Funkční období Ex Machiny skončilo. Podívejte se, jak úspěšný politický thriller vznikal

Ex Machina #39

Svět je zase o něco smutnějším místem, poprvé od roku 2002 nevychází žádný pravidelný komiks od scénáristy Briana K. Vaughana. Po Posledním muži protnula cílový fáborek i řada Ex Machina, politický thriller o prvním superhrdinovi, který po záchraně/ztrátě jedné věže Světového obchodního centra (podle toho, jestli si skleničky naléváte poloprázdné nebo poloplné) odložil tajnou identitu a kandidoval na starostu New Yorku.

Vaughan a kreslíř všech čísel Tony Harris nemaskovali ani politickou angažovanost. V roce 2004 rozdávali voličům první sešit série a později také speciální DVD s pohledem do zákulisí. Jelikož minulý týden vyšel finální, padesátý sešit, obsah disku je u té příležitosti volně dostupný na webu.

Stejně jako jiné making of materiály, i tento tradičně dokumentuje tvůrčí proces od scénáře přes kresbu, práci inkera až po nanesení barev. Má ale jeden krok navíc, Harris totiž kreslil drtivou většinu panelů podle inscenovaných fotografií. Hlavní hrdina Mitchell Hundred, jemuž tajemná látka propůjčí schopnost komunikovat se stroji a technikou, je nakreslený podle Harrisova známého, stejně jako vedlejší postavy z rozsáhlé sítě vztahů a intrik.

Kreslení z fotek je běžnou technikou, kterou vedle Harrise zkrotili Bryan Hitch, Alex Maleev, Michael Lark či Paolo Rivera. Když jde ale výtvarník do extrému, vznikají statické obkreslené pózy jako od Grega Landa. V komiksu Invincible Iron Man zase občas „řádí“ Salvador Larroca, z příběhu tak čtenáře vytrhne nezpracovaným fotopozadím nebo podobou Tonyho Starka. Místo něj se na stránkách promenáduje Sawyer ze seriálu Lost.

1 komentář u „Funkční období Ex Machiny skončilo. Podívejte se, jak úspěšný politický thriller vznikal“

Komentáře nejsou povoleny.