POZVÁNKA: Život Václava Havla v komiksu

UKÁZKY > Od podzimu střídá brněnská galerie Šaufenstr jednu výstavu za druhou. Do 22. ledna dostali tentokrát prostor Václav Havel a Kristýna Chludilová. Ten první účinkuje, druhá kreslila.

Komiks Životopis Václava Havla ve zkratce popisuje Havlův život doslova od kolébky až po jeho veřejné politické vystupování. Dotýká se jeho osobního života, studií, práce, dramatické činnosti, kontaktu se zahraničím i prezidentského úřadu. Autorka využívá i dobových fotografií.

Šaufenstr vystavuje komiks k výročí prezidentovy smrti, spoluorganizátorem je Ateliér ilustrace a grafiky při Západočeské univerzitě v Plzni.

Ten v roce 2009 inicioval vznik výstavy a neprodejného sborníku Czechriculum Vitae, který představil deset osudů významných Čechů. Komiks Chludilové byl jedním z příspěvků.


25 komentářů u „POZVÁNKA: Život Václava Havla v komiksu“

  1. Bóóóže bože….jak jinak, ani krvavá Madla nesmí chybět. Doufám, že je to z grantu od Aspen institutu, bóóže….

  2. To si kupim. Bude to mít nezastupitelné místo v mé knihovně a bude mi to navždy připomínat, jak lze elegantně z podprůměrného žvanila, trapného dramatika, kolaboranta, vlastizradce a válečného stvace udělat „hrdinu“ v boji za demokracii a „humanismu“…

  3. Není mi jasné, jestli označení podpruměrný žvanil je označení hanlivé nebo naopak. Není mi taky jasné za co ho kadak označil slovem kolaborant a vlastizrádce. A pokud jde o toho válečného štváče, nebyl jím o nic víc než kdokoliv z nás, kdo by se dostal do vrcholní politiky. Jeho dramata mi nesedli, nemluvě o amnestii (což mimochodem neuděloval amnestii i Klaus?), ale hned bych ho tak ostře neodsuzoval…

  4. Pane Kadak tohle nejsou novinky.cz, běžte si laskavě okopávat jinam.

  5. Pane Josef, upíráte mi právo na veřejnou prezentaci mého názoru na výše uvedené dílo?

    Takže dle Vašeho jistě „demokrtického“ názoru se nesmí V.H. komentovat jinak než pozitivně, možná neutrálně?

    Mám na osobu V.H. výše deklarovaný názor a ten prezentuji. Jako protipól proti „glorifikační mašinérii“, která je prováděna snad všemi dostupnými prostředky (nyní i včetně komiksu, uff) je taková prezentace momentálně vskutku neškodná. Ovšem i tak velice důležitá! Ukazuje totiž právě čtenářům novinek.cz a idnesu.cz, že existují na současnou modlu Čechů i v naprosto odlišné názory, než se tlačí mainstreamem. Třeba se jednou rozhodnou, najít si i jiné zdroje informací, než ČT a podobně divoce stranná média. Třeba se tak rozhodnete i vy a pokusíte se poslechnout si i názory z druhé strany.

    Neupírejte mi tedy prostor pro má vyjádření. Nebyl jsem ani vulgární, ani sprostý. Jen jsem se pokusil nazvat „věci pravými jmény“, z mého úhlu pohledu.

    Děkuji za pochopení.

  6. kadak: Váš názor nikoho nazajímá ;), zvlášť ne tady

  7. willis:

    …takže to je ta pluralita názorů? Liší se, tak mě nezajímá?

    Mám dotaz: k čemu je tu to „okénko“? Píše se nad ním: „vložte komentář“.

    Není tam napsáno „vložte komentář, který pozitivní!“ Ne to tam není. A už vůbec tam nevidím nápis „vložte komentář, který bude zajímat pana willise, který se prezentuje, jako zástupce všech, kteří čtou tyto stránky a který přesně ví, koho kde a co zajímá“

    To tam fakt napsané není.

  8. K čemu je svoboda slova, když nás nepohodlný, nazapadající do našeho myšlenkového vzorce zkrátka nezajímá. Nejsem žádný „troll“. Napsal jsem jen svůj názor na hlavní postavu knihy. Můj příspěvek není ani „záměrně urážlivý“, ani „irelevantní“ a neočekávám nějaké bouřlivé reakce. Jen si myslím, že osoba V.H. je hodna úplně jiné knihy.

    Knihy, kde by se popisovalo třeba, proč nesplnil prakticky nic ze svého prvního projevu. Proč hned po zvolení přizval na hrad „knížete“, do té doby poměrně neznámou figuru, čí zájmy tím hájil? Proč „humanista“ vehementně schvaloval bombardování našich srbských bratrů v Jugoslávii. Co stálo za jeho tlakem na České členství v celosvětové teroristické organizaci NATO? Na závěr by stačilo takové malé zamyšlení, komu vlastně jeho „prezidentské“činy nejvíce prospěly.

    Pokud by hodnocení výše uvedeného dopadlo u každého tak jak u mne, jednoduše se ztotožní s mým první příspěvkem.

    Neočekávám nějaké bouřlivé reakce, ani nechci „emotivně“ diskutovat. Jen uvádím na pravou míru to co se tu o mě psalo, aby mé názory nebyly pochopeny jako nějaká „provokace“.

  9. kadak: poslední reakce na vás. Nechcete emotivně diskutovat, nechcete urazit, ale váš první příspěvek je plný agrese a jedu. Stačí když si ho znovu přečtete. Svobodu slova vám nikdo nebere. Nebo vám tu snad mažou příspěvky, ikdyž se netýkají komiksu? Na novinky.cz vás posilám, protože tam si spíš zanotujete s podobně smýšlejícími lidmi s „nepohodlnými názory“.

  10. Fascinující, jak se každý … naváží do Havla a na druhou stranu se ohání svobodou slova.

  11. Lukáš: že Havel nějak ovlivnil svobodu slova u nás je fakt směšná. Kadak má pravdu, když si někdo dovolí se otřít o prominentního alkoholika a selektivního obránce lidských práv, Havla, který sedával na kolenou Heydrichovi, tak se můžou všichni z toho zbláznit. Tohle je nejfalešněji vytvořená ikona našich dějin. Ale je jasné, když se v této zemi oslavuje válečná zločynkině Albrightová, tak tu Havel bude většinou tupého stáda oslavován jako kdyby na tom řízeném předání moci komunisty komunistům měl nějaký vliv. Chacha, naivitou to tu až praská. A teď všichni červené karty a běžte pískat :)

  12. Havel je dobrej, mám ho rád.

    Pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí.

    :-)

  13. S krtitikou Havla víceméně souhlasím, není třeba stavět alkoholika, holkaře a autora výroku „humanitní bombardování“ na piedestal. Ovšem tou „zločynkiní“ Albrightovou to Kapis zabil ;-)

  14. Co vím, tak na piedestálech jsou převážně děvkaři a alkoholici.

  15. nojo, plivnout si na V.Havla je holt v módě. dávám přednost lásce a pravdě před lžinenávistníky. vůbec zastánců lži a nenávisti je mi líto. a nejlepší je, když svobodu slova prezentují hned jako nenávist. první příspěvek od kadaka hezky ukazuje jejich agresivitu, zlobu a právě onu nenávist. bezpochyby je v něm i spousta lží. a když někdo píše o alkoholu a odsuzuje ho, předpokládám, že je abstinent. jinak všichni, co prezentují jiný názor a vehementně křičí o svobodě slova, by zasloužili poslat zpět do komunismu (ano, zažil jsem si ho a bylo to z větší části hnusné a odporné období plné lži a nenávisti). jinak mám pocit, že většina prezentujících ony jiné názory jsou normální proruští kolaboranti placení Moskvou, co mají za úkol rozrývat internetové diskuse a vyvolávat zmatek a strach. jenže to v Čechách moc nefunguje, jelikož národ si dobře pamatuje, že nás ty rudý bestie dvakrát okupovaly. p.s.doufal jsem, že takovéto diskuse zůstanou na zpravodajských serverech, kam patří

  16. On někdo soudný čte diskuze na zpravodajských serverech??
    Naposledy jsem tam nakoukl někdy loni a nikdy více.

  17. no právě proto.
    jinak si myslím, že sem politikaření nepatří, byť jde o comics, který je mj. o politice…

  18. Poslední reakce na tomhle „fóru“, dál se do diskuse pouštět nebudu. Je to ztráta času, nicméně alespoň některým z Vás dala podnět k zamyšlení…

    DRAK:

    Plivnout na Havla není v módě. V módě je cedule s nápisem „já jsem čárlí“ a „červená karta na Václaváku“. Tak se dostanete do televize. S kritikou Havla? To ne… Když mluvíte o mé nenávisti prezentované v prvním příspěvku, musím Vás trošku doplnit. Ano, evidentně jsem osobu V.H. nemiloval, proč taky? Nejde ovšem o „nepodmíněnou nenávist“, ale o snahu říct svůj názor na rovinu a bez příkras, jakkoli může znít drsně, je to z mého pohledu pravda. A říkám to svým způsobem i s láskou. S láskou k tématu… Jestli V.H. „lil první ligu“, nebo byl abstinent je mi buřt, já mám k alkoholu poměrně pozitivní vztah… Jde mi o to, jak se choval, jak lízal paty Němcům a Američanům. Jak nás zaprodal „nadřazeným“ mocenským plánům a zájmům, a jak skromně, přestože údajně nechtěl, zůstal na hradě dělat ostudu (osobně jsem se za něj styděl), jak nejdéle to šlo. Mimochodem, dokonce poměrně velké množství „disidentů“, kteří si jej pamatují ještě z éry před 89 rokem nehovoří o osobě V.H. právě lichotivě.

    Když mluvím o svobodě slova, tak se ptám: „na co nám je svoboda slova, když stejně neposloucháme jiné názory?“ A vy, demokrate mě posíláte rovnou do „komunismu“, ať už si pod tím představujete „cokoli“ (osobně si nemyslím, že by se mělo jednat o to, co tu bylo před rokem 89).

    Když mluvíte o „pravdě a lásce“, ve kterém z činů V.H. se ta pravda a láska skrývá? Kromě prázdného mluvení. Každopádně to máte pěkně černobíle nastavené. Když se mi nelíbí dějinná úloha V.H., tak jsem „lžonenávistník“, zřejmě… No nic, jdu prověřit svůj účet, jestli mi tam přistály ty ruble od Vladimíra Vladimíroviče. Nemám co skrývat. Odhalil jsem se jako ten, kdo nesouhlasí s „pozitivní prezentací V.H.“, takže jsem logicky agent Kremlu. Jak prosté schéma…

    Už se moc těším, až konečně ta tolik slibovaná pravda a láska zvítězí. A hned druhý den se budou ta velká písmena odtesávat z letištní budovy v Ruzyni a vyjde komiks t tím správným obsahem, jak jsem psal výše. Myslím, že je možné, že se toho ještě dožiju.

    Tím končím Vaše Máňa.

  19. Drak: o jaké lásce a pravdě prosím Vás mluvíte? Akorát jsme (s Havlem v čele) vystrčili hlavy z prdele jednoho hegemona, abychom ji zcela nekriticky zastrčili do druhé. A prosím Vás, o kterých DVOU okupacích mluvíte? Rád si rozšířím obzory. A ááno, každý, kdo servilně neplive na Rusy a nemává červenou kartou, je agent KGB :D S takovou logikou pak tu je spousta agentů CIA.

    Je mi jasné, že každý, kdo má Havla za zidealizovanou a bezchybnou morální modlu, nezmění svůj názor, ale doporučuju aspoň k zamýšlení tadyto celkem dobré a komplexní počteníčko:

    http://www.blisty.cz/art/61808.html

    JFK: no, já jsem krom nějakého hmyzu nezabil nikoho;), počítám, že ani Krvavá Madla osobně ne, ale zde ještě článek, kde ji citují, že půl milionů mrtvých dětí je „přijatelná cena“. Pro mě tohle může tvrdit jenom hodně cynický zločinec (+v článku je vzpomínám i Havel):

    http://www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/Pro-Albrightovou-bylo-pul-milionu-mrtvych-deti-prijatelnou-cenou-A-Havel-podnecoval-valky-USA-proti-nevinnym-rika-byvaly-diplomat-343931

    P.S.: já si to asi koupím, i když je ten komiks poměrně odporně nakreslený, abych mohl na comicsdb rozjet diskuzi;)

  20. Příští podobné komenty už budu mazat. Pokud má někdo potřebu ventilovat si svou nenávist, ať tak nečiní na Komiksáriu. Prosím o věcnou a slušnou diskuzi k tématu.

  21. Ale furt, to není o žádné nenávisti – já aspoň žádnou necítím – ani k Havlovi. To je o skutečnostech, které náš mainstream jednoduše nereflektuje či zamlčuje a někdo některé věci vůbec netuší.

  22. Mám rád Havla se vším všudy. Tak.
    A k tomu komiksu: Pokud mohu soudit ze zdejších ukázek – je strašný.

Komentáře nejsou povoleny.