Jaký byl rok 2017: Na co těšit v roce 2018

ANKETA > Rok se rokem sešel a je tu opět tradiční anketa Komiksária. Znovu jsme se ohlédli za nejlepšími domácími komiksy, překladovými tituly, největšími událostmi, zahraniční produkcí i za tím (nej)horším, co rok 2017 přinesl. Letos přispěli (byť ne ve všech kategoriích) Kateřina Čopjaková, Martin Foret, Jan Havlíček, Pavel Kořínek, Anna Křivánková, Milan Krejčí, Tomáš Prokůpek, Martin Přibyl, Jiří G. Růžička, Jan Samohejl a Martin Šust.

Všechny části ankety najdete postupně zde.

KATEŘINA ČOPJAKOVÁ
recenzentka Respektu a Wave
Těším se na Svatou Barboru Marka Šindelky a Vojty Maška, protože jsem zvědavá, co ze zamotané kuřimské kauzy vykouzlí. U Paseky vyjde fantasy série Kazu Kibuišiho Amulet a Ovoce poznání Liv Strömquist (recenzní výtisk komiksu o kundě by možná bylo vhodné poslat na Hrad). V Českém Krumlově začne v dubnu výstava velkoformátových obrazů Toy_Box, která znovu potvrzuje, že komiks pro ni nemá hranice. A nakonec jedna srdcovka z dětství – vyjde komiksová adaptace Větru ve vrbách aneb Žabákova dobrodružství od Davida Petersena, autora Myší hlídky.

JAN HAVLÍČEK
čtenář komiksů
Tento rok vidím opět ve znamení Polska a Francie, jejich komiksy budou hrát prim. V Čechách to jistí další díly sérií jako Fatale, Baltimore, Witchfinder, Lobster Johnson, 100 nábojů, Sága apod. Snad vyjde i další Hilda a Záleskautky. Jsem zvědav, čím překvapí Argo. Fandové evropského komiksu se můžou těšit na kvalitní krmi od vydavatelství Vybíral.

PAVEL KOŘÍNEK
historik a teoretik komiksu
Z původního českého komiksu se nejvíce těším na Svatou Barboru Marka Šindelky, Vojty Maška a Marka Pokorného a na rozsáhlý autorský komiks druhého z uvedených (oboje v produkci 10 let slavícího nakladatelství Lipnik, třikrát, ne – desetkrát hurá!). Velice zajímavě zní také komiksový román Článek II., který snad už letos opravdu vydá Ján Lastomírsky. Z překladů mě potěšila Crew příslibem antologického Moebia v MDEKu a nedočkavě vyhlížím i výtečnou Ms. Marvel v produkci stále aktivnější Paseky. Ve světě pak snad letos konečně vyjdou dva dlouho anoncované, chvílemi až defétisticky pohřbívané projekty. Dokončení se po mnoha letech má dočkat Berlin Jasona Lutese a podle náznaků v edičních plánech (i tiráži nedávného coffee table booku Monograph) by snad letos měl na knihkupecké pulty zamířit i Rusty Brown Chrise Warea. Přičteme-li souborné vydání nedávno dokončených Clyde Fans od Setha a druhý, závěrečný svazek loňské senzace My Favourite Thing is Monsters od Emil Ferrisové, bude to nepochybně výjimečně silný rok pro severoamerický indie a alternativní komiks.
V manze (tedy té do angličtiny překládané) jsem zvědav na podivnou, ale neodolatelně znějící sérii Dead Dead Demon’s Dededede Destruction, se kterou se znovu připomene Inio Asano, a na 300 stran čítající šílenost Dementia 21, kterou má na svědomí Šintaró Kago. Velkou radost mám i z toho, že se pomalu rozšiřuje katalog v angličtině dostupných „japonských klasik“ – letos by měla přijít řada i na několik legendárních prací Reidžiho Macumota (Captain Harlock, Space Battleship Yamato) a Go Nagaie (Devilman, Cutie Honey).
Evropu stíhám – mimo tu vycházející v ČR – jen nahodile, ale pokud by snad někdo, tak jako já, ještě mnoho let po prvních dvou knihách tesknil nad nedovydanými komiksy, nové souborné anglické vydání od IDW Publishing nabízí Světla na konci Amalu.

MILAN KREJČÍ
komiksový publicista a badatel
Rozhodně mezi nimi nebude chybět knížka Saudkových komiksů ze slovenských Technických novin (1971–1977), kterou má už delší dobu připravenou k vydání Filip Konečný, a právě teď koncem března se má objevit na pultech. Vydává Albatros. Z dalších jsou to svazky MDEK od Crwe, zvláště Poslední Incal a samozřejmě třetí Druuna, a pak se také hodně těším na Knihu komiksů Miloše Nováka.

ANNA KŘIVÁNKOVÁ
překladatelka, publicistka a japanoložka
Pevně a zištně doufám, že na víc mangy než kdykoliv předtím, ale kromě toho samozřejmě i na jiné věci, třeba na další Záleskautky i na první díl Amuletu od Kazua Kibuishiho, protože dobrých komiksů pro mladší čtenáře není nikdy dost. Docela nadšeně očekávám Legendy o Myší hlídce a také Dlouhý zítřek a další příběhy, protože Moebius a basta.

TOMÁŠ PROKŮPEK
editor sborníku AARGH!
Těším se na Moebiovu Edenu. A obecně na to, že bude vycházet více evropských i tuzemských komiksů.

MARTIN PŘIBYL
editor Komiksária
Ediční plány českých vydavatelů jsou maximálně nadupané, pravděpodobně také díky konkurenčnímu boji a stoupajícímu počtu subjektů vydávajících komiks. Radost tedy možná bude jen krátkodobá, ale těšit se můžeme, že? Já osobně mám zálusk na Dlouhého Johna Silvera (MC), Amulet od Paseky a jsem rád, že tu začíná vycházet Jeff Lemire.
Na řadu přijde i Moebius, jenže toho já si kupuji v řadě Moebius Library od Dark Horse, která je skvěle odvedená, a letos mě oblaží mistrovými deníky Inside Moebius a bonusovým albem Art of Edena. U Fantagraphics vyjde mohutná Garlandia od Mattottiho a Mort Cinder Alberta Breccii.
A nezapomínat na třetího Candida! Málokdo je tu takový pracant jako Karel Jerie a zmáknout celou trilogii, a ještě v pravidelných intervalech, to klobouk dolů. Čekání ovšem hodlám zkrátit Svatou Barborou.

JIŘÍ G. RŮŽIČKA
redaktor A2
Letos toho asi vyjde ještě o dost víc než loni, takže je určitě na co se těšit. Všichni se jistě nemůžeme dočkat krásného vydání Malého Nema z Arga, těžko ale říct, zda se dočkáme letos. Argo prý také uvažuje o sérii Kapitán Nemo od Alana Moorea a bylo by dobré, kdyby došlo i na zbývající Ligy výjimečných, případně další dosud nevydané Mooreovy věci. Osobně se hodně těším na komiksy neuvěřitelně potentního Jeffa Lemireho. Loni vydalo Comics Centrum první díl série Černá palice, letos snad vyjde druhý, Crew pak z nakladatelství Image pořídila Plutonu. Podle edičního plánu Crwe to letos vypadá na deset komiksů měsíčně, což pro čtenáře znamená možnost a zároveň nutnost více vybírat. Jsem zvědavý na Desátého a Dvanáctého Dr. Who, ale také na Moebiovy komiksové povídky Dlouhý zítřek a jiné příběhy. Z Image pochází i dobře vypadající série Monstress. Crew chystá spolu s Pasekou skvěle hodnocenou feministickou superhrdinskou sérii Ms. Marvel, Paseka pak slibuje se světem synchronizované podzimní vydání šesté Hildy. No a BB art se snad zase probouzí ze zimního spánku, a kromě dalších dvou dílů Ságy přichystá i poslední dva svazky 100 nábojů (dvanáctý vyšel už v lednu) a také třetí díl Candida Karla Jerieho. Nakladatelství Josef Vybíral pak tajuplně přislíbilo edici francouzských komiksových alb.

JAN SAMOHEJL
redaktor Komiksária
Určitě je na co se těšit. Třeba na nové svazky MDEK – už na březen je od Moebia ohlášen Dlouhý zítřek a další příběhy. Na květen je naplánovaná výstava výtvarníka Sempého v Galerii Villa Pellé. Vyhlížím i druhý ročník festivalu Frame v Praze. Spolupořadatelem této akce je pan Slomka, jehož nakladatelství Centrala hodlá letos vydat další komiksy v češtině. Dají se čekat i všemožné komiksové pokusy reflektující sto let od vzniku republiky, ale to je spíš důvod k obavám…