ZÁPISNÍK: Výjimečná impéria

nemo_uvod

Dnes se podíváme do kutilské dílny Alana Moora, který dokončil další výjimečnou trilogii, aby se připravil potvrdit v další knize své šílenství či genialitu (nehodící se škrtněte). Následuje pozvánka do Německa a odhalení velkého impéria na východě. Ne až tak na východě u Vladimira Vladimiroviče, jen kousek na východě. A na závěr je tu spolupráce dvou jiných impérií, do kterých by to ještě nedávno nikdo neřekl.

Moore uzavřel další výjimečnou trilogii
Nový Nemo – ale ten od Alana Moora a Kevina O’Neilla – se jmenuje River of ghosts a odehrává se v roce 1975. Další moorovská trilogie ze světa Ligy výjimečných (po trilogii Century) vyšla u Top Shelf / Knockabout a zpříjemní čekání na pravděpodobně tu nejšílenější věc z dílny Mistra: The Moon and Serpent Bumper Book of Magic (praktický grimoár okultních věd), který je chystán na letošní rok… No a pokud jsem zmínil vydavatelství Knockabout, tak u nich vychází pod názvem In god we trust komiksové reinterpretace Bible, což bude zejména pro ortodoxní ateisty, lahůdka. (Michal Jareš)

nemo


Mnichovský komiksový festival
Relativně blízko českých hranic proběhne 4.–7. června 2015 velká komiksová akce – Comic Festival München je druhý největší podnik svého druhu v Německu a koná se každý druhý rok, střídavě s erlangenským Komiksovým salonem. Letošní ročník bude hodně zaměřen na britskou scénu, výstavu o Beatles v komiksu doplní hosté jako Dave McKean (Černá orchidej), Bryan Talbot (Dobrodružství Luthera Arkwrighta), Eddie Campbell (Z pekla), Rufus Dayglo (Tank Girl), Posy Simmondsová (Gemma Boveryová) nebo Paul Gravett (1001 komiksů, které musíte přečíst, než zemřete). Nebudou však chybět ani hvězdy z dalších zemí – přítomen bude například Američan Don Rosa (Kačer Donald), Francouz Yoann (Spirou a Fantasio) nebo Chorvat Goran Sudžuka (Y: Poslední z mužů). Další informace o festivalu zde: www.comicfestival-muenchen.de. (Tomáš Prokůpek)

mnichov


Slováci vytvořili nové impérium
Empaya Comics je nový komiksový web tří slovenských komiksových tvůrců, z nichž jmenujme alespoň Martina Plška, který stál za fanzinem Adamantium a pravidelně přispíval do českých zinů. Co jej odlišuje od podobných projektů, je nezvyklé grafické zpracování a koncept, které zahrnuje komiksy na pokračování ale i třeba zajímavě graficky zpracované rozhovory. Z celého projektu vystrkuje své skromné růžky i ambice neb je celý v angličtině. Uvidíme, jak se nové slovenské impérium (empája) rozroste. (Martin Přibyl)

empaya


Disneygraphics je tu
Nakladatelství Fantagraphics předělalo svoje webovky, což není až tak důležitá zpráva, která by měla stát za zmínku. Zaujme spíš jeden nový prvek, který na nich objevil, a tím je logo společnosti Disney. Ne, kdepak, známý megakolos nekoupil jednoho z nejvýznačnějších amerických komiksových nakladatelů, ale je tu spolupráce, která by byla před mnohými lety nemyslitelná.

Každopádně už od roku 2011 probíhá mezi těmito dvěma giganty (giganty co se slovutnosti týče) velmi plodná spolupráce neb Disney neumí obsahy svých archivů dodat na trh v odpovídající podobě, a to zase umí zmáknout chlapící ze Seattlu. Díky tomu spatřují světlo světa krásné knihy jako Walt Disney’s Mickey Mouse Floyda Gottfredsona, Complete Carl Barks Disney Library či Walt Disney’s Uncle Scrooge and Donald Duck Dona Rosy. Nebojte se tedy kliknout na www.fantagraphics.com/disney a pokochat se výsledky této kooperace. (Martin Přibyl)

fantas