ZÁPISNÍK: S obry, troly a bez mozkomíšních tekutin

zap_uvod

V dnešním zápisníku se podíváme na pojem Hilda, zase pustíme nějakou tu korunu na pěkný projekt, mrkneme se na Alanovu krabici, zjistíme kdo mírní syrový naturel Gilberta Hernandeze a dozvíme se, kdo zachrání české vydání Newsweeku.

Hilda se v české mutaci potká s obrem i trolem
Už na KomiksFest!u byla tahle novinka odhalena. Paseka vydá Hildu. Hildu! Jeden z nej evropských komiksů pro mladé od Luka Pearsona (u nás zatím jen k vidění v Aarghu). Ten za Hildu získal čtyři nominace na Cenu Willa Eisnera, dvakrát vyhrál Britskou komiksovou cenu a získal za ní také prestižní německou cenu Maxe a Mořice. Hilda je okouzlující série, jejíž atmosféra připomene prazvláštní, ale neodolatelnou kombinaci severské mytologie, filmů Hayao Miazakiho a seriálu Čas na dobrodružství (Adventure Time), na kterém se ostatně Luke Pearson podílí. A jak říká redakční kolega Pavel Kořínek: „Hilda je nádherný příklad toho, že když se moderní komiks pro děti dělá s talentem, nápadem a láskou k obsahu i formě, může vzniknout dílo, které nemusí jenom poučovat nebo bavit, ale dokáže své čtenáře – malé i velké – zaujmout a strhnout tak, jak už – jedno v jakém médiu – dlouho nic nedokázalo. Pearsonova práce je pečlivě promyšlená a kompozičně precizní, nijak jí to ale neubírá na hravosti a atmosféře. Jako každou dobrou knihu pro děti, lze i Hildina dobrodružství číst znovu a znovu a stále v nich je možné objevovat něco nového. Jedno kdy, jedno kde, jedno v jakém věku.“ První dva díly Hilda and the Midnight Giant a Hilda and the Troll vyjdou v březnu příštího roku v jednom společném svazku. (Martin Přibyl)

hilda1

hilda2

hilda3


XRX hledá zdroj peněz
Na letošním Komiksfestu se neobjevil nový KIX (který se navíc svým posledním číslem trochu vzdaluje komiksu), ale nahradil ho stolek s XEROXem. Zin vznikl v roce 2012, kdy vyšlo číslo 1 v nákladu 15 kusů jako výstup z komiksového workshopu. XEROX byl loni v zimě obnoven a v daleko vyšším nákladu se jako „volume 2“ dostal mezi víc lidí. Třetí číslo vyšlo letos v červnu (obě dvě čísla se na Komiksfestu prodávala) a jeho redaktoři Josef Sedlák a Tomáš Staněk v současné době finišují s dalším pokračováním. Rozhodli se ho pojmout víc profesionálně, časopis přejmenovali „z potenciálně problémového“ názvu na XRXMAGa – jak už to bývá – shánějí přes crowdfunding prachy. Takže kdo by chtěl nebo snad měl potřebu podpořit časopis, tak můžete tady: penezdroj.cz/projekt/42-xrxmag-komiksovy-magazin – vzhledem k tomu, že na všechno je třeba 12 000,- Kč, tak by se to mohlo podařit… i když je třeba se na Penězdroji.cz registrovat a bude vás nejrůznějším způsobem obtěžovat. (Michal Jareš)

xrxmag


Alan si zaválčí v pěkné krabici
Alanova válka je jedním z nejlepších komiksů z produkce Meanderu, a tak není špatný nápad vrhnout sérii na pultu znovu v pěkné zakrabicované verzi a za o chloupek lepší cenu. Pro připomenutí přidávám odkaz na recenzi prvních dvou dílů.

alan1

alan2

alan3


New Comics v Newsweeku
V novém časopisu Newsweek Česko (u kterého se trochu obávám podobného osudu jako u někdejšího časopisu Belmondo) se objevil komiks na pokračování. Dosud je publikovaná jedna strana, takže se o Jaromíru Jágrovi dozvíte od autorů Víta Kalába a Milana Starého zatím minimum. (Michal Jareš)

newsweek


Cookova kresba otupuje Betovu syrovost
Ve Vertigu začal vycházet čtyřdílný sešitový příběh The Twilight children, který napsal Gilbert Hernandez a nakreslil Darwyn Cooke. Beto z Love & Rockets se ve scénáři nezapře, kresba je narozdíl od něj „cudnější“ (čti – sexuální scény méně zjevné, hrdinky méně vyprsené a akční scény, kterých v prvním pokračování moc není, bez mozkomíšních tekutin). (Michal Jareš)

tch1

tch2

tch3

2 komentáře u „ZÁPISNÍK: S obry, troly a bez mozkomíšních tekutin“

  1. Hilda vypadá parááádně, Paseka mi svým výběrem dělá poslední dobou fakt radost :)

Komentáře nejsou povoleny.