Záleskautky oscilují mezi Šípáky i Pupíky

UKÁZKY > Tento týden vychází dlouho očekávaný titul Lumberjanes (v překladu jako Záleskautky), který se pokusí prorazit do tradičních polí českého klubáckého komiksu a využije přitom kinetickou energii získanou ze skluzavek jménem Hilda či Pupíky. Uvidíme, zda se děvčata stanou součástí knihovniček hned vedle Rychlých šípů či Modré pětky. Komiks vydává Paseka a má 132 stran v pevné vazbě a stojí 299 Kč.

Nakladatelská anotace: Jak by vypadaly Rychlé šípy, kdyby vznikly ve 21. století? Pět nejlepších náctiletých kamarádek, jejichž bojový pokřik zní „Kámošky až za hrob!“, si chce užít léto na dívčím skautském táboře a utužit svoje přátelství. Jenže jim plány neustále hatí tříoké lišky, vodní příšery nebo zdivočelí skauti z chlapeckého tábora. Naštěstí nemají problém tomu všemu nakopat zadek a klidně i vyhrát páku nad oživlou sochou. A když budou mít štěstí, ani nenakrknou potetovanou vedoucí.

Po boku Hildy, hrdinek komiksů Rainy Telgemeierové, případně středoškolských Pupíků to Záleskautkám na českém trhu více než sluší. A bylo načase, aby se Záleskautky vydali i do českých luhů a hájů, vždyť už si je oblíbili čtenáři v Brazílii, Francii, Itálii, Mexiku, Portugalsku, Španělsku, Spojených státech, Kanadě nebo Velké Británii. Mal, Ripley, Molly, April a Jo mají pro strach uděláno a neschází jim chuť k dobrodružství a objevování neznámého. Prostředí letního tábora je k tomu ideální příležitostí, a jakkoli série postupem času více a více zdůrazňuje fantaskní a fantastické motivy (nechte se překvapit), v jádru vyprávění pořád zůstává zábavný a napínavý, citlivý a chvílemi až dojemný příběh o přátelství, prvních láskách a nutnosti překonávat překážky.

Záleskautky se právem staly kultem pro moderní čtenářky i čtenáře. Ulítlou formou podporují hodnoty, jako jsou tolerance, ochrana přírody a odvaha. Série několikrát vyhrála nejprestižnější ocenění komiksového světa – Cenu Willa Eisnera přezdívanou „komiksový Oscar“ – i GLAAD Media Award pro počiny související s prezentací LGBT komunity. Protože ony první lásky se rozhodně nemusejí odehrávat jen mezi opačným pohlavím…

Záleskautky přerostly komiksovou komunitu (přestože se k ní hrdě hlásí a ona je na oplátku taky zbožňuje) a staly se téměř společenským fenoménem. Jehož sláva nejspíš vyvrcholí filmovou adaptací, kterou připravuje hollywoodské studio 20th Century Fox.