Učitel národů Gonick vměstnal historii světa do pěti knih. Trvalo mu to 30 let

Larry Gonick cítí tíhu světa

Ojedinělý projekt, na kterém dnes třiašedesátiletý Gonick dělal téměř polovinu života, je u konce. V říjnu vyšla publikace The Cartoon History of the Modern World Part 2 – From the Bastille to Baghdad. Od francouzské revoluce se pročteme k pádu Světového obchodního centra.

Joe Sacco je kreslící reportér, Larry Gonick je kreslící učitel. U nás je známý jako autor Komiksové historie světa, ale Američanům zábavnou formou přibližuje také chemii, statistiku, počítače, fyziku, životní prostředí, genetiku nebo sex. Existují desítky škol, kde se podle takových publikací skutečně učí. Nevíme, v kolika ložnicích se podle nich opravdu souloží.

První stripy o historii světa začaly vycházet v roce 1978 a o deset let později se objevilo první souborné vydání. BB/art ho u nás vydal v roce 2003 pod názvem Komiksová historie světa I. a postupně následovaly další díly. Zatím posledním přírůstkem byla Komiksová historie moderního světa, která mapuje období od Kolumba až po americkou revoluci. O dalších českých osudech série, jejímž fanouškem je i Terry Gilliam, určitě poinformujeme.

UPDATE 9. 12. 2009: Právě dnes by měl překladatel Tomáš Jeník podepsat smlouvu na poslední díl. Titul vyjde v druhé polovině roku 2010.

1 komentář u „Učitel národů Gonick vměstnal historii světa do pěti knih. Trvalo mu to 30 let“

Komentáře nejsou povoleny.