Ukázky: Odpojeno. Spojeno! (Architektura a komiks)

„Již čtvrtý ročník cyklu Odpojeno. Spojeno! (letos s podtitulem Architektura a komiks) navazuje na pestrou minulost: Architektura a animace (2004), Architektura a reklamní fotografie (2005), Architektura a Dj-ing (2006). Úkolem autorů komiksů je reagovat svým médiem na zvolený architektonický projekt a vytvoření samostatně fungujícího díla, které bude součástí výstavy a tak i diskursu o nejmladší architektonické scéně,“ píše se v tiskové zprávě Centre for Central European Architecture (CCEA). Stranou zaběhaných časopiseckých formátů a etablovaných nakladatelství tak vzniklo regulérní komiksové album, prezentující šestici autorů z nastupující „Generace nula“. A zde jsou z něj ukázky:

os_obr.jpg

Odpojeno. Spojeno! - obálka

Komiks Jiřího Gruse vznikl jako reakce
na architektonický projekt Adama Gebriana.
Komiks Jiřího Gruse vznikl jako reakce na architektonický projekt Adama Gebriana. Komiks Jiřího Gruse vznikl jako reakce na architektonický projekt Adama Gebriana.

Komiks Karla Jerieho vznikl jako reakce
na architektonický projekt Petra Horáka.
Komiks Karla Jerieho vznikl jako reakce na architektonický projekt Petra Horáka. Komiks Karla Jerieho vznikl jako reakce na architektonický projekt Petra Horáka.

Komiks Jiřího Zimčíka vznikl jako reakce
na architektonický projekt Petry Oplatkové.
Komiks Jiřího Zimčíka vznikl jako reakce na architektonický projekt Petry Oplatkové. Komiks Jiřího Zimčíka vznikl jako reakce na architektonický projekt Petry Oplatkové.

Komiks Honzy Bažanta vznikl jako reakce
na architektonický projekt Jana Skoupého.
Komiks Honzy Bažanta vznikl jako reakce na architektonický projekt Jana Skoupého. Komiks Honzy Bažanta vznikl jako reakce na architektonický projekt Jana Skoupého.

Komiks Lely Geislerové vznikl jako reakce
na architektonický projekt Pavla Táborského.
Komiks Lely Geislerové vznikl jako reakce na architektonický projekt Pavla Táborského. Komiks Lely Geislerové vznikl jako reakce na architektonický projekt Pavla Táborského.

Komiks Petra Včelky vznikl jako reakce
na architektonický projekt Jiřího Vokřála.
Komiks Petra Včelky vznikl jako reakce na architektonický projekt Jiřího Vokřála. Komiks Petra Včelky vznikl jako reakce na architektonický projekt Jiřího Vokřála.

Ke spolupráci na výběru a oslovení tvůrců komiksů byli přizváni kurátoři Tomáš Prokůpek a Tomáš Hibi Matějíček.

Cyklus Odpojeno. Spojeno! je jedním z kurátorských projektů CCEA a sleduje jeho snahu o propagaci mladé architektonické generace, propojování architektury s jinými uměleckými obory, prosazování atraktivní a srozumitelné formy prezentace architektury a nalézání způsobů, jak architekturu popularizovat i skrze jiné umělecké obory a jejich specifické možnosti. Více informací na www.ccea-info.org; katalog k dostání přímo v CCEA nebo ve vybraných knihkupectvích.