Páteční zápisník: Klauni, matky, penisy, černobílé komiksy

* Trochu mě zklamala nedávná zpráva z Crweconu, že černobílé komiksy půjdou od BB/artu asi už navždy k (nepříliš velké) konkurenci. Tohle říkejte mně, obdivovateli androše a alternativy… I když Habíbí je přece jen černobílé – takže nikdy neříkej nikdy, jak radí jedna bondovka.

Víc mi přijde škoda, že se Love & Rockets prodávalo tak málo. Když si vezmu, že jsme s překladatelkou Jarkou Kočovou psali Jaimemu Hernandezovi ohledně některých vtipů, kterým jsme nerozuměli, aby to měl český čtenář jó podané co nejlépe… Čiň čertu dobře, peklem se ti odmění.

* Vychází nový book od Alison Bechdelové, nazvaný Are You My Mother?. Autorku známe z Rodinného ústavu (2008) a z Leseb k pohledání (2010). Matka se pravděpodobně bude hodně srovnávat s příběhem komplikovaného vztahu vypravěčky s otcem, který proběhl na stránkách Rodinného ústavu. Zajímavé je už to barevné odlišení – zatímco Ústav byl tónován do zelenomodré, Matka je růžovočervená. Tak šup, kdo to vydá česky? Je to přece „barevné“! A ještě záznam na Amazonu.

* Chester Brown vydává potřetí svou asi nejznámější věc jménem Ed the Happy Clown (poprvé vycházela na pokračování v Yummy Fur, podruhé jako samostatná série u Drawn and Quarterly s jiným koncem a hutným komentářem). Takže pokud ten velmi zajímavý a nadmíru poučný příběh neznáte, měli byste určitě popřemýšlet o jeho nákupu.

Navnadím snad jen trochu: z jiné dimenze začnou posílat výkaly sem k nám, ale do stroje jim spadne jejich prezident (tak trochu podobný jistému prezidentovi USA). Klaun Ed se k tomu přimotá trochu mimoděk. A to, že mu prezidentova hlava z jiné dimenze vyleze z penisu, je jen začátek surreálně-epického příběhu. Vedle operací pinďourů je tu pak už jen trochu konspirací a upírů. Jak říkám, zajímavá a poučná četba zejména pro ty, které už neuspokojuje Ticho v krabici za 1500,-. Soubor vychází u Drawn and Quarterly.

* V belgickém Comic Strip Centre v Bruselu je až do 25. listopadu přístupná retrospektivní výstava Posy Simmondsové. I když její Gemma Boveryová skončila v Levných knihách stejně jako výše zmíněné Hernandezovo dílo, pořád je Posy jednou z nejvýraznějších a nejdůležitějších komiksových autorek Velké Británie. Vedle Gemmy doporučuji i komiks Tamara Drewe, který byl ostatně i velmi pěkně zfilmován Stephenem Frearsem v roce 2010.

2 komentáře u „Páteční zápisník: Klauni, matky, penisy, černobílé komiksy“

  1. Love & Rockets mě taky docela mrzí. Z první knihy jsem byl ještě takový rozpačitý, ale u knihy druhé (kterou jsem si, abych pravdu řekl, pořídil až z Levných knih) mě tato série docela chytla.

    Tam byla asi chyba, že to vyšlo v hardbacku za nemalý peníz, víc by tomuto komiksu slušel paperback a třeba i méně kvalitní papír, to celé za cenu tak poloviční.

  2. První Love & Rockets od Jaimeho byl podle mě spíš vydavatelský přehmat. Osobně bych jako úvod k Los Bros Hernandez zvolil něco jiného, než knihu, kde se autor teprve hledá. Takhle to v podstatě vyšumělo a to nejlepší nás mine.

Komentáře nejsou povoleny.