Otevřený dopis vydavatelství Comics Centrum

Vážení panové Dorte a Trojane,
obracím se na vás tímto otevřeným dopisem s dotazem ohledně vašeho titulu Comics: Stručné dějiny od autora Milana Krumla. Ten byl předmětem zájmu redakce internetového magazínu Komiksárium (komiksarium.kocogel.info), která došla k závěru, že se jedná o knihu plnou chyb, omylů a nejasností. Její autor si patrně vzal příliš velké sousto, neboť je z jeho práce patrné, že tématu rozumí jen povrchně. Také redakční práce v tomto případě selhala, protože jde o titul s naprosto nepřípustným množstvím přehmatů, špatných dat, nesprávně psaných jmen, mylných překladů a zmatených informací. Konkrétní výtky a recenze vybraných kapitol jsem zveřejnil na stránkách Komiksária, konkrétně na adrese komiksarium.kocogel.info/?p=572.
Vzhledem k výše uvedeným zjištěním ohledně kvality této knihy se vás chci zeptat, zda:

1. máte v úmyslu zaujmout k výše uvedeným skutečnostem nějaké stanovisko?
2. hodláte vrátit nespokojeným čtenářům, kteří si již knihu koupili, jejich peníze, pokud se na vás obrátí?

Za vaši odpověď předem děkuji
S pozdravem
Martin Přibyl (editor Komiksária)

18 komentářů u „Otevřený dopis vydavatelství Comics Centrum“

  1. Pánové, veliká pochvala a upřímný obdiv k rozboru této knihy. Jsem rád, že jsem si tohle přečetl dříve, než jsem do knihy zainvestoval…. Jenom by mě zajímalo, zda vám pánové Dort a Trojan odpoví….doufám, že si případnou odpověď nenecháte jen pro sebe :-))

  2. Já tomuto počinu od začátku lehoučce fandil, já vlastně fandím čemukoli, co u nás výjde a aspoň lehce se otírá o komiks… Mám přečteny téměř všechny díly seriálku, jenž vycházel v magazínu MF od pana Krumla a ikdyž mi to v komiksovém světě trochu pomotal, už to, že seriál vycházel v jednom z nejčtenějších magazínu v ČR, mi dával jistou naději…
    Tohle je ale konec!
    Již nějakou dobu plánuju na Kocogelu obsáhlou komiksovou encyklopedii alá Wiki, tvořenou fanoušky a tudíž jistě (alespoň v počátku) se spoustou chybek, které se ale v elektronické podobě dají ihned opravit… Udělat ale něco takovéhoto profesionálně s tolika chybami a hlavně za takovouto cenu je prostě nehoráznost… Zvláště když se jedná o „Stručné dějiny“ ;)
    Díky za tak obsáhlý rozbor…
    A opravdu mě velice mrzí, že to takto dopadlo…

  3. Velmi zajímavé čtení, jen co je pravda. Možná by nebylo od věci, kdyby si Comics Centrum najmulo pár lidí třeba právě z Komiksária a nechalo je napsat „Nové stručné dějiny“ :)…nebo aspoň opravit ty původní. Faktem ale je, že nechápu, proč spíš nezajistí práva (a kvalitní (!) překlad) nějakého zahraničního díla. V ČR stejně komiks nepatří k masovým odvětvím zábavního průmyslu, takže by to rozhodně nebyla žádná ostuda, kdyby se nenašel člověk, který umí napsat pořádnou publikaci o historii světového (!) komiksu. Možná byl prostě Kruml levnější (a ve výsledku taky možná bude dražší:)).

  4. Komiksáriu:
    Tak nevím, nevím jestli si tím neděláte ostudu sami sobě. Tolik chyb najednou. Raději si po sobě vždy vše překontrolujte 3x (to pro jistotu). Ono to vypadá pak dost hloupě, když za chyby, které děláte sami, kritizujete druhé. A věřte, nejde jen o peníze. Však o vás se také ví, že nejste perfektní, tím si můžete být jisti.

  5. Fandovi:
    Chybovat je samozřejmě lidské a nikdo z Komiksária nechtěl dokazovat, že je dokonalý.
    Potíž je v tom, že kniha Comics: stručné dějiny se tváří jako luxusní publikace, na níž Milan Kruml údajně pracoval sedm let. Ve výsledku se přitom jedná o produkt, který je díky ledabylému přístupu autora i nakladatele fakticky nepoužitelný.

  6. Karel: Ještě se pracuje na dvou kapitolách, ale nevím, kdy to bude hotové.

  7. Itálie je hotová, na Francii se pracuje. Asi z toho bude už jen krátký článek pro představu, protože nějaký odklon od toho, co tu bylo napsané, se nekoná. Topolino je Kačer Donald apod. (doporučuju zadat Topolino v images.google.com).

  8. huh chudak topolino :)
    mno a kdyz se clovek podiva na stranky comics centra, tak zjisti, ze tato knizka je na prvnim miste v prodejnosti…na to lze rict jen jedno: amen :)
    snad bude brzy nejaka odpoved. stejne bych to videl jen na nejakou standartni omluvu za chyby a komentar ohledne narocnosti titulu.

  9. Stručné dějiny vyprodány
    Napsal Václav Dort
    Čtvrtek, 23 srpen 2007
    Comisc: Stručné dějiny jsou u nás již beznadějně vyprodány, poslední kusy můžete sehnat v knihkupectvích.

    Děkujeme Vám za jejich koupi.

    ——————————-

    tak a je to :)

  10. tak pánové,jak by řekl klasik,pan Dort s  vámi pěkně vyjeb..
    Ale co se taky od něho jinak dalo čekat,než že díky vám se z  této knihy nakonec stane ,kult, a sběratelská rarita;-),pokuď opravdu vyšla v  tom nákladu,který udávali.Nakonec bude její dotisk s  poděkováním Dorta,že o propagaci se zasloužila Crew plus team z  Komisária:-)))fakticky je to groteska a jsem rád,že ji mám doma

  11. Hele, Delone, já myslím, že nikdo z Komiksária neměl v úmyslu zamezit prodeji Dějin. Takže tvoje jízlivá poznámka je trochu mimo.

  12. Delon: Navíc, jak bys asi mohl sám vědět, je občas rozdíl mezi tím, co někdo říká a tím, co je pravda. A co si vzpomínám, tak tohle říká Václav Dort u každé knihy (obvykle ještě předtím, než vyjde)a pak jí ještě dalších pět let prodává. Kdyby měl nos jako Pinokio, ta už mají všichni kolem něj vypíchané oči.

  13. Karel: stačí se podívat po knihkupectvích aspoň tady v Brně a sám uvidíš,že Comics:Stručné dějiny neúprosně mizí z  pultů-čím to asi,že;-)? S  tím,že je Dort arogantní jedině souhlasím a hlavně už by mohl vydat něco nového,než dotisky starších titulů.Ale na adresu Komiksária si tu ,jízlivou, poznámku,jak už tady podotýkal climbvibe nemůžu odpustit a to tu, jestli teda nechcete zkusit vydat něco Vy, abychom mohli všichni fandové comicsu dostat lepší informace a né jen napadání vydavatele?( podotýkám,že ty chyby v  té knížce opravdu jsou ale jak sami vidíte, p.Dort vám nikdy neodpoví,nato má ten nosánek opravdu dlouhý a nahoru jak ten Pinokio)

Komentáře nejsou povoleny.