Crew brzy vydá druhý díl (se)X-Menů od Morrisona

Kreslíř Ethan Van Sciver vměstnal do jednoho sešitu série New X-Men několik podob slova "sex". Pomstil se tak Marvelu i za to, že jeho obálky vycházely zrcadlově převrácené.

Úvodní svazek série New X-Men u českých čtenářů příliš nezabodoval. Alespoň to se dá odtušit z bolestně dlouhého čekání na pokračování a povadlých 69 procent na comicsDB. Renesance mutantů přitom patří k tomu nejzajímavějšímu, co z Marvelu za posledních deset let vylezlo. Scenárista Grant Morrison opustil škatulku superhrdinského žánru, víc přitlačil na prvky science fiction, a písmeno X na kombinézách se stalo korporátní značkou, jako když tři proužky zastupují Adidas. Těsně před příchodem Morrisona vypadali X-Meni takhle.

Nakladatelství Crew naštěstí ví, jakou pecku drží v rukou, a aktivně připravuje druhý díl s názvem Impérium (nebo Císařství). Jak informoval Jiří Pavlovský na webu Crwe, jeho překlad leží na korekturách. To znamená, že by titul měl vyjít někdy po prázdninách.

České čtenáře by si mohl udobřit slavným sešitem, do něhož kreslíř Ethan Van Sciver ukryl slovo „sex“ ve všemožných typografických podobách, nebo příběhem beze slov, ve kterém se pátrá po tajemství ukrytém v lidské mysli. Což se dá brát jako takový zákusek po Nolanově Inception.

Když Ethan Van Sciver hostoval u Marvelu, chtěl především nakreslit čtyřdílnou minisérii X-Menů podle scénáře Geoffa Johnse. Celkově měl podle smlouvy nakreslit šest sešitů za rok, zbylé dva pro řadu New X-Men coby záskok Franka Quitelyho, který vypiplané kresby nestíhal odevzdávat jednou měsíčně (a vydrželo mu to dodnes). Jenže Marvel po Sciverovi požadoval čím dál víc výplňovek a jeho (nakonec nikdy nevydaný) komiks s Johnsem odkládal na neurčito. K tomu ještě všechny Sciverovy obálky vycházely zrcadlově převrácené…

Horkokrevnému kreslíři brzy došla trpělivost a pomstil se slavným sešitem New X-Men #118, do něhož propašoval různá zobrazení slova „sex“. Typografické hrátky jsou téměř na každé straně, při čemž nijak nevyčnívají. Slůvko se kudrnatí ve vlasech, jindy šumí ve větvích stromu nebo se klikatí na povrchu mozku.

Kdopak to mluví
Druhým výrazným sešitem je číslo #121, které vyšlo v prosinci 2001 během akce ‚Nuff Said. Tu Marvel pojal jako měsíc ticha na památku obětí 11. září, takže v žádné řadě neměly být bubliny.

Quitely a Morrison vtáhli čtenáře do němého příběhu prostřednictvím Jean Greyové. Rudovlasá telepatka se obrátí přímo na čtenáře s prstem na rtech a později se dokonale nakreslenou stránkou propadne do podvědomí jedné z postav, aby zachránila profesora Xaviera. Během snově-halucinační cesty poté letí s pelotonem spermií a sleduje vražedný souboj plodů.

2 komentáře u „Crew brzy vydá druhý díl (se)X-Menů od Morrisona“

Komentáře nejsou povoleny.