Supermen!

Nakladatelství Fantagraphics vydalo tenhle měsíc opravdovou lahůdku, výběr z první vlny superhrdinských příběhů z let 1936-1941. V knize Supermen! The First Wave of Comic Book Heroes 1936-1941 lze nalézt příběhy takových autorů jako byli např. Will Eisner, Jack Kirby, Joe Schuster či teprve nedávno doceněný Fletcher Hanks. Další údaje a ukázky najdete na stránce vydavatele.

supermen_obalka.jpg

supermen_1.jpg

supermen_2.jpg

22 komentářů u „Supermen!“

  1. Ajajaj, to si asi budu muset pořídit, na tomhle fakt ujíždím :)

  2. Jo? A kde se to dá tady koupit? Pochybuju, že to tady nějakej osvícenej nakladatel vydá. Jo, kdyby to byla EU humanita, to by byla jiná. Je to rozhodně obrovskej retro počin. Nejlepší komiksy vznikly v těch letech, bohužel my o  nich nemáme ani páru. Ale zas máme Rychlý šípy.

  3. inac ja by som sa chcel spytat (ako nic v zlom :)
    ale vam sa to vazne paci a mate pocit ze to je kvalitne?nedajboze umenie?

  4. matkotapko: nezlob se, ale s tímhle dotazem jsi už mimo mísu. Nikde v celém článku -ani diskuzi- nevidím ani jednu zmínku o nějakém "umění". Nicméně, jestli chceš můj soukromý názor, myslím, že většina lidí, co si tuhle knížkou koupí, si jí asi nepořídí pro nějaké "umělecké" kvality. Ti, co chtějí mít "umění", si domu koupí Kristiána Kodeta. Muhehehe… 

  5. ale ne zas ja som to tak nemyslel citam comics a ja by som si to tiez kupil ale skor ako taky vtipek proste retro vychytavku :) ja som len chcel vediet ze ako to berete

  6. Mě by taky lákalo si něco takového pořídit, protože mě zajímá komiksová historie a taky mám rád retro, ale Mortenův názor opravdu nechápu. Co má znamenat termín "EU humanita", na který se tak hojně odvolává, a proč má být o tolik horší než tyto vrcholně komerční a přitom zastaralé (černobílé, přímočaré, kýčovitě kolorované…) komiksy pro děti? Vím, že pro komiks to byla v podstatě přelomová a na svou dobu úžasná díla (hlavně Kirby), ale na druhou stranu je to taky důvod, proč žil komiks tak dlouho v zatracení.

  7. kirby bol zaujimavy iba sovjim realisticky …skratkovitovejsim dynamickym prejavom…pre comics v tej dobe dolezite ale pre umelcov v tej dobe dokonale nepodstatne plus infantilny pribeh :) tak sa ani necudujem ze bol zatracovany…..ale zase je to historia a riadne zabavne retro :) ale na druhej strane je pchongjang omnoho sofistikovanejsi a ma co povedat a aj kresbu ma fajn

  8. a  este jedna vec k terminu "eu humanita" ktory ajtak neviem co znamena :) Guy Delisle je kanadan!!!je to v nazve :)

  9. Podle mne je to "umeni" :) Na mic si to nehraje, jsou to skvele remeslne vyvedene kresby a ohromne silne. Jak tam ty postavicky tak uvolnene stoji, uplne mne to vtahuje. Davam desitku z deseti:)

  10. hehe sorry na nic si to nehraje …to je myslim iba uhol pohladu :) nie ?
    hmm je pravda ze je tam mnoho uvolnenych kresieb ale inac mi pridu napr ksichty strnule .. ako neviem ako to brat no…je to asi hlavne zabava a myslim ze nikdo nikdy nechcel aby sa to davalo na policku "umenie"

  11. Pro mne osobne je to umeni a zabava soucasne. Mam rad, kdyz se tyhle dva pojmy potkavaji. Tohle je myslim ten pripad.

  12. Ksichtiky mi strnule moc neprisly, kazdy den se v tramvaji setkavam s horsimi pripady:)

  13. hmm moze byt :)
    aj ked pravdupovediac som rad ze sa comics dostal dalej :)

  14. matko: No jasně. Dnešní komiks JE jinde, stejně jako všechna odvětví zábavy. Tohle musíš chápat v kontextu tehdejší doby. Jasně, že to má veliký mouchy, ale vyčítat je tomuhle matroši jako chybu,  je jakobys dneska nadával na filmy z 30.let, že jsou černobílý a že se v nich furt zpívá :-) Až tu knihu budu mít v pařátech, spokojím se s tím, že držím zakladatele žánru a konečně se s nimi můžu seznámit.

  15. matkotapko: Opatrně s Kirbym, kdo z autorů měl tu schopnost posouvat možnosti komiksu nikoliv jedno období, ale hned po několik dekád? A proč se na jeho práci stále odvolává tolik autorů od Granta Morrisona po Los Bros Hernandez?

  16. jasne kirby je fajn …hmm vlastne myslim ze by bolo dobre v tejto debate povedat ze ..aspon pokial sa mna tyka
    tak tie kresby su lepsie ako story…

  17. a sorry pokial budem nepriemny ale my na slovensku sme mali volby prave a taky kokot (s prepacenim) ich vyhral…
    takze nalada je zla :)

Komentáře nejsou povoleny.