Vynalézavý Klein se snaží svézt na vlně zájmu o komiksy

sc_uvod

RECENZE > Ono když se to vezme kolem a kolem, je to vlastně vtipné. Nakladatelství ARSCI vydalo osmistranový „sešit“ / skládačku formátu A4 s fragmentem komiksu Vynález prof. Kleina, který vznikal v letech 1980 až 1982. Že jste o něm nikdy neslyšeli? No právě…

Jeho autorem je Kamil Salava (ročník 1964), který v několika řádcích na zadní straně skládačky píše, že měl komiks vždycky rád a že „Kleina (…) kreslil jen pro své potěšení, v té době bez jakékoliv myšlenky na jeho vydání. Dnes ho po 34 letech představuji čtenářům.“ Nevím, zda čtenáři jsou připraveni. Z těch šesti pokreslených stran – které vznikaly pro potěšení v průběhu dvou let a ani nemají konec – vidíme hlavně obří nadšení tehdy šestnáctiletého až osmnáctiletého kluka, který si něco začal šmudlat na papír. Zřejmě jde o nějaký kus navazující na předchozí autorova díla (pravděpodobně Todmann útočí a Super Tod), o kterých je zmínka přímo v komiksu.

Jinak o autorovi a jeho možná tvorbě nevíte nic – nevíte odkud se to vzalo, kam to jde, proč je obálka nabídnutá ve dvou verzích, proč je to vytištěné úplně nesmyslně na skládaný křídový papír, ani proč to celé za 118 korun může být vaše. To poslední je možná kvůli tomu, že se chce zkusit svézt na vlně, kterou zdánlivě komiks vyvolává – vychází, kupuje se a tak hurá zkusit, jestli to nepůjde. Prostě se vezme šest pomalovaných stránek od kamaráda, co kdysi něco nakreslil, naskenují se jak jsou – a jde to do světa. Není třeba vysvětlovat, prodává se přece samo.

Celý komiks o profesoru Kleinovi spadá do kategorie ultrabizarnosti – chápal bych, že má smysl něco takového vydávat v případě někoho, kdo se posléze stal klasikem. Tady zůstáváme na začátku v šestnácti letech a nikam dál nejdeme; ani nemůžeme. Na šesti stranách toho štěstí moc neuděláte.

A chápejte, že to píše člověk, který komiksovou kategorii ultrabizar vyhledává a baví ho.

Vynález prof. Kleina
autor: Kamil Salava
ARSCI, 2016, 8 stran, 118 Kč

sc0005_thumb

sc0006_thumb

sc0007_thumb