Na Mattottiho sedl Havran

The Raven ukázka 1

Na začátku byla báseň The Raven (Havran) amerického spisovatele Edgara Allana Poea (1809-1849). Vyšla poprvé v lednu roku 1845 a upozornila na sebe stylizovaným jazykem, muzikálností a temnou atmosférou. Vypráví o tom, jak zoufalého studenta, kterého opustila jeho milá Leonora, navštíví havran (doslova krkavec), který se usadí v nešťastníkově příbytku a donekonečna krákorá své ponuré „Nevermore“.

Básní a dalšími texty E. A. Poea se začátkem tohoto tisíciletí inspiroval americký zpěvák a kytarista Lou Reed (*1942), doplnil je vlastními písněmi, čímž vznikl hudební spektákl „POE-Try“, jehož režie se ujal Robert (Bob) Wilson. Několik let nato vyšly písně z tohoto divadelního představení na dvou CD.

Lou Reeda napadlo, že by texty písní stály za knižní vydání, obohacené o ilustrace některého slavného umělce. Na doporučení Arta Spiegelmana (Maus) si za spolupracovníka zvolil grafika a komiksového kreslíře Lorenza Mattottiho (*1954). Výsledkem je kniha The Raven (Le corbeau), kterou vydalo francouzské nakladatelství Seuil v listopadu letošního roku. Má 184 stran a stojí 30 euro.

Jak je Mattotiho zvykem, obrazový doprovod tvoří expresivní ilustrace, které nezobrazují vnější realitu, ale pocity, duševní stavy, frustrace. Nepřekvapí nás tedy ani silné a neobvyklé barevné kontrasty ani deformované tvary lidských těl či předmětů, jak můžeme vidět z několika přiložených ukázek.

The Raven obálka The Raven ukázka 2 The Raven ukázka 3

1 komentář u „Na Mattottiho sedl Havran“

Komentáře nejsou povoleny.