Nové komiksy: Muriel sfárá do krajiny půlnočních stínů

Muriel a oranžová smrt

Hlavní událost týdne je jasná: Po čtyřiceti letech vyšla Saudkova/Macourkova Muriel a oranžová smrt. Její narození se čekalo netrpělivě, nějaký příchod Ježíše Krista je letos druhořadá záležitost. Z Albatrosu přišla tisková zpráva, že byl rozebrán celý náklad 4500 kusů, ale nemusíte se bát, pokud jste si ji chtěli nadělit až pod jehličnan. Přeloženo z PR řeči to znamená, že Albatros už nemá žádné exempláře k distribuci, v knihkupectvích jich však je dost. A pokud vyjde dotisk, mohli by se přihlásit další majitelé chybějících stran.

Krajina půlnočních stínů takové problémy nemá, už první vydání obsahovalo všechny stránky, které vymyslel J. Michael Straczynski a nakreslil Gary Frank. Nové výtisky mají brožovanou vazbu a cena rázem klesla o více než polovinu na solidních 399 korun.

Další nakladatelství si do portfolia přidá komiks. Pražský Deus se doposud soustředil na literaturu vojenskou, dobrodružnou nebo fantasy (příběhy Conana), v 50. týdnu roku 2009 rozšířil nabídku o komiks Joanna Sfara Klezmer: Cesta na východ. Je to první díl volné trilogie, francouzský autor ji pojmenoval podle židovské taneční hudby, která zní především na svatbách nebo jiných oslavách. Podobně jako v sérii Rabínův kocour, i tady Sfar vypráví o židovských tradicích, důležitým tématem je samotná hudba, čemuž přizpůsobil ruční lettering a práci s vodovými barvami. V jedné z mnoha příběhových linek sledujeme klezmer kapelu, která putuje od vesnice k vesnici ve východní Evropě, hraje a vypráví příběhy. Do chvíle, než konkurenční skupina povraždí členy a jedinému přeživšímu spálí nástroje… Komiks za 349 Kč má pevnou vazbu a 140 barevných stran.

Zoner Press vydal třetí díl Upířích polibků, asijské Stmívání o gotičce Raven a jejím upířím příteli se uzavírá. Talpress načal novou sérii Motýlek. Mladík Gindži se nemůže vyrovnat se smrtí bratra a neustále vidí jeho ducha. Problém je v tom, že duchy a nadpřirozeno nesnáší a pustí k vodě každou holku, která na krku nosí talisman pro štěstí. Motýlek se pohybuje v žánru gender bender, tedy si pohrává se záměnami pohlaví, a právě tento prvek je zosobněný školačkou (?) jménem Ageha.