Nové komiksy: Comics Centrum upřelo Smečce z Bagdádu její pýchu

Smečka z Bagdádu

Smečka z Bagdádu je skvělý komiks bez ohledu na to, jestli vyhrál nějaké ceny nebo ne. A on vyhrál, přestože nakladatelství Comics Centrum tvrdí v textu na přebalu něco jiného:

„Jak citlivé a aktuální téma kniha zpracovává lze dokumentovat tím, že přes nadšené reakce čtenářů i renomovaných kritiků nebyla nominována na žádnou z prestižních comicsových cen. Přesto se Smečka z Bagdádu v USA mnohokrát dotiskovala a ve světě vyšla v mnoha jazykových mutacích.
Oceněny nebyly ani kresby výtvarníka Nika Henrichona, patřící k tomu nejkvalitnějšímu, co lze v současné comicsové tvorbě vidět.“

Jak jsme psali v článku o edičním plánu Comics Centra, komiks od scénáristy Briana K. Vaughana (Y: Poslední z mužů) získal v roce 2007 Harvey Award pro nejlepší grafický román. Ve stejném roce dostal od čtenářů také nejznámější britskou cenu Eagle. Vůbec nejprestižnější ocenění – Eisner Award – získal Todd Klein za lettering Smečky (mimo jiné) a kreslíř Niko Henrichon měl alespoň nominaci.

Smečku z Bagdádu (136 stran, brož/pevná, 299/599,-) v úterý pokřtí herečka Jana Plodková z Protektora.

Další kousek aspirující na TIP TÝDNE je výběr povídek Thomase Otta R.I.P.: Best of 1985 – 2004 od Motu (192, desky, 500 korun). Více než polovina příběhů sice vyšla v souboru EXIT, ale ten už je osm let starý, vyprodaný a pravděpodobně i rozlepený z neustálého listování. Němé horory švýcarského výtvarníka jsou drásavé stejně jako technika scratchboardu. Nutí člověka křičet nebo se nahlas uchechtnout, aby nepropadl do Ottova temného světa bez zvuků.

Albatros vydal českou klasiku. Dobrodružství Ferdy Mravence (144 výzaných stran za 199,-) obsahují kompletní příběhy, které Ondřej Sekora v letech 1933–1941 připravoval pro Lidové noviny. Ferda se tak zároveň ukazuje ve své původní komiksové podobě, než ji přebyly animáky Hermíny Týrlové a německý seriál. Doslov napsal Tomáš Prokůpek.

V nabídce nakladatelství Grada, které se specializuje na odbornou literaturu z oblasti ekonomie, účetnictví či práva, se objevily první komiksy a hned mají na obálce upozornění „Forma obrázkového románu jistě nadchne nejen děti, které mají problémy se čtením souvislých textů.“
Tituly 20 000 mil pod mořem, Ostrov pokladů, Robinson Crusoe, Dobrodružství Huckleberryho Finna a Dobrodružství Toma Sawyera samozřejmě adaptují slavné dobrodružné knihy. Většina sešitů má 72 stran za 150 korun.

Zoner Press se přehoupl do druhé půlky dvanáctidílné série Gravitation – Přitažlivost. Sedmá část (224 stran za 169,-) má v anotaci následující palčivou otázku, kterou dnešní rekapitulaci zakončíme: A uskuteční se konečně Šuičiho vytoužené rande s Eirim v Disneylandu?

1 komentář u „Nové komiksy: Comics Centrum upřelo Smečce z Bagdádu její pýchu“

Komentáře nejsou povoleny.