Čeští nakladatelé se naučili PR, začínají hody ctrlcéčkařů

Porovnejte zprávu o páte knize Spider-Mana na serveru Týden.cz s článkem, který vyšel na webu Sarden. Čert vem stylistické úpravy, v těch dvou článcích je jediný zásadní rozdíl – na Sardenu ho zcela férově a korektně označují jako PR text nakladatelství Crew, zatímco Týden jej vydává za původní zprávu od Radka Wohlmutha. Není to osamocený případ, před měsícem zase vyšly na iDnes.cz komiksové tipy poskládané výhradně z anotací a propagačních materiálů. I ten Ludvík Vaculík ze sebe alespoň vytlačil vlastní názor…

Nakladatelé si rozhodně zaslouží obrovskou pochvalu za to, jak se v posledních letech učí pracovat s médii. Rozesílají tiskové zprávy, pořádají křty, nebojí se občas vyrazit do televize. Někteří mají zdatná PR oddělení (public relations – vztahy s veřejností), jiní teprve začínají, ale snaha se jim upřít nedá. Komiksy se v rádiu, tisku i televizi objevují pravidelně, až má člověk někdy pocit, že se snad věnuje něčemu normálnímu a může zaházet tu díru do kanalizačního systému, kterou vykopal, aby se měl jak dostat do sámošky.

Se snahou nakladatelů nerostou znalosti některých novinářů. Nakladatelé musí některým novinářům předžvýkat, proč je konkrétní komiks něčím zajímavý a proč by se o něm mělo napsat. Ctrlcéčkař bez bázně a hany přejímá výrazy, věty, odstavce i celé články, které mu zapípaly v emailu. Ušetří si čas, může napsat o něčem, čemu nerozumí (stejně jako pranýřovaný Vaculík). Proč dělat vědu z toho, že jenom trapně přežvykuje reklamní slogany a „recenze“ nakladatelů. Ctrlcéčkař má vyděláno, čtenář se cítí poučený, i když je ve skutečnosti podvedený, protože si přečetl reklamu, kterou považoval za nezávislý názor.

Papouškování se neozývá pouze v jediném oboru, ale Komiksárium zkrátka upozorňuje na ten svůj. Komiks je už v Česku celkem rozvinutý a byla by škoda, kdyby se v médiích objevoval za každou cenu.

Pro názorné srovnání předkládáme pasáže ze zmiňovaného článku na iDnes.cz:

SOLOMON KANE
iDnes.cz: Mezi hrdiny bez bázně a hany, kteří se zrodili ve fantazii amerického spisovatele Roberta Erwina Howarda, vyčnívá vedle barbara Conana puritánský válečník Solomon Kane. Jeho dobrodružství se odehrávají v reálném 16. století, které autor obdařil řadou nadpřirozených postav, duchů, démonů a čarodějů. Některé příběhy se odehrávají v hlubokých neprobádaných džunglích Afriky, Kane ale pronásleduje a nemilosrdně trestá zlo i v zemích Evropy. Komiksová verze jednoho z Kaneových příběhů vyšla u příležitosti premiéry filmu Solomon Kane, který vznikal na našem území za vydatného přispění českých herců a filmařů.

Comics Centrum: Mezi hrdiny bez bázně a hany, kteří se zrodili ve fantazii amerického spisovatele Roberta Erwina Howarda, vyčnívá, vedle barbara Conana, puritánský válečník Solomon Kane. Jeho dobrodružství se odehrávají v reálném 16. století, které autor obdařil řadou nadpřirozených postav, duchů, démonů a čarodějů. Některé příběhy se odehrávají v hlubokých neprobádaných džunglích Afriky, Kane ale pronásleduje a nemilosrdně trestá zlo i v zemích Evropy. Vyznavač puritánské víry dodržuje zvláštní kodex cti a za všech okolností jde nekompromisně za cílem, který si vytyčil.

Příběh nakreslil výtvarník Mario Guevara s vybarvením od mnohonásobného držitele ceny Willa Eisnera Davea Stewarta. Ze stejného vydavatelství pochází i comicsové zpracování dalšího Howardova hrdiny, výše zmíněného Conana, které znají i čeští čtenáři. Knihy jsou mistrně převedeny do češtiny Janem Kantůrkem. Kniha Solomon Kane: Ďáblův hrad vychází u příležitosti premiéry filmu Solomon Kane, který vznikal na našem uzemí za vydatného přispění českých herců a filmařů. V jedné z rolí se objeví i ďábelský Marek Vašut.

KŮSTEK
iDnes.cz: V prvním svazku českého vydání komiksové legendy jsou spojeny první dvě z devíti knih: Útěk z Kůstkova a Velký kraví závod. Nakladatelství popisuje Kůstka jako „mix Pána prstenů a animovaných filmů od Pixaru“. Fantasy epos zavede čtenáře do krásného i nebezpečného světa, plného prapodivných bytostí – věčně hladových krysáků, bojových včel, obřích rudých draků s doutníkem a agresivních babiček. Kůstek si rychle získal kultovní věhlas, veškerá možná ocenění a post jednoho z nejzásadnějších světových komiksů. Nabízí rozmáchlý příběh, ve kterém se mísí humor s emocemi, napětím a hororem a jedno plynule přechází v druhé.

Crew: Mix Pána prstenů a animovaných filmů od Pixaru – tak by se dal popsat legendární fantasy epos Kůstek. Zavede vás do světa, který je plný prapodivných bytostí – věčně hladových krysáků, bojových včel, obřích rudých draků (s doutníkem) a agresivních babiček. Do světa krásného i nebezpečného.

Kůstek si rychle získal kultovní věhlas, veškerá možná ocenění a post jednoho z nejzásadnějších světových komiksů. Není divu, nabízí rozmáchlý příběh, ve kterém se mísí humor s emocemi, napětím a hororem a jedno plynule přechází v druhé. Příběh, který osloví absolutně každého… ostatně svědčí o tom i skutečnost, že ho vychvaluje jak autor Simpsonů, tak tvůrce Sandmana. Nakladatelství Crew vám přináší komiksovou legendu hned v dvojité porci. V prvním svazku najdete první dvě z devíti knih: Útěk z Kůstkova a Velký kraví závod.

PREACHER 6
iDnes.cz: Legendární komiksová řada „brutálně-popkulturních náboženských road westernů“ Preacher pokračuje už šestou knihou, ve které se příběh o nalezení Boha v Texasu mění v opravdovou válku. Šílenství vrcholí, přátelství se rozpadá a krize narůstá. A divných lidí je kolem čím dál víc. Třeba kosmonaut, který v poušti buduje podivnou stavbu, či skupina buranů se zvláštním jídelníčkem. Nemůžeme zapomenout ani na Herr Starra, který při své cestě za pomstou riskuje více než ztrátu další části těla. A možná přijde i Svatý všech zabijáků. Součástí komiksové knihy je „padoušský speciál“ věnovaný Herr Starrovi: Válka jednoho muže.

Crew a BB/art: Šílenství vrcholí, přátelství se rozpadá a krize narůstá. A divných lidí je kolem čím dál víc. Třeba kosmonaut, který v poušti buduje podivnou stavbu či skupina buranů se zvláštním jídelníčkem. Nemůžeme zapomenout ani na Herr Starra, který při své cestě za pomstou riskuje více než ztrátu další části těla. A možná přijde i Svatý všech zabijáků. Garth Ennis a Steve Dillon jsou opět ve formě. A ani v této části svého brutálně-popkulturního náboženského road westernu vás nehodlají šetřit.

TERMINÁTOR OMNIBUS 2
iDnes.cz: Druhá kniha Terminátora nabízí delší uzavřené příběhy, rozvíjející klasickou filmovou ságu a mapující svět před katastrofou i po ní. Skynet stále hledá nové způsoby, jak vyhladit zbytek lidské populace, a tak nebezpečí číhá na každém kroku – v podobě strojů, zvířat i lidí. Jenže přílišná dokonalost je nebezpečná a může se obrátit i proti svým tvůrcům. Příběhy v tomto sborníku má na svědomí jak zkušený vypravěč James Robinson (Starman), ale kupříkladu i tvůrce Loba Alan Grant. Z kreslířů se monster z budoucnosti ujal legendární hororář Guy Davis (Baker Street, Sandman Mystery Theatre, The Zombies That Ate the World) či tvůrce speciálů Hitmana Steve Pugh (Hellblazer, Hotwire).

Crew a BB/art: Druhá kniha Terminátora nabízí delší uzavřené příběhy, rozvíjející klasickou filmovou ságu a mapující svět před i po katastrofě. Skynet stále hledá nové způsoby, jak vyhladit zbytek lidské populace a tak nebezpečí číhá na každém kroku – v podobě strojů, zvířat i lidí. Jenže přílišná dokonalost je nebezpečná a může se obrátit i proti svým tvůrcům.
Příběhy v tomto sborníku má na svědomí jak zkušený vypravěč James Robinson (Starman), ale kupříkladu i tvůrce Loba Alan Grant. Z kreslířů se monster z budoucnosti ujal legendární hororář Guy Davis (Baker Street, Sandman Mystery Theatre, The Zombies That Ate the World) či tvůrce speciálů Hitmana Steve Pugh (Hellblazer, Hotwire). Perfekcionisticky čistou linku zase nabízí Jackson Guice (Superman, Iron Man, X-Factor).

RADIATOR A RECYKLATOR
iDnes.cz: S výmluvným podtitulem Nic menšího než záchrana lidstva vyšel nový komiks absolventa ateliéru ilustrace a grafiky VŠUP (podle scénáře Edgara Dutky nakreslil v roce 2008 komiksovou povídku Odvážní mladí muži na visutém laně). Po nezdařeném pokusu o přerušení plánu výstavby dálnice se dva nerozluční přátelé Radiator a Recyklator ocitnou v hloubi pustého lesa. Náhodou proniknou do rozsáhlého podzemního komplexu, kde je šílený vědec Deviator postupně zasvěcuje do tajů svých výzkumů a experimentů. Brzy oba hrdiny vyšle na důležitou, nebezpečnou misi kamsi do vzdáleného vesmíru.

Labyrint: Po nezdařeném pokusu o přerušení plánu výstavby dálnice se dva nerozluční přátelé Radiator a Recyklator ocitnou v hloubi pustého lesa. Náhodou proniknou do rozsáhlého podzemního komplexu, kde je šílený vědec Deviator postupně zasvěcuje do tajů svých výzkumů a experimentů. Brzy oba hrdiny vyšle na důležitou, nebezpečnou misi kamsi do vzdáleného vesmíru…

PARCHANTI
iDnes.cz: První čistě akční non-fiction comics, který v České republice vyšel. Vše, co se na jeho stránkách odehrává, lze označit za reálné a možné. Nenajdete zde žádné nadpřirozené úkazy ani superhrdiny, pouze obyčejné lidi – ovšem s výcvikem speciálních vojenských jednotek. Scénář Andyho Diggla je akční, napínavý, s nečekanými zvraty a vtipnými dialogy. Kresby výtvarníka Jocka jsou plné skutečných zbraní, technických detailů a doplňují celkovou atmosféru příběhu. Knihu tvoří uzavřený příběh s náznakem dalšího pokračování, které pod názvem Parchanti: Zdvojnásobení sázek vyjde ve druhé polovině letošního roku. Akční série Parchanti má celkem pět dílů, na její motivy byl letos v USA natočen stejnojmenný film.

Comics Centrum: „Parchanti: Vsaďte si“ je první čistě akční non-fiction comics, který v České republice vychází. Vše, co se na jeho stránkách odehrává, lze označit za reálné a možné. Nenajdete zde žádné nadpřirozené úkazy, ani superhrdiny, pouze obyčejné lidi s výcvikem speciálních vojenských jednotek.

Scénář Andyho Diggla je akční, napínavý, s nečekanými zvraty a vtipnými dialogy. Kresby výtvarníka Jocka jsou plné skutečných zbraní, technických detailů a dokonale doplňují celkovou atmosféru příběhu. Knihu tvoří uzavřený příběh s náznakem dalšího pokračování, které pod názvem „Parchanti: Zdvojnásobení sázek“ vyjde v nakladatelství Comics Centrum ve druhé polovině letošního roku. Akční série Parchanti má celkem pět dílů. Všechny jsou na stejně dobré úrovni, obsahují skvělé zápletky, vtip a strhující akci. Celá série má velmi kvalitní moderní grafickou úpravu. Na motivy série Parchanti byl letos v USA natočen stejnojmenný film.

FUTURAMA
iDnes.cz: Druhá návštěva Futuramy v českém jazyce. Fry, Bender a Leela se vydávají na další a ještě úžasnější mise. Nechybí souboj s vesmírnými robopiráty a ke známým hrdinům se tentokrát přidají i další oblíbené postavy — Leo a Inez Wongovi, nemravně bohatí majitelé Marsu a shodou okolností též rodiče Amy, která pracuje jako stážistka v Planet Expressu. Opět se objevuje i proslulý sukničkář kapitán Zapp Brannigan a jeho nenápadný, ale o to zábavnější druh Kif. Nechybí šílené pokusy ovládnout svět, ještě šílenější a velmi nebezpečné mořské opičky z dávno minulého dvacátého století a komplikované vztahy Leely a kapitána Brannigana.

Jota: Nebaví vás všední realita? Milujete Matta Groeninga a jeho bláznivé kreslené postavičky? Tak právě pro vás je tu další ze série komiksů světoznámé Futuramy! Fry, Bender a Leela se vydávají na další a ještě úžasnější mise. Nechybí souboj s vesmírnými robopiráty a k našim známým hrdinům se tentokrát přidají i další oblíbené postavy — Leo a Inez Wongovi, nemravně bohatí majitelé Marsu a shodou okolností též rodiče Amy, která pracuje jako stážistka v Planet Expressu. Opět se setkáme i s proslulým sukničkářem kapitánem Zappem Branniganem a jeho nenápadným, ale o to zábavnějším druhem Kifem. V žádném případě nechybí šílené pokusy ovládnout svět, ještě šílenější a velmi nebezpečné mořské opičky z dávno minulého dvacátého století a komplikované vztahy Leely a kapitána Brannigana.

1 komentář u „Čeští nakladatelé se naučili PR, začínají hody ctrlcéčkařů“

  1. Naprostá normálka. Stačí si probrouzdat několik recenzí na tutéž (nově vydanou) beletrii. :-) První recenzent držel knihu zpravidla v ruce a snad jí i prolistoval. Zbytek už většinou naprosto netuší o čem píše. Extra roztomilé je potom lavinové přejímání zkomolených jmen. :-)

Komentáře nejsou povoleny.