Jaký byl rok 2018: Na co těšit v roce 2019

ANKETA > Rok se rokem sešel a je tu opět tradiční anketa Komiksária. Znovu jsme se ohlédli za nejlepšími domácími komiksy, překladovými tituly, největšími událostmi, zahraniční produkcí i za tím (nej)horším, co rok 2018 přinesl. Letos přispěli (byť ne ve všech kategoriích) Kateřina Čopjaková, Jan Havlíček, Pavel Kořínek, Milan Krejčí, Martin Přibyl, Jiří G. Růžička, Jan Samohejl, Martin Šust a David Zachoval.

Všechny části ankety najdete postupně zde.

KATEŘINA ČOPJAKOVÁ
recenzentka Respektu a Wave
Vyjde druhý díl trilogie Král Šumavy kreslený Karlem Osohou a psaný Ondřejem Kavalírem a Vojtou Maškem. První vyšel na konci loňského roku a byl příslibem, že možná i v Česku umíme marvelovského hrdinu. Jsem zvědavá na komiksovou učebnici od Toy_Box. Z překladů se moc těším na rodinnou ságu Essex County Jeffa Lemira a Chvění Džundži Ita.

JAN HAVLÍČEK
sběratel komiksů
Pro letošní rok se odtajnila spousta lákavých komiksů – Sunstone, Requiem, Providence, Murena, Čtyřka z Baker street, Sykes, Žoldnéř, Shiver, Královská krev… atd. Když si k tomu člověk ještě přidá komiksy a mangy ohlášené v Polsku, bude spíš problém s časem ke čtení. Navíc se v létě budu poflakovat po Bretani, tak snad vyjdou i nějaké zajímavé novinky ve Francii, ať se nevracím bez komiksových suvenýrů.

MARTIN PŘIBYL
editor Komiksária
Nejsou čeští autoři po loňském roce vyšťavení? Ale vždyť stačí přeprodat svůj komiks do Francie, třebas Castermanům. Sice až v lednu 2020, ale s jistotou vyjde Drak nikdy nespí ve francouzském vydání u legendárního nakladatelství Caterman. Bomba! A že je Jiří Grus stále borec se dozvíte co nevidět, až vyjde jím ilustrované vydání Záhady hlavolamu. Komiks to sice není, ale ucvrkávačka jo. A Pavel Čech se taky pochlapil, od Pepíka střechy je to už nějaký rok a mohutná kniha O malíři slibuje zatím nejvážnější autorovo dílo. Sice by mělo jít o knihu ilustrovanou a ne komiksovou, ale snad se tam i nějaká oku libá sekvence najde. Nikkarin maká na Spellsword sáze, až se z něho kouří – to bude taky krásná věc.

JIŘÍ G. RŮŽIČKA
redaktor A2
Vypadá to, že letošní rok bude na komiksy ještě bohatší než ten loňský, a to je co říct. Začnu knihou, která vyšla už v lednu, respektive novým konceptem vydávání Thorgala. Teď nakladatelství Albatros zkouší omnibusy s několika svazky, v tom nazvaném Neviditelná pevnost najdeme knihy 19 až 23. Tímhle tempem by se francouzské originály daly dohnat a bylo by skvělé, kdyby došlo i na knihy vydané v různých jiných vydáních, aby měla řada jednotnou tvář. V podobném omnibusu nabídne Crew několik knih ze série Storm. Letos by se měla výrazně rozšířit nabídka překladů dvou scénáristických osobností současného amerického komiksu: Jasona Aarona (jehož Skalpy budou letos zakončeny) a Jeffa Lemireho (Plutona, Černá palice). Od Aarona začnou vycházet superhrdinské řady Avengers a Thor, Lemire čtenáře zavede s postavami Sherlock Frankenstein (kresba David Rubin!!) a Doktor hvězda do univerza Černé palice, další jeho sérií je marvelovský Thanos a hlavně: Paseka chystá vydání jeho opusu magnum, rozsáhlého komiksu Essex County. Skvělá zpráva je, že se chystá třetí díl trilogie Berlín Jasona Lutese, jednoho z nejdůležitějších komiksů o meziválečném Německu a nástupu nacismu. Zároveň vydává nakladatelství BB art komiksovou adaptaci románu Mokrá ryba známou spíše podle její televizní adaptace Babylon Berlin, umístěnou do stejného období. Nakladatelství Albatros se vrací k Jacquesovi Tardimu, tentokrát s detektivním komiksem Nestor Burma, zároveň chce vyzkoušet Prattova Corto Maltese s příběhem Balada slaného moře. Hodně našlápnuto má letos edice Argokomiks. Hned dvakrát se vrátíme do světa H. P. Lovecrafta, jednou v Providence Alana Moora, podruhé v Mýtech Cthulhu v podání Alberta Breccii. Dobře vypadá nový komiks Niny Bunjevac (Otčina) nazvaný Bezimena ale i severské Neohrožené ženy a hlavně komiks Leïly Slimani Sex a lži (doporučuji oba její česky vydané romány!). K tomu Argo chystá i jednoho Jodorowského, westernového Bouncera. Paseka pak opráší Craiga Thompsona (Pod dekou) vydáním komiksu Space Dumplings. Těším se i na novou sérii autora Kůstka Jeffa Smithe nazvanou Shazam nebo sérii vyplňující mezery v seriálu Stranger Things. Z českých komiksů jistě bude stát za to Komiksová učebnice komiksu od Toy_Box. A to ještě nevíme, s čím letos přijde nakladatelství Trystero nebo Vojta Mašek!

JAN SAMOHEJL
redaktor Komiksária
Je toho spousta. Paseka třeba slibuje knihu o historii Batmana a dále publikaci Komiksová učebnice komiksu od Toy Box. Teoretickou práci o obrázkových seriálech chystá i Martin Foret. Argo v edičním plánu avízuje Oči kočky. Marvel moc nemusím, ale letos bych ještě chtěl se zpožděním v kině stihnout údajně velmi povedený film Spider-Man: Paralelní světy.

MARTIN ŠUST
redaktor časopisu XB-1
Tak toho je naštěstí opravdu hromada, za mě Essex County, Providence, Kolosální Conan z Cimmerie, crewní Storm, Jodowy komiksy Královská krev, Před Incalem a Bouncer, Segrellesův Žoldnéř, historický Manara a další Evropa od Crwe, Arga, Zaniru či Vybírala, pár „obskurit“ z Trystera a opět Arga, spousta nových dílů oblíbených sérií… Budu tu svou knihovnu konečně muset rozšířit i do dalších dimenzí, abych to měl kam narvat. Každopádně se moc těším na celou řadu klasiky i dostatek „nových“ kousků a budu se těšit, čím překvapí domácí tvůrci. Snad to nebude jen intelektuální řadění, ale i nějaká ta mainstreamová podívaná, nad kterou by srdce zaplesalo nám všem.

DAVID ZACHOVAL
editor ComicsDB.cz
Duo Brubaker/Phillips už sype nové Criminal. Duo Vaughan/Staples se snad vrátí po pauze s novou Sagou. Duo Lemire/Nguyen sice opustilo sci-fi Descender, ale volně navazující fantasy Ascender je před námi. Úřadující královna dětského comicsu Raina Telgemeier chystá Guts (ve stejném stylu jako Sestry a Úsměv) a hlavně Share Your Smile, učebnici pro malé holčičky a chlapečky, jak kreslit a psát comics, toho není nikdy dost. Ellis snad zvládne dokončit The Wild Storm a Cemetery Beach. Můj oblíbenec Brandon Graham už nějaký čas slibuje nový comics, tak na to se těším já (a vždycky je mi trochu smutno, že ho tu nikdo nezná). Chip Zdarsky dostal mimo jiné i Daredevila, který taky potřebuje trochu oprášit. Ale hlavně bych se těšil na comicsy, o kterých jsme zatím ani neslyšeli.