Závěr kultovní trilogie se rozemlel do scénáristického hamburgeru

RECENZE > Scénárista a spisovatel Václav Šorel knihou Odysseus (2015), adaptovanou teď do komiksu, uzavřel volnou trilogii, která v časopise ABC začala příběhem Vzpoura mozků (1977-1979) a pokračovala Galaxií (1984-1986). Ostatně, první díl trilogie je pro jistotu zmíněn i na přebalu knihy. Zesnulého výtvarníka Františka Kobíka tu nahradil Jiří Petráček, s nímž Šorel spolupracoval už na komiksech Zkáza planety Země nebo Biggles. Kupodivu nahradil i ilustrátora knižní předlohy Michala Kociána.

Název třetího dílu vychází stejně jako název toho druhého ze jména kosmické lodi. I když i v tomto případě se vše točí okolo posádky lodi Galaxia. Odysseus je totiž název lodi, na kterou hrdinové natrefí při svých nepodařených časových skocích asi v polovině celého příběhu a samotná loď Odysseus tu větší roli nehraje. Právě vrstvení příběhu postavené na skocích časem poukazuje na to, že Šorel do třetice nedokázal dát dohromady kompaktní příběh a rozvíjet dějové linky a vše nahradil kratšími dějovými úseky, zasazenými do minulosti i budoucnosti.

První skok tak tříčlennou posádku pošle do vesnice na Zemi ve čtrnáctém století, v níž řádí mor. Jeden z členů posádky, Petr, zachrání dívku, obviněnou z čarodějnictví, která má být za šíření moru zodpovědná. Po její záchraně a vyléčení však tahle linie končí a místo očekávané milostné zápletky, případně využití údivu dívky z minulosti nad technikou budoucnosti, je tato uvržena do hypnotického spánku a její role v příběhu tím nadobro končí, přičemž Petr zůstává na ocet. Následuje přistání v budoucnosti u planety zaplavené obřím hmyzem, tedy domovině jediné členky posádky Galaxie, MA-rie, zachráněné v druhé části trilogie. Tady se společnost díky inovacím, získaným od Galaxie ve stejnojmenném komiksu, přesunula na bezpečnější oběžnou dráhu planety. Poté dojde na objev lodi Odysseus, z níž se k posádce Galaxie připojí další mužský hrdina, Viktor, který ale nemá nic moc na práci, jen stále připomíná, že by bylo dobré probudit jeho kolegy. A pak se opět přistává na Zemi, tentokrát v budoucnosti, kde jsou lidé pro svou pohodlnost utlačováni už ne roboty, jako ve Vzpouře mozků, ale modernějšími klony.

Konec nechává Šorel otevřený, když Galaxii připravuje k dalšímu skoku napříč časem. Snad bude čtenář pokračování téhle nastavované kaše uchráněn, na deskách je totiž tento díl naštěstí označen jako závěrečný. Ještěže se v nekomiksovém doslovu dozvídáme, že lidé jsou s obyvateli hmyzí planety kompatibilní, takže se očekává potomek. A možná mimo stránky komiksu dojde i na odkládané probuzení odysseanů…

Vzpoura mozků: Odysseus
scénář: Václav Šorel; kresba: Jiří Petráček
XYZ (Albatros Media a.s.), 2018, 56 stran, 329 Kč
záznam v ComicsDB

2 komentáře u „Závěr kultovní trilogie se rozemlel do scénáristického hamburgeru“

  1. Mně vždycky přišel Petráček o dvacet levelů výš než Kocián. Navíc jeho výtvarno se ke Kobíkově stylu hodí mnohem lépe. Takže pro mě změna výtvarníka to není „s podivem“, ale „naštěstí“. Nechci být příliš vášnivej, ale přijde mi, že si namísto recenzování pan Gé Růžička chtěl akorát po staru zahejtit.

  2. U pana Petráčka se mi líbí jeho starý styl…toto nové už není nic pro mě…Marek

Komentáře nejsou povoleny.