Tanigučiho manga vyjde česky

Tanigučiho manga česky

Nakladatelství Hanami (prvně jsme o něm psali před měsícem) představilo své další plány. Kromě již dříve oznámeného Balzamovače vstoupí polský nakladatel na český trh současně ještě s jednou mangou pro dospělé. Bude jí historický příběh Kniha větru autorské dvojice Furujama/Taniguči, v anglickém vydání známý pod titulem Samurai Legend. (Po kliknutí na miniaturu obálky nabízí americký Amazon poměrně velkorysý náhled knihy, obsahující kromě ukázky ze samotného příběhu i předmluvu s historickým výkladem a autorský doslov.)

Balzamovač i nově oznámená Kniha větru se na knihkupeckých policích objeví již 30. června. Více už prozradí nakladatelská anotace, v souvislosti s ní nezbývá než doufat, že se jedná jen o pracovní verzi – jinak se totiž připravujme na další ataku lokální „Usagiho“ nemoci, totiž nevysvětlitelného a neopodstatněného ignorování české transkripce japonštiny ve prospěch té anglické s jejím shogunem, Taniguchim a podobnými.

Nakladatelská anotace: Kniha větru – Jiro Taniguchi, Kan Furuyama

Era Meiji – období velkých změn v Japonsku. Ostrovy se opětovně otevírají světu a na ulicích lze stále častěji vidět muže, kteří svá kimona vyměnili na elegantně střižené obleky. Panovníkem Země kvetoucích třešní už není shogun, ale znovu císař. Ve čtvrti Akasaka v Tokiu se setkávají čtyři muži, aby zavzpomínali na staré časy. Hostitel, který kdysi patřil do tábora shoguna, vypráví neuvěřitelnou historii o dokumentech, které jsou nazývány jako „Tajné zápisky Yagyu“. V jeho vyprávění je politika plná intrik a nečistých faulů, a zločin a krádež jsou nejčastější metodou získávání moci. Hlavním hrdinou událostí se stává jeden z nejslavnějších japonských samurajů, mistr meče Yagyu Jubee.

Jiro Taniguchi narodil se v roce 1947 v prefektuře Tottori v Japonsku. Debutoval v roce 1971 v magazínu Young Comic. Dva roky později obdržel cenu Big Comic za grafickou novelu Toi koe (Vzdálený hlas). Jeho další díla mu přinášela stále větší věhlas a početná ocenění. V roce 1997 společně s Jeanem „Moebiusem“ Giraudem (s jehož tvorbou se poprvé setkal v roce 1974) tvoří Ikare (Ikar), komiks, který je považován za jednu z nejvýznamnějších (ne-li nejvýznamnější) evropsko-japonských koprodukcí. Do začátku XXI. století získal, nebo byl nominován na získání téměř všech světových cen (Shogakkan Manga Sho, Nihon Mangaka Kyokai Sho, Alph`Art – Festival d`Angouleme, Eisner Award atd.). Taniguchi tvoří komiksy s různorodou tematikou, avšak nejčastějšími dějovými prvky v nich bývají příroda a každodenní život Japonců

Kan Furuyama se narodil v roce 1943; scénárista, tvůrce komiksů, věnujeme se vědeckému bádání historie Japonska.