Darwyn Cooke (1962–2016)

cooke_uvod

Třináctého května se objevila na blogu Darwyna Cookea krátká zpráva s všeříkajícím titulkem Fuck cancer. Tu napsala Cookeova manželka Marsha a informovala o agresivní formě rakoviny, která výtvarníka a scenáristu postihla. Den na to Darwyn Cooke zemřel.

Rodem Kanaďana Darwyna Cookea jsme měli možnost poznat alespoň z překladu komiksu Před strážci: Minutemani / Hedvábný přízrak (2013), kde byl spoluautorem scénáře i kresby. Cooke, jinak nositel Eisnerovy ceny za „nejlepší samostatný sešit“ z roku 2006 (Solo #5), je spojován hlavně se sériemi z DC – ať se již jednalo o rebootovanou Catwoman (scénář Ed Brubaker), nebo retro DC: The New Frontier, případně o crossover Batman / The Spirit. Ostatně k Eisnerovu pojetí kresby Spirita měl Cooke blízko a doslova si liboval v ladné retropoetice zlatého věku.

V posledních letech spolupracoval Cooke mj. s vydavatelstvím IDW (série Richard Stark’s Parker, což byla adaptace novel Donalda E. Westlakea, psané pod pseudonymem Richard Stark – chystá v brzké době Crew). V poslední době spolupracoval na vysněném projektu s Gilbertem Hernandezem The Twilight Children (čtyřdílná minisérie, vycházející u Vertiga od října loňského do ledna letošního roku), kde byl tentokrát hyperaktivní Hernandez „jen“ autorem scénáře. Že se jednalo o oboustrannou spokojenost potvrzuje ostatně sám Hernandez, když k Cookeovu předčasnému úmrtí napsal: „I couldn’t be happier with my collaboration with Darwyn Cooke on The twilight children. I couldn’t be more heartbroken at his passing.

cooke1

pcs_0-1463402458

hunter

34481d1a3904584cfd30ee74bc136e69

spirit_pg_6_900

tumblr_lesloyJpqy1qbmnz1o1_500

twilight