ZÁPISNÍK: U Nobrow digitálně svlékají komiksy

O nové edici Critical Cartoons, která představuje slavné komiksy esejistickou formou. O technickém pokroku u britských Nobrow. O komiksu FUN, který se čte jako křížovka. A v dětském koutku se dozvíte o superhrdinech pro nejmenší.

Klasika do hloubky
Nakladatelství Uncivilized Books začalo loni vydávat sympatickou kapesní edici nazvanou Critical Cartoons, ve které chce představit esejistickou formou některá významná díla světového komiksu. Nakladatelství edici charakterizuje jako sérii knih o komiksu, ve které by se měly objevit pohledy na klasické komiksové stripy, superhrdinské eposy, mistrovská díla nezávislého komiksu, prohřešky undergroundu, obskurní skvosty známých autorů a podobně. Zatím vyšly dva svazky s vročením 2014 (i když ten druhý vyšel až letos v lednu) – knížka Briana Evensona Ed Vs. Yummy Fur. Or, What Happens When A Serial Comic Becomes a Graphic Novel pojednává o Chesteru Brownovi a je doplněná dvacetistránkovým rozhovorem s ním. Druhá je od Petera Schillinga jr. a má všeříkající název Carl Barks‘ Duck: Average American. Obě knihy mají kolem 120 stránek, což je ideální na cestu vlakem nebo na nějaká delší zimní odpoledne. Vzhledem k tomu, že na hřbetu jsou kromě názvu umístěna i písmena C a R lze očekávat, že svazků bude minimálně šestnáct, aby se vyjevil celý název edice. (Michal Jareš)

duck_cover_01


 

Nobrow jsou nově digitální
Britské nakladatelství Nobrow vyvinulo vlastní aplikaci pro iPady. Mezi sedmičkou startovních titulů je například Hildafolk od Lukea Pearsona nebo Obsolote Mikkela Sommera. Neotřelou funkcí je možnost sloupnout postupně vrstvy komiksu a nahlédnout, jak vypadá kresba bez barev nebo jak se výsledek (ne)podobá naskicovaným stránkám. Komiksy v elektronické formě by navíc měly být cenově dostupné, přibývat budou tempem jeden až dva tituly měsíčně. S produkcí Nobrow se jinak na vlastní oči můžete (a měli byste) seznámit díky českým obchodům No Ordinary Heroes nebo Page Five.
(Lukáš Růžička)


 

Zábava s křížovkami
Už to tak vypadá, že komiksy lze vytvářet úplně o všem. Paolo Bacilieri (*1965 Verona) například nakreslil komiksovou knížku o historii křížovek. Knížka se jmenuje Fun, a to ze dvou důvodů: jednak by luštění křížovek měla být zábava a jednak je to jedno ze slov, které se vyskytlo již v první existující křížovce. Ta se objevila koncem roku 1913 v nedělní příloze deníku New York World pod názvem Word-Cross Puzzle.

Křížovky však představují pouze jednu ze tří dějových linek komiksu. Tu autor realizuje buďto pomocí celostránkových panelů, nebo pomocí obrázků většího formátu, a zdůrazňuje tak klidný a málo vzrušující tok příslušného vyprávění. Ve druhé dějové lince diskutuje Zeno Porno (Bacilieriho vracející se hrdina) s profesorem Questerem, který píše esej o vzniku a zajímavostech ohledně křížovek, o analogiích a rozdílech mezi křížovkami a komiksy.

Třetí dějové pásmo nám přibližuje Zenovo soukromí, jeho málo záviděníhodné citové zážitky, péči o dceru Bee a tak dále. Tyto události jsou vyprávěny prostřednictví drobných obrázků všelijak rozházených na komiksové stránce tak, jak asi své soukromí vnímá náš hrdina. Tyto Zenovy příhody jsou barevně tónovány (červeně či zeleně), a výrazně se tak liší od černobílé prezentace předchozích dvou dějových pásem. Jsou to jakási intermeza vkládaná do jinak seriózního proudu úvah a rozhovorů o křížovkách a komiksech.
Knížka vyšla v říjnu roku 2014 v nakladatelství Coconino Press. (Zarkoff)

Fun
Fun 1
Fun 2


 

Kostičkoví superhrdinové pro nejmenší

V posledním tuzemském Lego katalogu je k nalezení již slušná nabídka stavebnic plných superhrdinů licencovaných jak DCčkem, tak Marvelem. Málokdo ale ví, že série Superheroes má své zastoupení i v řadě Duplo určené pro nejmenší skládače. Jedna stavebnice je se Supermanem, druhé dvě s Batmanem, kde se v roli souputníků střídají Joker s Catwoman. K dostání na oficiálním Lego obchodě nebo na specializovaných e-shopech. (Martin Přibyl)

duplo_superman

duplo_batman

1 komentář u „ZÁPISNÍK: U Nobrow digitálně svlékají komiksy“

Komentáře nejsou povoleny.