Jaký byl rok 2017: Nejlepší zahraniční komiksy

ANKETA > Rok se rokem sešel a je tu opět tradiční anketa Komiksária. Znovu jsme se ohlédli za nejlepšími domácími komiksy, překladovými tituly, největšími událostmi, zahraniční produkcí i za tím (nej)horším, co rok 2017 přinesl. Letos přispěli (byť ne ve všech kategoriích) Kateřina Čopjaková, Martin Foret, Jan Havlíček, Pavel Kořínek, Anna Křivánková, Milan Krejčí, Tomáš Prokůpek, Martin Přibyl, Jiří G. Růžička, Jan Samohejl a Martin Šust.

Všechny části ankety najdete postupně zde.

JAN HAVLÍČEK
čtenář komiksů
Nejlepším zahraničním komiksem roku 2017 je pro mě polské vydání třetí knihy Hlavního skladu (Skład główny) od Régise Loisela a Jean-Louise Trippa s díly 7–9. Je to nádherná kniha. Na polské straně potěšil i neutuchající zájem o série jako Luc Orient, Comanche, Durango, Jeremiáš, Okko, Hrobník, Chew, Outcast, Lazarus, Hrabství Harrow a mnohé další. Letos tam začnou vycházet i takové pecky jako The Fade Out nebo sci-fi Descender. Francii stále baví Trpaslíci i Elfové, kteří už dospěli ke svým posledním dílům. Nahradila je tak nová série Orkové a goblini, která se odehrává v tomtéž světě. Potěšila nová série Brocéliande, která bude mít celkem sedm knih. Jedná se o pohádkovou fantasy odehrávající se v kouzelném lese v Bretani. Náramně se povedl třetí díl Zámku ve hvězdách (Chateau des étoiles), tahle série je díl od dílu lepší, jak příběhem, tak vizuálně. Už pátou řadou pokračuje parádní fantasy Wollodrin, ve které se setkávají hrdinové z předešlých dobrodružství. Po dlouhé době vyšel předposlední pátý díl fantasy Servitude, což je taková francouzská odpověď na Hru o trůny. Pátým dílem se ke svým čtenářům vrátila i malá Cerise z Cerisiných deníků (Les carnets de Cerise), pro mě jeden z nejlepších dětských komiksů dnešní doby. Líbily se i nové díly sérií jako Hledání ptáka času #9, Velký mrtvý #7, Urban #4, Katanga #2, Shi #2, desátý díl Mureny a mnohé další.

PAVEL KOŘÍNEK
historik a teoretik komiksu
My Favourite Thing is Monsters je monumentální komiksový román, který zaslouženě opanoval desítky anket „nejlepší nezávislý komiks roku“ – je to totiž bravurně nakreslená, fantasticky napsaná a do posledního detailu promyšlená práce o děsech, se kterými se potkáváme ve světě kolem nás, i o těch, které si nosíme v sobě. Pokud se snad otázkou myslí nejlepší nová série, poukázal bych na dvě čerstvé řady Jeffa Lemireho: Black Hammer (péčí Comics Centra i česky jako Černá palice) a Royal City. Spolu s fenomenálním Descenderem dokladuje tento triumvirát Lemireho pevnou pozici jednoho z nejlepších komiksových scenáristů dnešních dní.

ANNA KŘIVÁNKOVÁ
překladatelka, publicistka a japanoložka
Rok 2017 byl pro mangu docela zajímavý a několik novinek mě opravdu uchvátilo, zejména netypický mix fantasy a gurmánské mangy Samenai mači no kissaten od Haši. Také se mi hodně líbilo, jak se vyvinul a dopadl seriál Haru no noroi od Asuky Koniši – skvělý plot twist a k tomu i setrvale svěží výtvarné zpracování.
Z neasijských komiksů mě tentokrát zaujaly spíš ty „okrajovější“ a z mnoha osobních důvodů se mi hodně zalíbila především antologie Resist! – projekt Nadji Spiegelmanové a jejího početného kolektivu; první díl se ke mně sice dostal jen v naskenované podobně, ale to mu rozhodně neubralo na jeho působivosti. Dost by mě potěšilo, kdybychom se na podobně silný, politicky laděný komiksový projekt zmohli i u nás.

MARTIN PŘIBYL
editor Komiksária
S hrůzou jsem zjistil, že mě loni v angloamerickém komiksu netrklo nic, co by vystoupalo do takových výšin, aby to stálo za zásadnější zmínku. Palec nahoru posílám divizi Eurocomics, spadající pod křídla IDW. Ale to už jsme u Evropy, tak bych ještě přidal Deserter’s Masquerade – příběh dezertéra z první světové války, skrývajícího se v ženských šatech. Z asijského komiksu jsem dočetl stěžejní dílo Inia Asana Goodnight Punpun a začal si kupovat postapo I Am a Hero – do Živých mrtvých jsem nenaskočil, tak si to kompenzuji tady a spokojenost.

JIŘÍ G. RŮŽIČKA
redaktor A2
Na zahraniční komiksy si v poslední době nedokážu udělat čas. Vycházím tedy jen z balíků komiksů, které si občas pořídím na platformě Humble Bundle. Součástí jednoho z nich, z nakladatelství Fantagraphics, byla kniha Werewolves of Montpellier z roku 2010. S komiksy jeho autora, Jasona, jsme byli díky nakladatelství BB art zvyklí se setkávat i v českých překladech, a já si při čtení zábavné hry se superhrdinským žánrem v kombinaci se sociálním dramatem, na ty časy nostalgicky zavzpomínal a zadoufal, že Jasona časem někdo zase opráší. Líbil se mi i svérázně výtvarně pojatý černobílý komiks Black is the Color Julie Gfrörerové z roku 2013.

2 komentáře u „Jaký byl rok 2017: Nejlepší zahraniční komiksy“

  1. Děkuji za tipy.
    Já bych jen opravdu potvrdil nadšení z toho co dělá vydavatelství IDW/Eurocomics.
    http://euro.idwpublishing.com/complete-catalogue/
    Zejména ten Hugo Pratt, to jsou úžasné knihy….!
    A pokud je tohle anketa o roce 2017, tak by se asi nemělo zapomínat na Providence od Alana Moora, to je boží :-)

Komentáře nejsou povoleny.