ZÁPISNÍK: Nákupy u IDW, oživený Tezuka a Rahanova pocta Charlie Hebdo

S novým rokem znovu rozjíždíme Zápisník, tentokrát v nové podobě, kterou už se snad podaří udržet a my vás budeme zásobovat drobnými novinkami a přehledem důležitých zpráv. Zápisník bude vycházet v pondělí a jednotliví autoři se nebudou střídat, ale společně zohledníme, co předchozí týden přinesl.

Tentokrát se dočtete, kdo koupil vydavatele Ligy výjimečných, co zajímavého se děje na poli alternativní mangy nebo jak Rahan prožíval tragédii v redakci týdeníku Charlie Hebdo.

U IDW mají nejvyšší poličku

Licenční gigant IDW koupil nakladatelství Top Shelf Productions, kde vychází mimo jiné Liga výjimečných. Nejedná se ale o slupnutí konkurenta, nýbrž o posílení obou značek. IDW dodá kapitál a obchodní know how a Top Shelf bude moct pokračovat ve vydávání autorských komiksů. IDW má pár současnějších perel (například u nás vycházející Zámek a klíč nebo tvorbu Ashleyho Wooda), vydává oceňované výbory a soubory archivních klasik (Polly and her Pals, Steve Canyon) nebo luxusní edici Artist´s Edition, ve které vychází superhrdinská klasika ve formátu černobílých originálů. Nejvíc se však soustředí na spotřební licencované produkty spojené se značkami jako Star Trek, Transformers či My Little Pony. Top Shelf má pro změnu zásobárnu oceňovaných autorů, jakými jsou Craig Thompson, Alan Moore, Jeff Lemire, Jefrey Brown nebo James Kochalka. (Martin Přibyl)

idw_top


 
Na jih s Dorou Dutkovou

V nakladatelství VŠUP vyšel katalog nazvaný Z Prahy až do Buenos Aires: „Ženské umění“ a mezinárodní reprezentace meziválečného Československa. Ten byl spojený se stejnojmennou výstavou, která probíhala v galerii UM v pražské Vysoké škole uměleckoprůmyslové od listopadu 2014 do 7. ledna 2015. Editorka i autorka výstavy Martina Pachmanová v katalogu představuje československé umělkyně dvacátých a třicátých let 20. století (autorky užitého umění, malířky, sochařky), jejichž práce bývá stále opomíjena. A teď to komiksové: součástí katalogu i výstavy je komiks Na jih od Dory Dutkové. Autorka ho vytvořila podle deníku Anny Mackové, české grafičky a ilustrátorky a mimojiné partnerky Josefa Váchala. (Michal Jareš)

Z_Prahy_az_do_Buenos_Aires


 
Nadějné vyhlídky pro archivní a alternativní mangu

Zájemci o archivní a nemainstreamovou mangu (v angličtině) neměli poslední dobou mnoho důvodů k radosti: těžko pochopitelná exkluzivní smlouva, jíž společnost spravující Tezukovo komiksové dědictví podepsala s Digital Manga Publishing (DMP), uzavřela cestu k výtečně zpracovaným svazků od Verticalu a konec nakladatelství PictureBox bolel o to více, že tito stihli před zastavením činnosti vydat toliko dva svazky co do obsahu, ale i do edičního zpracování bezkonkurenční edice Ten Cent Manga.

Nakonec možná ale nebude tak zle. DMP po dlouhých měsících váhání konečně ohlásilo (respektive Kickstarterem profinancovalo) další klasické práce Osamu Tezuky (tentokráte dvojdílného Kapitána Kena z počátku 60. let), Drawn and Quarterly budou pokračovat ve vydávání na Západě úspěšného Šigeru Mizukiho, když kromě závěrečného čtvrtého svazku historické fresky Šówa chystají ještě autorovu mangu o Hitlerovi z roku 1971. Příslib objevu pro anglofonní publikum představuje Tadao Cuge, další z tvůrců legendárního časopisu Garo. Šestici jeho příběhů shromáždí Drawn and Quarterly do svazku pojmenovaného Trh s odpadky.

Asi nejpřímějším následníkem Ten Cent Mangy je potom nově zahájená ediční řada malého londýnského nakladatelství Breakdown Press. Elegantně vypravené brožurky zde edičně připravuje a doprovodnými texty vybavuje Ryan Holmberg, jeden z největších západních znalců mangy a iniciátor oné skončené pictureboxí řady. Nakladatel dosud uvedl na trh dva tituly: Kvetoucí přístav Seiiči Hajašiho a Muž odvedle Masahiko Matsumota. Neshání se zrovna jednoduše, Amazon ani BookDepository je skladem nemají, za trochu toho shánění ale rozhodně stojí. Kromě objednávky přímo od nakladatele se nabízí stálá a dostatečná zásoba v londýnském obchodě Gosh.
(Pavel Kořínek)


 
Ken Parker ve větším

Netypického westernového hrdinu Kena Parkera v sedmdesátých letech vymysleli scenárista Giancarlo Berardi (* 1949 v Janově) a kreslíř Ivo Milazzo (*1947 v Tortoně). Stejnojmennou sérii vydával Sergio Bonelli v letech 1977 až 1984 a celkem vyšlo 59 brožovaných sešitků standardního bonelliovského formátu.

Ken Parker prožívá svá dobrodružství v Severní Americe ve druhé polovině 19. století. Je to zcela netypický westernový hrdina. Občas se mýlí, nerad zabíjí, obtížně řeší dilemata, které mu scenárista staví do cesty, a své chyby se (občas s obtížemi) snaží napravit.

V březnu minulého roku začal Mondadori znovu v chronologickém pořadí vydávat všechna kenparkerovská dobrodružství, ve větším formátu (21 x 26 cm) a vždy po dvou dílech v jednom svazku. První knížka vyšla loni v březnu a další pak následují vždy v pátek. Celkem by mělo vyjít 50 svazků, každý o zhruba o 200 stranách. (Zarkoff)


 
Rahan je taky Karlík

Kreslíř pravěkého lovce Rahana André Chéret (ročník 1937) ještě v den atentátu na karikaturisty týdeníku Charlie Hebdo uveřejnil na svém webu www.rahan.org emotivní vzpomínku na zavražděné kolegy. Připomněl (poněkud infantilně) hodnoty symbolizované náhrdelníkem s tesáky, který daroval Rahanovi umírající adoptivní otec Crao – Odvahu, Poctivost, Štědrost, Neústupnost i Moudrost – k nimž nyní připojili i zmíněné Karlíkovství. Ale s trochou licence lze souhlasit, že Rahan se opravdu dost nabojoval proti pověrám a tmářství, takže to sedí.

V krátké výzvě se také objevila karikatura Rahana od zavražděného Charba, a nakonec Chantal Chéretová (coby koloristka posledních Rahanů), André a syn scenáristy i jeho pokračovatel Jean-François Lécureux slavnostně prohlásili, že Rahan est Charlie. (Rostislav Matulík)