Zápisky z Angoulême #5: Vacances, vacances

Oléron

16. 5. 2010

Francouzi měli další svátek, tentokrát cirkevní, 13. května, L’Ascension neboli Nanebevstoupení Ježíše Krista. Moji francouzští přátelé mě vzali na ostrov Oléron k příbuzným. Komiksového nic, ale jak už jsem potrefená, vidím bubliny i v kamenech v písku… V pátek ráno jsem se vydala do přístavu a trošku jsem si kreslila. Loví se tu hlavně mušle a ústřice a v těch maličkých domkách mají jednotliví rybáři zázemí. Jsou krásně barevné a velmi rázovité… Dopoledne byl odliv, takže přistav byl na suchu a kůly, které lodím ukazují při přílivu, kde je největší hloubka, byly vidět celé.

Oléron - domky

Cestou ve vlaku jsem si četla rané dílo Pascala Rabaté Vacances, vacances
(obr.) – černobílý, ještě poměrně málo osobitý a výjimečný příběh adolescentů, kteří si udělají o velikonočních prázdninách výlet k moři, který se jim trochu zvrtne.

Vacances, vacances

Pascal Rabaté (*1961) se mi ale líbí čím dál víc, také proto, že se neustále vyvíjí a zkouší nové cesty a styly. Úžasný je jeho Ibicus (obr.), čtyřdílné zpracování románu Alexeje Tolstého o revoluci v Rusku. Ten je černobílý, výrazně stylizovaný a spíš malovaný než kreslený pastózní bělobou a černí s velkým rozmachem.

Ibicus

Poslední věc, co jsem od něj četla, je Nic nového se žlutou kachničkou (nevím, zda to překládám správně – Un petit rien tout neuf avec un ventre jaune), které mě okouzlilo. Obyčejný příběh outsidera ve středních letech, který provozuje obchod s žertovnými předměty a snaží se vzpamatovat z rozchodu se ženou. Kresleno jednoduchou skicovitou linkou, úsporně kolorováno. Při četbě tohoto komiksu jsem se na jednom místě tak nahlas smála, až se mě děti přišly zeptat, co se mi stalo.

Na konec ještě jeden mořský obrázek – na koupání to nebylo, ale krásné ano.

Pískový strip

ČTVRTÝ DÍL Z

3 komentáře u „Zápisky z Angoulême #5: Vacances, vacances“

  1. Nevím, tápu jen podle anotací, ale Le petit rien tout neuf avec un ventre jaune je (děsný) název obchodu s prákovinami, který vlastní hlavní hrdina, a takhle bez kontextu mi to připadá spíš jako "Úplně nová nacotnůstka se žlutým bříškem" :-), nevím, jestli to dává smysl. Konečně je to fuk, hlavně Vám ten pobyt ve sladké Francii přeju, užijte si to! (A ten plážovo-kamínkový obrázek je báječný.)

  2. Dekuju za prani a opravu, fakt nevim, jak jsem prisla na to, ze ventre je kachnicka, asi tak, ze na obalce je mj. zluta kachnicka do vany… S tema jazykama se uzije legrace!

Komentáře nejsou povoleny.