Svět knihy dává prostor komiksu. Programu dominuje Francie

BigBookBrotherhood

Když se rozkřiklo, že hlavním tématem letošního veletrhu Svět knihy bude komiks, mohli jsme očekávat zajímavý program a možná i nějaké extra slavné jméno mezi hosty. Jak by se hodilo k největší knižní akci v České republice, která podle pořadatelů každoročně přiláká kolem 40 tisíc návštěvníků. Pravda je ale taková, že položky v menu jsou takové neslané nemastné. Nic, co by člověk nepotkal na křtech, Crweconu nebo KomiksFEST!u.

Možná to souvisí s tím, že dramaturgii měla na starost Jana Fantová. O jejích schopnostech podpořených zahraniční stáží ve Velké Británii není pochyb, rozhodně v tomto ohledu patří k nejpovolanějším v Česku. Jenže je programovou ředitelkou KomiksFEST!u. Svět knihy tak ztratil možnost přijít s něčím jiným, překvapivým… Takhle je z něj jen „malý KomiksFEST!“, který představuje komiks podivně široce a neukotveně. Tak nějak páprdovsky bez „sexy“ jmen a témat, která by lákala fanoušky nebo laiky. A ne, cesta ke spokojenosti nevedla jen přes autogramiádu Craiga Thompsona, jehož novinku Habíbí bude na veletrhu prodávat nakladatelství BB/art.

No nic, užijme si ty čtyři dny od 17. do 20. května, kdy bude komiks pořádně vidět na pražském Výstavišti. Z Francie přijede Kris, tvůrce série Svoboda! o československých legiích, z Rakouska dorazí vtipálek a minimalista Nicolas Mahler. Češi ho znají z publikace SPAM, Američani se díky Fantagraphics v květnu setkají s jeho Angelmanem, jenž paroduje superhrdiny. Podstatné informace by mohly padnout na panelu projektu BigBookBrotherhood, po němž se od loňského podzimu slehla zem.

Mezi vystavovateli zaujmou především přední hráči na francouzském trhu: Casterman, Dargaud a Dupuis. Seznam komiksových stánků vyjede tady, když v kolonce činnost vyberete Komiksy. Celou komiksovou brožuru s kompletním programem stáhnete zde, po kliku si projděte subjektivní výběr toho (nej)zajímavějšího.

ČTVRTEK

13.00–14.50 SÁL ROSTEME S KNIHOU – PRAVÉ KŘÍDLO
Komiksy ve světě a u nás
Mezinárodní panel nakladatelů z Francie, Německa, Rumunska a ČR. Jak si komiksy vedou v zahraničí a jak u nás? Jak vypadají jednotlivé scény? O co je největší zájem? Jak vydat komiks v zahraničí? Jednotliví nakladatelé zhodnotí situaci v daných zemích.
Hosté: Sophie Castille (Francie), Wolfgang Strzyz (Německo), Alexandru Ciubotariu (Rumunsko), Ondřej Müller (ČR). Moderuje: Pavel Mandys

16.00–16.50 SÁL ROSTEME S KNIHOU – PRAVÉ KŘÍDLO
Wolfgang Strzyz: Mezi přebytkem kreativity a ekonomickou realitou
Trh s komiksy v německy hovořících zemích v roce 2012. Přednáška Wolfganga Strzyze představí aktuální trendy z pohledu nakladatelů, prodejců a komiksových tvůrců. Pořad je součástí literárního programu „DAS BUCH“ – prezentace německy psané literatury Německa, Rakouska a Švýcarska.

16.00–16.50 KOMIKSOVÁ DÍLNA – PRAVÉ KŘÍDLO
Evropský komiks v produkci nakladatelství Albatros, CooBoo a Crew
Ondřej Müller, programový ředitel společnosti Albatros Media (Albatros, CooBoo), Petr Litoš, šéfredaktor nakladatelství Crew a překladatelé komiksů Richard Podaný a Kateřina Vinšová pohovoří o evropském komiksu jako zvláštním fenoménu. Určitě přijde řeč na sérii o Tintinovi (Albatros), Thorgalovi (CooBoo) a ediční řadě nakladatelství Crew Mistrovská díla evropského komiksu.

PÁTEK

12.00–12.30 S 117 – STŘEDNÍ HALA
Sascha Dreier – autogramiáda
Autogramiáda autora Saschi Dreiera k prezentaci jeho komiksu Der Papierene (Papírák). Pořad je součástí literárního programu „DAS BUCH“ – prezentace německy psané literatury Německa, Rakouska a Švýcarska.

14.00–17.00 KOMIKSOVÁ DÍLNA – PRAVÉ KŘÍDLO
Komiks kam se podíváš – Komiksová dílna
Tříhodinové pásmo prezentací komiksových projektů. Představí se: KIX a AARGH!, projekt mobilních aplikací BigBookBrotherhood

14.00–14.30 KOMIKSOVÁ DÍLNA – PRAVÉ KŘÍDLO
Vlastislav Toman
Legenda českého komiksu (mj. dlouholetý šéfredaktor ABC) představí nové projekty svého hlavního hrdiny Kruana. Ten se z komiksových stránek dostal na obrazovky mobilních telefonů a chystá se i jeho filmová adaptace.

15.00–15.50 VELKÝ SÁL – STŘEDNÍ HALA
Historický a životopisný komiks
O stoupající oblibě tohoto žánru v současné francouzské komiksové produkci. Beseda: Didier Pasamonik (Belgie), Kris (Francie) a Lucie Lomová (ČR). Moderuje: Anna Kubišta

18.00–18.50 LITERÁRNÍ SÁL – PRAVÉ KŘÍDLO
Československé legie ve francouzském komiksu
Belgofrancouzský komiks je rájem historických dobrodružných epopejí a umí k nim přistoupit s úctou. Série Svoboda! pojednává o ruských československých legiích za 1. světové války. Přednáška dá nahlédnout za tvůrčí oponu, do problematiky rešerší a záměrů tvůrců. Účinkují: Kris (Francie) a Anna Kubišta

SOBOTA

11.00–11.50 KOMIKSOVÁ DÍLNA – PRAVÉ KŘÍDLO
Anna Sommer: Damen Dramen
Prezentace švýcarské autorky Anny Sommer a jejího komiksu Damen Dramen (Dámská dramata). Pořad je součástí literárního programu „DAS BUCH“ – prezentace německy psané literatury Německa, Rakouska a Švýcarska.

12.00–12.30 S 117 – STŘEDNÍ HALA
Anna Sommer – autogramiáda
Autogramiáda švýcarské autorky Anny Sommer k jejímu komiksu Damen Dramen (Dámská dramata). Pořad je součástí literárního programu „DAS BUCH“ – prezentace německy

12.00–12.50 KOMIKSOVÁ DÍLNA – PRAVÉ KŘÍDLO
Nicolas Mahler: Alte Meister
Známý rakouský komiksový autor Nicolas Mahler představí své nejnovější dílo: komiksové zpracování Starých mistrů Thomase Bernharda. Pořad je součástí literárního programu „DAS BUCH“ – prezentace německy psané literatury Německa, Rakouska a Švýcarska.

13.00–13.30 S 117 – STŘEDNÍ HALA
Nicolas Mahler – autogramiáda
Autogramiáda rakouského autora Nicolase Mahlera k jeho komiksu Alte Meister (Staří Mistři). Pořad je součástí literárního programu „DAS BUCH“ – prezentace německy psané literatury Německa, Rakouska a Švýcarska.

16.00–16.50 KOMIKSOVÁ DÍLNA – PRAVÉ KŘÍDLO
Ilustrace vs. komiks
Co je srdci výtvarníka bližší? Beseda s autory výstavy Komiks vs. ilustrace. Moderuje Klára Domlátilová ze sdružení ILUSTRATORI.net.

NEDĚLE

11.00–11.50 LITERÁRNÍ SÁL – PRAVÉ KŘÍDLO
Fenomén Kája Saudek
Kája Saudek inspiroval svou tvorbou několik generací komiksových tvůrců a některé z jeho postupů jsou dodnes nepřekonány. Beseda Filipa Konečného s Berenikou Saudkovou o tvorbě jejího otce, o nových vydáních knih i nově vzniklém muzeu.