Muriel stály nejvýš komiksy Candide a Češi 1952. Pozici nepustily ani v sobotu v MeetFatory, kde oba získaly po dvou cenách. Nevděčná pozice „toho, který ostrouhal“ tak zbyla na autora Divočiny Mikuláše Podprockého, u něhož ale může nad zklamáním převažovat dobrý pocit, vždyť už při svém dravém debutu získal dvě nominace.

Stejný počet jich měl i Tomáš Kučerovský, který zvítězil za nejlepší komiksovou povídku – ještě že do toho Bruselu jel a ten (ne)příběh (ne)napsal a (ne)nakreslil.

Kategorie udělované za překladovou produkci opanovalo nakladatelství Crew, jako kdyby porota chtěla definitivně svrhnout představu Muriel coby snobského ocenění vzdáleného čtenářům. Ceny pro Richarda Podaného za Calvina a Hobbese a pro sandmanovskou sbírku Věčné noci se dají chápat i jako vyznamenání pro dlouhodobě výborné série, které jsou již v českém jazyce završeny.

Síň slávy

Dagmar Lhotová

Nejlepší původní scénář

– Češi 1952 #5: Jak Gottwald zavraždil Slánského, Pavel Kosatík (Mladá fronta)

Nejlepší původní kresba

– Candide 1: Král Bulharů, Karel Jerie (BB/ART)

Nejlepší původní kniha

– Češi 1952 #5: Jak Gottwald zavraždil Slánského, Pavel Kosatík, K: Vojtěch Mašek (Mladá fronta)

Nejlepší zahraniční kniha

– Sandman: Věčné noci, Neil Gaiman, K: Barron Storey, Frank Quitely, Glenn Fabry a další (Crew)

Nejlepší krátký komiks

– Bruselský nepříběh, Tomáš Kučerovský (in Aargh! 13)

Nejlepší překlad

– Calvin a Hobbes, Richard Podaný (Crew)

Přínos českému komiksu

– komiksarium.cz

Nejlepší lettering

– Candide, Karel Jerie (BB/Art)

Nejlepší strip

– Kustodka Květa, Tomáš Končinský, Františka Lachmanová (artalk.cz)