Sandman se pěkně vybarvil, nastal čas pro novou edici

Barvy a Sandman, to je věčné téma i mimo české prostředí. Podle otce vertigovské klasiky Neila Gaimana se podařilo rozlousknout ty pravé ořechové barvy prvních dílů až v roce 2006, kdy začaly vycházet luxusní soubory Absolute Sandman. První obsahuje dvacet sešitů, z nichž osmnáct prošlo kompletním přebarvením.

V říjnu se ze špalků Absolute Sandman začnou zpětně sekat menší třísky a vznikne tak nová edice s aktualizovanými barvami a dalšími obálkami od Davea McKeana. Díly Preludia a Nocturna, Domeček pro panenky a Krajina snů vyjdou 13. října, Údobí mlh je v plánu až na 26. leden příštího roku.

Danny Vozzo (čísla 1-8, 17, 18) a Lee Loughridge (čísla 9-16) to Sandmanovi natřeli tak, jak si Gaiman a výtvarníci vysnili. Alespoň to britský scenárista a spisovatel psal na svém blogu před čtyřmi lety.

Novou edici by čistě teoreticky mohli použít v nakladatelství Crew, kdyby se v daleké budoucnosti rozhodli vydat první díly v barvě.

Následuje srovnání před a po.

Moderní technologie dala rozhodně vyniknout lince kreslířů. Odstranila splývání předmětů či postav i „přetahování“ barev do prostoru (například modrá aura kolem Morfeovy hlavy v druhé ukázce). Ale vize pekla s modrým nebem a růžovými obláčky má taky něco do sebe…

Před a po nanesení nových barev

Před a po nanesení nových barev

Před a po nanesení nových barev

6 komentářů u „Sandman se pěkně vybarvil, nastal čas pro novou edici“

  1. Já nevim, ten nový koloring je sice hezký, ale zase mi přijde, že to už moc vypadá jako nový comics a nemá to ten nádech něčeho staršího. A nejlepší Sandman je stejně v černobílé.
    PS: Nevim jak vám, ale mně to nebe přijde zelené s růžovými obláčky, ne modré.

  2. Velkej šéf: To bude asi tím, že to nebe je zelený a ty obláčky růžové.

  3. Já tohle beru, líbí se mi to a proč to neříct rovnou – je to lepší než dobový originál. Proč si taky neužít comics se super kvalitou a místo toho čumět na vyblité barvy? Přirovnal bych to ke Star Wars, které Lucas také nechává pořád upravovat a tím pádem se dílo pořád přibližuje novým a novým lidem.

  4. do want. ty stary barvy byly ridiculous. kdyz jsem videl barevnej Dollhouse, byl jsem rad, ze nam ho museli odbarvit.

  5. Na novém koloringu je sympatické, že akceptuje plošnost originálu (i když přeci jen využívá víc přechodů). Osmdesátková barevnost mi nevadí, osobně však dávám přednost odbarvené verzi, protože Kiethova a obzvláště Drigenbergova kresba mnohem líp vynikne. Na druhou stranu – třeba taková povídka o snících městech v booku World’s End (Konec světů) by bez barvy působila ochuzeně.

  6. No mám Absolute edíciu doma a musím povedať, že je to ovela ovela lepšie  ako pôvodné-Proste tie farby to vystihli – ako povedal Gaiman

Komentáře nejsou povoleny.