Král je mrtev, ať žije návrat krále

kaja_uvod

Ve čtvrtek 25. června 2015 zemřel po devíti letech v kómatu Kája Saudek – a jeho smrtí se definitivně uzavřela jedna éra českého (i československého) komiksu. Saudek byl nejvlivnějším domácím komiksovým tvůrcem druhé poloviny 20. století a pro generaci kreslířů narozených od 50. do půlky 80. let bezpochyby platí bonmot Lukáše Fibricha: „Kdo nezačínal jako jeho epigon, ten určitě potají saudkuje dodnes.“ Vzpomínky dnešních šedesátníků i třicátníků na iniciační moment, který je přivedl k tvorbě kreslených příběhů, se často až stereotypně opakují. Mění se jen Saudkův příběh, který zásadně nasměroval trajektorii jejich tvůrčí dráhy – film Kdo chce zabít Jessii v roce 1966, černobílá ukázka z Muriel a andělů v Mladém světě v roce 1969, rok vycházející a poté zakázaný Lips Tullian z téhož týdeníku v roce 1972, slovenské seriály z Technických novin v 70. letech, obtížně sehnatelné speleosešity z 80. let, první vydání Muriel a andělů z roku 1991…

V době, kdy byl Kája Saudek na vrcholu sil, tryskala z jeho komiksů neskutečná vášeň a nakažlivá radost z tvorby, to vše podpořeno skvělým řemeslem a současně schopností nebrat se přehnaně vážně. V nepřirozeném prostředí, které v Československu po většinu jeho poválečného trvání panovalo, působilo Saudkovo dílo jako nepřehlédnutelný monument a každý zájemce o komiks musel hledat způsob, jak se s ním vyrovnat. Dnes už je ovšem situace zcela jiná a na dosah máme cokoli z toho nejlepšího, co ve světovém komiksu vzniká. Zároveň se ukázalo, že zde není autor, který by dokázal na Saudkovu velmi osobitou tvorbu přímo a přitom opravdu kreativně navázat, a český komiks si musí hledat nové cesty, jak reagovat na současný svět, jeho příběhy i estetiku.

Přesto Saudkův odkaz není mrtvý ani dnes, nejmladší generace čtenářů i autorů je však od něj nešťastně odříznuta. Ačkoli Kája Saudek vždy toužil oslovit co nejvíce lidí, jeho klíčová díla stále zůstávají prakticky nedostupná – část z nich se dosud nedočkala reedice, druhá část pak v natolik nízkém nákladu, že se v současnosti prodávají na Aukru za zcela nesmyslné sumy. Jedinou výjimku, kterou si lze snadno koupit v knihkupectví, tak aktuálně přestavuje pouze souborné vydání Lipse Tulliana. A pokud se tato situace brzy nezmění, stane se z tvorby Káji Saudka fetiš pro uzavřenou skupinu sběratelů, zatímco běžným čtenářům i nastupujícím autorům už bude zcela lhostejná.

01Autoportret

06Muriel

8 komentářů u „Král je mrtev, ať žije návrat krále“

  1. nezbývá než souhlasit. také nechápu, proč Saudek nevychází, když vychází kdeco, kdejaký mazal (je to problém s autorskými právy? možná…). a když už vyjde, pak v nesmyslně malém nákladu – poslední vydání Muriel sice mám, ale kolik lidí ho nedostalo! a při tom cena dle mne přemrštěná. a též poměrně drahou monografii jsem si rovněž nekoupil, ne kvůli vysoké ceně, ale protože je brožovaná…díky, klidně bych nakonec i přidal za vázanou, ale obří brožuru nechci…

  2. Nezbývá, než se připojit k přání, aby byl Mistr přítomen alespoň svou tvorbou a mohl oslovovat i nové čtenáře…

  3. Kvalita mistra Saudka je neoddiskutovatelná a proto si normální člověk prostě připlatí. Tak jako za lepší auto, barák atd. Planné žvásty o malých nákladech a velkých cennách jsou jen bezduché fráze malých lidiček, plačících nad sebou samýma. Každý bych chtěl mít doma originál, že ano ? Ale nikdo na něho nemá….

    V naší společnosti je již jen málo opravdových morálních ikon, pevně stojících nohama na zemi a strážících naše hodnoty. Skálopevně udávající směr a cíl a osvětlujíc i nejtemnější kouty naší doby. Mistr byl jedním z nich.

  4. teda…..mám saudka ráda…. Ale nezveličujete ho trošičku?

  5. Pajk: nevím, zda je to reakce na mě, ale příště čti pořádně, co píšu. nemám problém si sehnat malonákladovou knihu, ale je mi líto těch, co ji neseženou. co od Saudka chci mít, to mám, včetně jeho speleologických sešitů. poukazoval jsem na předraženou brožovanou publikaci – především (budiž, Muriel je drahá, ale dobře udělaná). nebo si snad koupíš drahé auto, co bude ve skutečnosti šunt? a co se týká originálů, nemám problém si je koupit. ale peníze dávám za kvalitu….tím bych si vyprosil ty malé lidičky.

  6. Zvláštní, to mně Saudek zase svými kresbami spíše strašil.
    Bližší mně byl Miroslav Schönberg, ačkoliv kresbou tolik podobný Saudkovi.

  7. Já se s komiksy Karla Saudka nikdy blíže neseznámil. Kdysi jsem si přečetl jeho kusy otištěné v Crwi (kde jej už ale tenkrát zcela zastínil Dermot Power nebo Michael Turner), Kometu jsem v ruce nikdy nedržel a vše, co o jeho díle vím, mám načteno z publikací věnujících se historii československého komiksu či internetů. Jeho tvorba mě nikdy nijak zvlášť nepřitahovala, ale čistě ze zvědavosti jsem si loni řekl, že bych si docela rád přečetl tu jeho adorovanou Muriel. Vydal jsem se pro ni do knihkupectví a když mi tam zhruba měsíc po vydání oznámili, že mají vyprodáno, zakroutil jsem nevěřícně hlavou a zkusil to jinde. Stejný scénář se ale bohužel opakoval i v e-shopech. Byl jsem pevně rozhodnut, že utratím tisícovku za knihu mně téměř neznámých autorů, ale vydavatelský dům (nebo majitelé práv) zkrátka zamíchali kartami po svém, takže mi Saudkova tvorba i nadále zůstává „zcela lhostejná“.

    Můžete to klidně brát jako bezduchou frázi malého človíčka, ale plakat nad sebou nebudu. Okolo jsou stále spousty zajímavých komiksů k přečtení. Mimochodem, tu tisícovku jsem tenkrát nakonec vrazil do Mignoly…

Komentáře nejsou povoleny.