ZÁPISNÍK: Vetřelci a chapadla 18+

kaja_uvod

Dnešní zápisník je plný odvážných křivek, ať už se jedná o Tančící dům v Praze nebo vesmírná chapadla ve fanzinu.

Tančící Ginger a Fred hostí Káju Saudka pro dospělé
O výstavě Jana a Káji Saudkových na Staroměstském náměstí v Praze jsme už před časem informovali. Od středy 17.6. se v hlavním městě otevírá další příležitost ke spatření děl Káji Saudka, konkrétně v Galerii Art Salon S, která sídlí v Tančím domě na nábřeží. Výstava má lakonický název 18+ a můžete si jí na adrese Jiráskovo náměstí 6 prohlédnout až do poloviny září. Extravagantní křivky slavné novostavby hezky souzní s vystavenou erotickou až pornografickou sbírkou prací. Neméně stylová je ovšem i výše poněkud hříšného vstupného pro dospělé ve výši 190 korun. Návštěvu proto doporučuji zorganizovat ve více než deseti lidech. Pak hodnota jednoho lístku klesá na sexy cenu padesáti korun. (Jan Samohejl)

s18+


Balkanska smotra mladih strip autora
Letos se opět koná 26.-28. června v srbském Leskovaci už 17. Balkanska smotra mladih strip autora, čili přehlídka mladých komiksových autorů do třiceti let, která je otevřená i pro tvůrce mimo Balkánské země. Kategorie, v nichž se soutěží, jsou: komiksový kreslíř, ilustrátor, komiksový scénárista a komiksový teoretik (publicista). Zúčastnit se mohou i tvůrci nad věkovou hranicí 30. let, ale ti nejsou zařazeni do soutěže. Letošní účast zřejmě případní zájemci nestihnou, protože termín k odeslání prací byl 1. červen, ale mají zase rok čas, aby si na příští ročník nachystali své výtvory.

Mezi hosty třídenního festivalu jsou četní domácí autoři i tvůrci z dalších států bývalé Jugoslávie, kteří pracují pro renomovaná americká a frankofonní komiksová nakladatelství, takže je tady možnost v případě výrazného talentu, usnadnit si cestu k navázání kontaktu s nějakým vydavatelem. Podrobnější informace jsou na blogu přehlídky: balkanskasmotra.blogspot.com. (Milan Krejčí)

leskovac


Další Bublák v přípravě
Chystané deváté číslo komiksového fanzinu BubbleGun se odkloní od podoby sborníku a stane se opět časopisem, tentokrát ovšem plnobarevným s 50-60 stránkami formátu A4. Tématem bude Sex, chapadla a vesmírní vetřelci. Pokud máte nějaké to chapadlo v šuplíku nebo se ho chystáte teprve nakreslit, ozvěte se autorům do 30. listopadu, kdy je uzávěrka. Více informací na bubble.kocogel.info/index.php?id=58&n=bubblegun-s-vami-a-zly-pryc. (Martin Přibyl)

bubble