Legendární malíř Frank Frazetta zemřel na mrtvici

Frank Frazetta

Frank Frazetta včera zemřel v nemocnici na Floridě. Dvaaosmdesátiletý velikán fantasy malby trpěl delší dobu zdravotními problémy, v minulých letech prodělal mrtvici a přestala mu sloužit pravá ruka. Ani tak neopustil řemeslo, které na nejvyšší úrovni provozoval přes půl století. Začal prostě malovat levačkou.

Frazetta se narodil v roce 1928 v New Yorku, první komiksy kreslil od šestnácti a na začátku kariéry odmítl i pracovní nabídku od Walta Disneyho. S nakladatelstvím DC začal spolupracovat ještě předtím, než dostalo dnešní název. Pro Warren dělal hororový magazín Creepy nebo Vampirellu, s Harveym Kurtzmanem pracoval na stripu Little Annie Fanny.

Od 60. let maloval obálky s Conanem, Buckem Rogersem, Tarzanem nebo s Johnem Carterem z Burroughsovy marťanské série. Frazettovým nejslavnějším dílem je ovšem původní olejomalba Death Dealer z roku 1973.

Jeho divoké obrazy se dodnes snaží napodobovat mladší generace v takové míře, že se Frazetta vlastně sám stal výtvarným stylem.

3 komentáře u „Legendární malíř Frank Frazetta zemřel na mrtvici“

  1. Tak Franka je opravdu škoda. Jeho díla jsem měl hrozně rád. Myslím, že z tohohle se bude comics ještě nějakou dobu vzpamatovávat…

  2. odešel velikán … bylo by hezké něco od něj vydat i v čr

Komentáře nejsou povoleny.