Lesbická odysea

Pokud bychom Hluboké rány nazvali fenoménem angloamerického komiksu loňského roku, tak v roce předchozím to byla právě kniha Rodinný ústav: Rodinný tragikomiks (Fun Home: A Family Tragicomic) autorky Alison Bechdelové. Ta byla do té doby známá především jako autorka stripu Dykes to Watch Out For (Bacha na lesby), který vychází pravidelně již od roku 1983, nicméně silnou pozornost na sebe strhla až svým autobiografickým „tragikomiksem“, který jí přinesl mnohá ocenění – Eisnerovu cenu za nejlepší komiks „ze života“ nevyjímaje – a časopis Time ji zařadil mezi 10 nejlepších knih roku.

rodinny_ustav.jpg

Alison Bechdelová je lesbička, která se za svou orientaci nestydí a dává to ve svých pracích jasně najevo. Její otec byl homosexuál, který si soukromí vždy bedlivě střežil. Když si Alison své sexuální zaměření uvědomila, sdělila hned tuto novinku svým rodičům (pravdu o otci ještě netušila) a nedlouho poté její otec tragicky zahynul (nebo to bylo jinak?). Tyto události jsou začátkem i koncem celé knihy. Bechdelová velmi chytře vytváří dějovou spirálu, ve které jednotlivé dějové střípky postupně odhaluje a v pravidelném rytmu se vrací k oné osudné události i zpět do svého dětství, kdy zpětně analyzuje chování i posedlosti svých rodičů.

To navíc nedělá prostým vyprávěním, ale jako sečtělá dcera učitelů jednotlivé dějové úseky podává na základě analogii k určitým dílům světové literatury, které ona i její rodiče četli (např. Odysseus od Homéra i Joyceho). Tím vzniká určitá paralela k Padoucnici Davida B., který svůj život a své rodiny vypráví na pozadí historických událostí. Autoři tak vytváří klíč, který pomáhá jim i čtenářům jejich životy vysvětlit.

Rodinný ústav je první komiks, který na český trh přináší nakladatelství Argo a uvidíme, jak si dál povede. V plánu by měla být série Donžon (převzatá od Motu) či „umělecké porno“ Alana Moora Lost Girls, takže je otázkou do budoucna, jestli tu vznikne konkurent BB Artu nebo se jedná jen o dočasnou koketérii. Každopádně zmíněné tituly svůj potenciál mají a začít s oceňovaným a literárně orientovaným dílem Alison Bechdelové byl určitě dobrý nápad.

Rodinný ústav: Rodinný tragikomiks
autorka: Alison Bechdelová
Argo, 2008
záznam v comiscdb