Ohlížíme se, až nás bolí za krkem: Zklamání 2009

Zklamání 2009

Co vůbec napsat na téma konec roku a jeho shrnutí, aby člověk (pisatel i čtenář) neusnul u druhé věty? Snad jen položit si řečnickou otázku, pak jít rovnou k věci a dělat, že byl úvod třeskutě vtipný a originální… No a když už jsme tohle všechno probrali, můžeme jít rovnou k věci: Redaktoři Komiksária a jeho přispěvovatelé si odpověděli na pět otázek. Postupně se dozvíte, které komiksy či události nás v minulém roce zaujaly natolik, že si je budeme pamatovat. Nebo naopak zklamaly, takže si je budeme taky pamatovat, ale nejraději bychom zapomněli. Rozhodně nás zajímají i volby čtenářů, proto se vůbec nestyďte a pochlubte se u každé kategorie vlastním výběrem.

Třetí otázka zní: Co nás v loňském roce zklamalo?

MICHAL JAREŠ
(Opět) zklamala smrt, že neumí a nechce čekat. Většina české komiksové produkce (svou neschopností vyprávět, lacinými pointami nebo nastavovaností). Že nepřijel Charles Burns. Prostor Nod a dlouhé prostoje v něm. Grandville (a to totálně). Citizen Rex od Gilberta Hernandeze (Dark Horse, # 1-6).

KAREL JERIE
Nešlo ani tak o zklamání, jako o dvě hrozné rány. Nejdřív zemřel Matěj Němeček a potom Tomáš Hibi Matějíček.

PAVEL „Pafko“ KOňÍNEK
Vyhypeované Talbotovo Grandville je po scenáristické stránce naprosto otřesné a těžko chápat, jak je možné, že takové umouněné školácké cvičení stvořil stejný autor jako kultovního Luthera Arkwrighta. Jinak vítaný fakt zvýšeného vydavatelského zájmu o mangu se bohužel nijak neodrazil v kvalitě vybíraných titulů: na skutečně kvalitní manga sérii český trh stále ještě čeká. Co do událostí, asi nic nezklamalo víc, než tragická a více než předčasná úmrtí mladých a neskutečně schopných a nadaných lidí.

RICHARD „-rip-“ PODANÝ
Trochu mě zklamala adaptace Mistra a Markétky, i když je samozřejmě otázka, jestli s tím šlo dělat něco víc. (Snad mě v BB artu nezabijou, že jim haním produkci, ale mně se při mém zvrhlém vkusu sem tam bohužel stává, že co nejvíc miluju a chválím, hůř se pak prodává – takže v tomhle případě to klidně může být obráceně :-))

TOM

3 komentáře u „Ohlížíme se, až nás bolí za krkem: Zklamání 2009“

  1. Grandville a Mistr a Markétka… A Grandville je horší o ta pozitivní očekávání, od adaptace Bulgakovova geniálního románu se nic jiného než průšvih nedalo čekat.

  2. Souhlasím téměř se vším. Nad tím, že se nějaká knížka povedla nebo nepovedla, mhouřím obě oči. Trh se nám rozjíždí a tak čím dál tím častěji k nám ze zahraničí prosákne kdejaká srágorka. Především mě ale deptá tempo vydávání angloamerických sérií ("další díl možná za rok, jak se nám zachce") – jde o něco tak neskutečně absurdního, že nad tím zůstává rozum stát. Sérii "Y" si pak kompletně přečteme asi až na starý kolena (jestli nám jí vedení starobince pořídí do knihovničky). Takže souhlas s Lukášem Růžičkou! Ostatně… Liknavost vydavatelského přístupu otevřeně kritizoval i Hibi.

Komentáře nejsou povoleny.